Gasztroajándék? Ideje hozzálátni!

Felnőttek, megállapodott emberek ajándékozása esetén előbb-utóbb felmerül a probléma, hogy már „mindenük van”.  Lakás berendezve, konyha teljesen felszerelve, kedvenc zenéi, könyvei már ott sorakoznak a polcon (vagy a tablet, telefon, e-book olvasó memóriájában), a kozmetikumok, divatcikkek terén megvan az egyéni ízlése, amit vagy ismerünk, vagy nem. Minden évben számos olyan ajándékot adunk (és kapunk), amely aztán csak keresi a helyét a lakásban, használni nem igazán akarjuk, elajándékozni nem illik, szükségünk viszont nincs rá.

Az egyre nagyobb mértékben felgyülemlő tárgyak helyett váltsunk gasztroajándékra, melynek nagy előnye, hogy többszörösen örömet szerez. Öröm készíteni, öröm adni, kapni, és öröm, amikor elfogy, és nem kell feleslegesen ide-oda rakosgatni 🙂 (Az igazán jól eltalált gasztroajándék egyébként olyan , mint a főnixmadár. Kívánságra évről évre újból feltámad, megalkotható.)

Gasztroajándék bármilyen élelmiszer vagy italféle lehet. Egy rúd Pick szalámi szaloncukornak álcázva a szerény ösztöndíjból élő egyetemistának, a nagypapa kedvenc süteménye, aminek amúgy nem szoktunk nekiállni, mert túl bonyolult, de akár egy nagy adag spenót is, ha az a párunk kedvenc étele, karácsony tiszteletére csillag alakú tükörtojással díszítve.

Shepherd’s pie, karácsonyi dekorációval

A házilag elkészített, finom likőr szinte mindenki számára nyerő ajándék. Elkészítése (az ízek összeérése) olykor több hetet is igénybe vehet, ezért érdemes idejében hozzálátni. Sokszor egy ajándékból mindjárt kettő is lesz.

A kedvenc limoncellom elkészítéséhez például egy nagy adag citrom héjára van szükség. A meghámozott citromoknak ugyan kinyomhatnám és lefagyaszthatnám a levét ínségesebb időkre, de citromlekvárnak elkészítve, egy újabb remek ajándék.

Házi limoncello, zsugorka címkével

 

A vodkás aszalt szilva likőr, nem meglepő módon, aszalt szilva vodkába áztatásával kezdődik. Amikor aztán a vodkát leszűrjük, ott marad a vodkával átitatott szilva. Használhatjuk süteményekbe, vagy csinos üvegekbe szétporciózva, egy hozzávaló recepttel együtt megint egy új meglepetés. Csokoládéval bevonva, házilag készített díszdobozban pedig igazi desszert különlegesség.

A neten számtalan jobbnál jobb italreceptet találhatunk, házi Bailey’s-t, sültalma likőrt, fűszeres-mézes gyógylikőrt, hogy csak egy párat említsek. Keressük meg az ízvilágunkhoz legközelebb állókat. (Remek ötleteket találtok a KHCS Pinterest tábláján is.)

A tejszínes változatok általában gyorsan elkészülnek, de rövidebb ideig állnak el, így ezeket közvetlenül az ünnepek előtt állítsuk össze, számos likőr viszont hosszabb gyártási időt igényel, ezekhez érdemes már most hozzálátni.

És amíg az ital érlelődik, gondoljuk át, mivel is fogjuk feldobni az üvegét. Ragaszthatunk rá saját készítésű címkét, készíthetünk rá zsugorkából dekorációt. Az üveget lehet színes spárgatekeréssel dekorálni, vagy üvegfestéssel feldobni, vagy akár fel is öltöztethetjük.

Kellemes készülődést, az italok kóstolgatásához hangulatos összejöveteleket kívánok! Figyeljétek a híreket, a következő bejegyzés az ehető gasztroajándékokról fog szólni.

Orsi (blogger)