Csigafuttatás

Felszállok a metróra, és körülöttem szinte mindenki a billentyűket nyomkodja. Ülök a buszon, és mellettem egy 5-6 éves gyerek a telefonjával játszik. A minap meglátogatott egy ismerősöm, a másfél éves kisfiával, aki már pontosan tudta, mi a különbség egy okostelefon, és egy sima, hordozható készülék között. Még nem tudja használni, mégis, az utóbbira ránézni sem hajlandó.

Jó ez? Persze, bizonyos szempontból igen. Informatikai társadalomban élünk, minél előbb szoknak hozzá a gyerekek a technikához, annál nagyobb eséllyel tudják a későbbiekben is jól használni a munkájukban és hétköznapjaikban.

De itt van a másik oldal is, a kütyük nélküli élet nyújtotta szabadság, a társas elfoglaltságok, a közös játék, az egyszerű dolgokban rejlő lehetőségek. Bezzeg az én időmben! Mondhatnám, de nem mondom, mert tudom, hogy ettől minden nálam fiatalabb egyből égnek emeli a tekintetét (ahogy én is tettem, amikor nekem mondták).

Inkább mutatok egy örök kedvencet azokból a régi, „békebeli” időkből. Nem csak azért jó, mert könnyen elkészíthető, és jól lehet vele játszani, de az is biztos, hogy ilyen nincs a szomszéd gyereknek!

Hogyan készül?

A csigafuttatáshoz nem kellenek drága alapanyagok. Elég néhány színes papír, filctoll, olló és ragasztó.

Vágjunk a csigák testének egy-egy 17×2,5 cm-es, a házuknak pedig egy-egy 29×2,5 cm-es csíkot, lehetőleg különböző színből, hogy vidámabbak legyenek a csigáink. Gépírópapír például tökéletesen megfelel a célnak. Ha nincs színes papírunk, filctollal magunk is megmintázhatjuk a kivágott csíkokat.

A testre, a középvonaltól kicsit feljebb rajzoljuk fel a csiga arcát. Ezután hajtsuk félbe a csíkot, és a két végét kb. fél centiméternyi szélességben ragasszuk össze.

A csigaházhoz lazán tekerjük fel a hosszabbik csíkot úgy, hogy egy kisebb és egy nagyobb kört kapjunk. A csík végei egymás fölé essenek. Ragasztóval rögzítsük a csík mindkét végét, majd az egész házat ragasszuk hozzá a csiga testéhez. A csiga szarva kb. fél centis papírcsíkokból készül. Az egyik végét kicsit visszahajtjuk, ezt ragasztjuk a csiga fejére, a másik végét egy vastagabb tű köré csavarva megpödörjük.

Indul a futam!

Ha elkészült a csigacsapat, kezdődhet a verseny. Az asztal egyik végén sorban állnak a csigák és a hajtók. A cél az, hogy fújással eljuttassák a csigákat az asztal másik végéig. Az győz, akinek a csigája hamarabb célba ér. Különösen ügyes gyerekek megpróbálhatják a csigákat akadálypályán, kanyargósabb útvonalon is végigfújni.

Megmutatod, hogy a Ti csigáitok milyenek lettek?