9 tipp, ha most kezdesz el akvarellezni

 

Sokan vagyunk, akik legkésőbb a középiskola befejezése után elejtettük az ecsetet és a ceruzát, és nem foglalkoztunk többet a rajzolással, festéssel. Aztán egyszer csak egy kisördög elkezd duruzsolni a fülünkbe, hogy neki kéne ismét állni… ki kellene próbálni újra… kezdjünk bele…

Hallgassunk erre a belső hangra, bízzunk magunkban, vágjunk bele.

Számomra az örök kedvenc az akvarell festés. Ámulatba ejtenek az összefolyó színek, az egymásba olvadó formák, a könnyedség, lágyság, ami ezzel a technikával elérhető.

Tájkép wet-in-wet technikával

Ha Téged is vonz ez a technika, íme, néhány jó tanács az első lépésekhez.

  1. Végezz el egy alaptanfolyamot – Lehet, hogy ahol laksz, nem találsz ilyen lehetőséget, de az internet mindenkinek rendelkezésére áll. Egy jó oktató számtalan hasznos információval lát el, ami segítséget nyújt a kezdeteknél. Megtanít az alapokra, például a papír-, ecset- és festékválasztás szempontjaira, és az alapvető akvarelltechnikák elsajátítására, ami nagy segítség a továbblépéshez.
  2. Használj minőségi eszközöket – Sajnos, ez olyan lépés, amit nem lehet kihagyni, ha valóban élvezni szeretnéd a festést, és szép alkotásokra vágysz. Irány hát egy művészellátó!
    Az akvarellfestéshez minimum 250 g-os papír való, de a 300 g-os még jobb. Viszont takarékoskodhatsz, ha nem tömbben vásárolod, hanem ívben. Van olyan bolt, ahol helyben fel is vágják, de ezt te magad is megteheted, otthon.
    Az iskolai vízfestéket ne dobd ki, kísérletezni még jó lesz. De tudnod kell, hogy az nem igazi akvarellfesték, így nem is fog pontosan úgy működni, ahogy a tanfolyamon bemutatottak alapján elvárnád tőle. Vásárolj egy doboz valódi akvarellfestéket (nem szükséges a legdrágábbat venni, az olcsóbb kínálatban is vannak igen jó minőségűek). Egy 12 színű készlet tökéletesen megfelel. Mindenesetre gondosan nézd meg, milyen színeket tartalmaz (nem egyformák az összeállítások), és gondold át, milyen színeket fogsz leginkább használni. A művészellátokban nem csak előre összeállított festékesdobozok kaphatok, hanem egyenként is megvásárolhatod a festékeket, melyek műanyag szilkékben, kétféle méretben kaphatók. Így aztán, ha kedved van hozzá, akár saját magad is összeválogathatod a színeidet egy üres dobozba. A választáshoz kérj egy színminta táblázatot.
    Akvarellecsetnek természetes szőrű ecsetet válassz, mert az nagyobb mennyiségű vizet vesz fel. Kezdetnek elég egy nagyon vastag, egy közepes és egy vékony ecset. Érdekes módon a különböző gyártmányú ecsetek számozása nem azonos vastagságot jelent, ezért legjobb, ha az eladóktól kérsz tanácsot, akik a papír- és festékválasztásban is szívesen segítenek.

    Egyénileg összeválogatott színek az úti festékeskészletemben, egy fém cukorkásdobozban elhelyezve.

  3.  Ismerd meg a színpalettádat – A megszáradt festékek a papíron gyakran másképp néznek ki, mint a dobozban, a szilkében. Ezért feltétlenül készíts egy színtáblázatot, amely mindig kéznél van, ha festés közben elbizonytalanodsz, hogy melyik színt válaszd. Még jobb, ha minden színből festesz egy telített és egy erősen vizezett mintát is. Sokat segít a színbiztonság növelésében, ha játszol a színeiddel. Keverj ki színeket, fessél egy-egy színsort, folyasd össze, fesd egymásra a színeket. Az ilyen gyakorlatoknál ne felejts el pontos jegyzeteket is készíteni, így ezek a mintadarabok a későbbiekben is hasznos segédeszközök lehetnek.

