KHCS blokkolásának története, Facebook működése

 

Először is szögezzük le a tényt, hogy én nem vagyok Facebook guru, sem semmilyen közösségi média szakértő. Amit olvasni fogtok, az szimplán egy mezei felhasználó élményeiről fog szólni.

Rendelkez(t?)em egy 145 000 tagot számláló zárt csoporttal a fent nevezett közösségi oldalon, melynek neve „Kreatív hobbik”. Ez a csoport egy elég aktív, több mint 5 éve létező közösség.

Ezt a csoportot összekapcsoltuk egy lájkolható oldallal, amely a „Kreatív hobbik csoport oldala” nevet kapta. (Linkeket most ide nem írunk, mert akkor ez a poszt sem lesz tovább osztható.)

Ahol most jártok, ez pedig a csoporthoz tartozó honlap.

A napokban pedig létrehoztunk egy új zárt csoportot is, a kérdés csak az, hogy ideiglenesen, vagy ez egy új időszámítás kezdete lesz?

És most lássuk, miért is született ez a cikk.

2017.11.03-án érdekes problémákkal kerültünk szemben. A történetünk két szálon fog futni, egyik a zárt csoport, a másik a lájkolható oldal vonala.

I. Kreatív hobbik csoport oldala, azaz a lájkolható oldal

November 1-én indítottunk egy jótékonysági licitet, melyet úgy hoztunk létre, hogy minden felajánlott alkotáshoz, köszönetképpen, betettük az alkotó oldalát, azaz megjelöltük a bejegyzésben.

Ezt az albumot pénteken törölték, az összes megosztással együtt. Pluszban blokkolták az oldalunkat, és az összes megjelölt oldalt.

Azt az értesítést kaptam ezekhez a törlésekhez, hogy kéretlen tartalom volt az oldalakon, bővebben meztelenségre hivatkozva lett eltávolítva. Valójában semmilyen meztelenségre utaló alkotás nem szerepelt a felajánlásokban, másrészt ha szerepelt volna is, a szabályzat szerint akkor is engedélyezniük kellett volna.

A meztelen testet ábrázoló festmények, szobrok és más művészeti alkotások fényképeit is engedélyezzük.”

 

Ahhoz hogy tisztázzuk ezeket a fogalmakat, engedjétek meg, hogy bemásoljam a Facebook „Közösségi alapelvek” ide vonatkozó részeit:

Kéretlen tartalom:

„Kéretlen tartalom lehet, amikor nem kívánt tartalommal vagy kéréssel keresnek meg embereket. Ide tartozik a csoportos üzenetek küldése, a túl sok hivatkozás vagy kép közzététele mások idővonalán, vagy olyan személyek ismerősnek jelölése, akiket személyesen nem ismersz.”

Kérdésem: Hol találom azt, hogy mi számít túl sok hivatkozásnak, megjelölésnek? Egy képnél egy megjelölés annak számít? Tény hogy az album leírásában mindenki meg volt jelölve, vajon ez lehetett a gond?

Meztelenség:

„A meztelenséget ábrázoló tartalmak megosztása esetenként figyelemfelkeltő kampányok vagy művészeti projektek része. Korlátozzuk a meztelenség megjelenítését, mivel globális közösségünkön belül vannak olyan csoportok, amelyek – főként kulturális hátterük vagy életkoruk miatt – érzékenyek az ilyen jellegű tartalomra. A korrekt bánásmód és a bejelentésekre való gyors reagálás érdekében feltétlenül szükséges, hogy olyan szabályzataink legyenek érvényben, amelyeket a világ különböző országaiban dolgozó munkatársaink egységesen és könnyen alkalmazhatnak a tartalmak ellenőrzésekor. Ennek nyomán időnként előfordulhat, hogy szabályzataink szigorúbbak, mint szeretnénk, és az indokolt tartalommegosztást is korlátozzák. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy jobban tudjuk elbírálni az ilyen tartalmakat, és betartassuk alapelveinket.

