Gasztroajándékok 2.

 

Előző bejegyzésemben a házilag elkészített italokról irtam. Ha az ajándékba szánt likőrök már ott érnek a befőttesüvegekben a kamrában, jöhet a második fázis.

Hiszen a karácsonyhoz mégiscsak az édességek tartoznak leginkább. Még nem késő, hogy nekiálljunk, és elkészítsünk néhány csemegét, amelyet aztán csinos csomagolásban átadva elégedetten bezsebelhetjük a dicséreteket.

Egyedi lekvárkompozíció saját címkével

Aszalt alma

Nálunk hosszú évekig a család kedvence volt, ezért általában már október közepén elkezdtem gyártani. