Hurrá Halloween!

 

A Halloween ugyan nem egy hagyományos magyar ünnep (ősi kelta hagyományokból alakult ki), de egyre inkább terjedőben van nálunk is. Ha a gyerekek esti beöltözése és cukorkagyűjtögetése még nem is hódított teret, de remek alkalom a fiatalságnak egy újabb buli megrendezéséhez. Természetesen megfelelő dekorációval.

Minden ünnepnek megvannak a maga színei és szimbólumai. A karácsonyé a piros, zöld és arany, karácsonyfa, csillag, hópelyhek, a húsvété a tojás, a nyuszi és a pasztelszínek, Halloweenkor pedig jöhet minden ami narancssárga, fekete és borzongató – legyen az boszorkány, csontváz, szellemek vagy pókháló.

Jellegzetes szimbólumai ennek az időszaknak a töklámpások. Akinek viszont nincs faragni való sütőtöke, vagy egy kerti lépcsője, ahová tehetné, annak sem kell kétségbe esnie. Stilizált töklámpás sok mindenből készülhet: narancssárga celofánnal bevont befőttes üvegből, megfestett parafadugóból, CD-ből, narancssárga lufiból is varázsolhatunk vigyorgó tökfejet.

Kavicsra festett töklámpás

Denevért készíthetünk fekete kartonlapból, kiszuperált zokniból, pipaszurkálóból, szellemet papírzsebkendőből és pingpong labdából, fehér rongyból, de akár linzertésztából is a büféasztalra!

Denevér tojástartóból és vöröslencséből

A pókhálóhoz ideális a drót, vastagabb fonál, de készülhet akár fehér papírra felrajzolva is. Fagyispálcikákat is összeragaszhatunk csillagformában, és azok köré is szőhetjük a hálónkat.

Pókok, mécsesek új köntösben

Elég, ha az ember beírja a képkeresőbe, hogy Halloween, már dőlnek is rá az ötletek, amelyeket aztán megvalósíthat, vagy újragondolhat. Mi is összeszedtünk Nektek pár ötletet a Pinteresten található „4 évszak – Ősz (+Halloween)” nevű táblánkon, melyet ITT megnézhettek. Olyan ez, mint az egyszeri ember baltája. Ugyanaz, mint amelyiket 30 éve kapott az apjától, csak a fejét meg a nyelét cserélte ki közben.

Nálam is hasonlóan működik. Ha nincs fekete karton, befestek egy dobozt, ha nem találok pipaszurkálót, helyettesítem drótra tekert fonallal, a gurgulázó szemek helyett meg remekül megteszi a bors, vagy a lencse is. Pont ettől olyan élvezetes a barkácsolás, hogy az ember szabadjára engedheti a fantáziáját.

Ha pedig gyerekekkel bulizunk, maga a dekoráció elkészítése is lehet a program. Mire a saját készítésű díszekkel kidekoráljuk a szobát, már biztos is a jó hangulat!

Orsi, KHCS blogger