    Színminta egy iskolai festékkészlethez. Ugye, mekkora a különbség a festékgombok és a színminták között?

  1. Ismerd meg az ecseteidet – Kísérletezz velük, próbálj ki különböző ecsetvonásokat. A festés lényege a megfelelő ecsettel a megfelelő időben a megfelelő vonalat húzni! Ehhez azonban nem árt tudni, hogy mire vagyunk képesek együtt – az ecset és mi.
  2. Használj több vizet, kevesebb festéket– A legtöbb kezdő akvarellfestő elköveti azt a hibát, hogy túl sok festéket használ. Az embert elkapja a láz, tobzódik a színekben – és különben is, olyan furcsa, ha túl sok vizet használunk! Mintha csak maszatolnánk a papíron. De ne feledd, az akvarellezésnek a finom, laza, könnyed hatás létrehozása a lényege. Ezt pont azzal tudod elérni, ha sok vizet és kevés pigmentet használsz.
  3. Legyen kéznél egy tekercs papírtörlő és néhány fültisztító pálcika– A papírtörlő festés közben nagyon hasznos tud lenni. Szárazra törölheted vele az ecsetedet, de akár a festményeden is használhatod, például felhők kialakításához. A fültisztító pálcikák szintén nagyon praktikusak, ha egy kevés vizet vagy festéket kell eltávolítani a készülő kép egy kis területéről.
  4. Tarts kéznél kisebb méretű papírokat is– Ahogy már írtam, olcsóbban jössz ki, ha ívben vásárolod a papírt (ne felejtsd el felírni magadnak a vásárolt papír nevét, súlyát, és egyéb adatait, hogy később is utánanézhess. Én apró betűs, öntapadós címkéket szoktam készíteni, és minden papírdarab hátulját ellátom az információval.) Érdemes az ív egy részét kisebb, kb. A5-ös méretre vágni. Kezdőként nagyon stresszes lehet, ha egy nagy darab drága papírra kell festeni. A különböző gyakorlatok elvégzéséhez, a színpalettával való ismerkedéshez, de akár egy vázlat elkészítéséhez is, ezek a kisebb méretű papírok ideálisak. Festés közben is jó, ha kéznél van egy darab papír, amelyen a kikevert színt kipróbálhatod.
  5. Tányér, mint festékkeverő paletta– A festékek keveréséhez sok helyre van szükség. A festékesdobozok teteje gyakran úgy van kialakítva, hogy festék keverésére is alkalmas. A művészellátókban is vásárolhatsz palettát, de ugyanígy használhatsz egy kiszuperált fehér tányért, vagy akár egy lapos műanyag tálcát is.

    Színkeverés fehér tányéron

  6. Ne félj a hibáktól– Az akvarellfesték egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nem fedőfesték. Ezért aztán, ha hibázol, utólag nem mindig tudod elfedni. Viszont sokkal gyorsabban el tudsz készíteni egy szép festményt, mint például akrilfestékkel. Szóval, ne aggódj a hibák miatt. Ha elrontottad, fesd meg újra (és újra és újra…), amíg úgy néz ki, ahogy szeretnéd. De ne légy túl szigorú magadhoz, vedd könnyedén a dolgot. Azért festesz, mert élvezed ezt a tevékenységet – nézd az alkotásodat nyitott szemmel, az elhibázott ecsetvonás gyakran remekül beleilleszthető a kompozícióba.

 

Tetszett ez a cikk? Ragadd meg Te is az ecsetet. És ha kérdésed van, írj. Én is tanulófázisban vagyok, szívesen megosztom veled a tapasztalataimat.

Orsi, blogger