Alkotok, de kinek?

 

Ötletek az elkészült művek felhasználására

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem gyakran az tart vissza az alkotásban, hogy nem tudom, mit tegyek az elkészült művekkel. Milyen jó dolog sorozatban gyártani a képeslapokat, horgolni a babákat, festeni a kavicsokat… De ha már elfogytak a megajándékozható barátok és rokonok, ott állok az elkészült darabokkal, és csak rakosgatom őket. Ilyenkor aztán szép lassan elhal a lelkesedésem, mert hát mit ér a legszebb alkotás is, ha nincs, aki örülne neki.

De valóban nincs? Dehogy is nincs. A világ tele van olyan emberekkel, akik örömmel fogadják az apró meglepetéseket, amelyek segítenek feldobni a napjukat, vagy elűzni az aktuális gondjaikat.

Íme, néhány ötlet:

Szóróajándék

Ha saját vállalkozásod van, megajándékozhatod az ügyfeleidet. Nem kell különleges alkalomra várni, lehet akár egy jól sikerült megbeszélés “megpecsételése” is, vagy meglepetés a megrendelt termék mellé.

Én sokat utazom (az erről szóló blogomat ITT olvashatjátok), és ilyenkor mindig van nálam néhány saját készítésű tárgy, amit köszönetképen, vagy baráti emlékként átadhatok újdonsült ismerőseimnek. A kedvencem a kézzel festett textilszatyor, ami mindjárt remek beszélgetési témát is teremt, főleg, ha szintén elkötelezett környezetvédővel kerülök össze.

Örömszerzés

A közeli hozzátartozók és a szokványos ünnepek, születésnap, karácsony helyett gondolkozzunk egy kicsit nagyobb körben.

Nagy segítség például az ifjú párnak, ha az esküvőn a vendégeknek szánt apró emléket elkészítjük. (A legutóbbi esküvőn házilag megfestett, színes csomagolópapírból gyártott borítékban virágmagokat osztogattunk. Öröm volt nézni, ahogy a résztvevők válogattak, hogy a számukra legszebb borítékot kiválasszák!)

Festett borítékok

De meglephetjük a munkatársakat is egy “boldog hétfőt” feliratú kaviccsal, házi buli előtt a házigazdát ötletes pohárjelölőkkel, vagy készíthetünk egyedi, személyre szabott ajándékot egy új kisbaba köszöntésére, lakásavatóra, egy sikeres vizsga megünneplésére.

Jótékonysági célok

Ha komolyabb alkotásod van, egy szép festmény, gondosan elkészített mozaik, foltvarrással készült takaró, akár árverésre is bocsáthatod a Facebook-on vagy az Instagram oldaladon, és a befolyó összeget, vagy annak egy részét, jótékonysági célra felajánlhatod.

Tipp: ehhez figyeld a Kreatív hobbik csoport Facebook oldalát, mert hamarosan indítjuk az idei jótékonysági akciónkat!

Ha kisebb darabokat, könyvjelzőt, karácsonyfadíszeket, fűszerjelölőt, egyszerű gyerekjátékokat készítesz, bármit, ami “szériagyártásban” készül, felajánlhatod jótékonysági vásárokra.

Festett fűszerjelölők

De összeállíthatsz egy csokorra valót az alkotásaidból a helyi óvoda, öregek otthona vagy kórház számára is. Hidd el, mindenki szeret ajándékot kapni.

Gerilla akciók

Ez aztán igazán önzetlen örömszerzési forrás. Éld a mindennapjaidat, ahogy általában szoktad, de közben, jártadban-keltedben tedd le egy-egy alkotásodat valahol, ahol rátalálhatnak; az utcán egy padra, egy ablakpárkányra, a postaláda tetejére vagy egy telefonfülkébe (tényleg, vannak még egyáltalán postaládák és telefonfülkék?) Persze azt nem fogod tudni végül kinél landoltak, de az biztos, hogy aki rátalál, annak hosszabb-rövidebb időre örömet szerzel vele.

Könyvjelzők teatasakokból hajtogatva

De megteheted azt is, hogy könyvtári könyvekben helyezed el saját készítésű könyvjelzőidet, és ráírod az e-mail címedet is. Vajon hányan fognak késztetést érezni, hogy kapcsolatba lépjenek veled, és elmondják, hogy fogadták a meglepetésedet?

Te hogyan szoktad másokkal megosztani az alkotásaidat?

 

Orsi, Khcs blogger