Eltávolítjuk azokat a fényképeket, amelyeken emberek nemi szervei vagy teljesen fedetlen ülepe közelről láthatók. A női mellet ábrázoló képek megjelenítését korlátozzuk, ha látható rajtuk a mellbimbó, de mindig engedélyezzük a nőket szoptatás közben vagy emlőeltávolítás utáni hegekkel ábrázoló képeket. A meztelen testet ábrázoló festmények, szobrok és más művészeti alkotások fényképeit is engedélyezzük. A meztelenség és a szexuális tevékenység megjelenítésének korlátozása digitálisan létrehozott tartalomra is vonatkozik, kivéve, ha a tartalmat oktatási, humoros vagy ironikus céllal teszik közzé. Tilos a közösülést explicit módon megjelenítő képek közzététele. A nemi aktust életszerű részletességgel tárgyaló leírásokat is eltávolíthatjuk.”

Tehát most akkor kéretlen tartalom volt, mert sok alkotót megjelöltem az albumban, vagy valaki által meztelenségnek ítélt művészi alkotás, ami egyébként is engedélyezett? Mi nem értjük, csak döbbenten állunk a helyzet előtt, amit még bonyolít a másik szálon futó történetünk is:

II. Kreatív hobbik, zárt csoport

Szintén pénteki napon, szinte az előbb fent részletezett blokkolásokkal teljesen egy időben történt, hogy eltűnt a több mint 5 éve aktívan működő csoportunk. Nem igazán értjük az összefüggéseket. A Facebooknak küldtünk ez ügyben kéréseket és kérdéseket, egyelőre még nem kaptunk hivatalos tájékoztatást egyik problémáról sem.

Két elképzelésem van, miért történhetett.

Az egyik az, hogy a zárt csoportban is megosztottuk a jótékonysági licit albumát.

A másik pedig ennél számomra sokkal aggasztóbb. Az elmúlt időszakban nagyon sok Haloweennel kapcsolatos alkotás született. Ezek közül sok olyan smink is készült, amely nagyon sok tagunknál kiverte a biztosítékot. Ezért a csoportban közzétettünk egy posztot, melyben arra kértük ezeket a tagokat, hogy legyenek türelmesebbek, nagyjából egy hét alatt lecsengenek ezek a horrorisztikusnak tűnő sminkek, alkotások. Sajnos, ennek ellenére sok vita alakult ki, némelyik el is durvult.

A csoport alapelvei közé tartozik, hogy nem korlátozzuk sem a szólásszabadságot, sem pedig a kreativitás szabadságát. Természetesen azt, aki nem tud kulturáltan véleményt formálni, nem látjuk tovább szívesen a csoportban, de ettől függetlenül úgy véljük, hogy nem csak a pozitív, hanem a negatív kritikát is el kell fogadnia minden alkotónak, aki közzéteszi az alkotását. Tény, hogy mindenkinek minden nem tetszhet, elég unalmas világ is lenne, ha így lenne.

Tehát a másik elméletem szerint, sokan használták ezeknél a posztoknál a jelentés gombot. Csak nagy az esély rá, hogy rosszul. Két ilyen „Jelentem” gomb is van. Tudomásom szerint ezek célja a következő:

  1. Jelentem az adminisztrátornak:

Ahogy a nevében is benne van, akkor használjuk ezt a gombot, ha azt szeretnénk, hogy az admin figyelmét felhívjuk a posztra, mert szerintünk nem a csoportba való, vagy a poszt alatti hozzászólásokkal van probléma.

  1. Bejegyzés jelentése:

Itt pedig a Facebook felé lehet jelezni, hogy gond van a csoportban.

Idézet ismét a Facebook súgójából:

„Csoportban látott tartalom jelentése:

  Keresd meg a jelenteni kívánt tartalmat:

  Kattints jobb oldalt fent a  ikonra.

  Válaszd a Jelentem az adminisztrátornak lehetőséget, ha a bejegyzést az adminisztrátornak kívánod jelenteni, vagy a Jelentés/megjelölés kéretlenként lehetőséget, ha a Facebooknak.

Megjegyzés: Ha a bejegyzést az adminisztrátornak jelented, az adminisztrátor tudni fogja, hogy Te vagy a bejelentő. Az adminisztrátor eldöntheti, hogy eltávolítja-e a bejegyzést, illetve letiltja-e a bejegyzést megosztó személyt, vagy sem. Ha a bejegyzést az adminisztrátornak jelented, nem küldesz automatikusan jelentést a Facebooknak is.”

Véleményem szerint ezeknek a gomboknak a szándékos vagy véletlen felcserélése vezetett oda, hogy a csoportot blokkolták vagy törölték (?).

Ezért azoknak a tagoknak (bármely csoport tagjaik is ők), akik nem tudják ezeket a gombokat megkülönböztetni, vagy nem tudják mit tehetnek, hogy elkerüljék a számukra nem kívánatos posztokat, segítségül bemásoljuk a Facebook Közösségi alapelveiben szereplő tájékoztatót is, hogy a jövőben mindenki tájékozottabb legyen, mi mindent tehet a neki nem tetsző posztokkal (nem csak a csoportokban):

„Mit tehetek, ha olyasvalamit látok a Facebookon, ami nem tetszik nekem?

Ha olyasmit látsz a Facebookon, ami nem tetszik neked, a következőket teheted:

  • A hírfolyamodban megjelenő, neked nem tetsző bejegyzéseket elrejtheted.
  • Ha elégedetlen vagy egy bejegyzéssel, amelyben megjelöltek, lehetőséged van a megjelölés eltávolítására.
  • Ha azt szeretnéd, hogy távolítsák el a bejegyzést a Facebookról, megkérheted az illetőt, aki közzétette, hogy törölje. Ha a bejegyzés sérti közösségi alapelveinket(például megfélemlítés vagy zaklatás miatt), megértjük, ha nem szívesen veszed fel közvetlenül az illetővel a kapcsolatot, ezért kérünk, hogy ebben az esetben nekünk jelentsd a bejegyzést.
  • Ha valaki felzaklat, törölheted az ismerőseid közül, vagy letilthatodaz illetőt. Ha úgy érzed, hogy valami, amit a Facebookon látsz, közvetlen fenyegetést jelent a számodra, fordulj a helyi rendőrséghez.

Kérjük, ne feledd, hogy ha a Facebookon valami nem tetszik neked, az nem feltétlenül jelenti a Facebook közösségi alapelveinek megsértését.

Megjegyzés: Ha olyasmit szeretnél jelenteni, ami sérti közösségi alapelveinket, de nincs fiókod, vagy nem látod a tartalmat (pl. mert valaki letiltott), kérj segítséget egy ismerősödtől.”

Az sem világos még számunkra, hogy a zárt csoportunk csak szintén blokkolásra került, vagy törölték is? Az okokról nem is beszélve. Van, aki ha rákeres a csoportra, látni látja, csak nem tudja használni, de van, akinek a keresési eredményekben sem jelenik meg a csoport.

Facebook guruk segítsetek, hogyan oldható meg a helyzet a lehető leghamarabb? Általános hiba, vagy magunkban keressük a problémát? Mit tudunk még tenni azon kívül, hogy jeleztük, hogy nem kéretlen tartalom volt, és írtunk probléma bejelentést?

Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban, hadd mondjam el, hogy nagyon hálás vagyok azoknak a tagoknak, akik őszintén szívükön viselik a csoport sorsát, és szinte egy emberként összefogtak, hogy az újonnan indított csoportot újra felépíthessük. Két nap alatt több, mint 1300 1800-an csatlakoztak! A történet szépsége látni, hogy mennyi embernek vált az élete részévé a csoport, mennyi pozitív visszajelzés érkezett, és mindezt pont akkor, amikor bennem az a gondolat érlelődött, hogy másik úton indulok el… Az biztos, hogy ezt jelnek veszem, de hogy hová mutat, az majd csak idővel fog kiderülni.

 

Köszönettel: Szabó Henrietta, Kreatív hobbik csoport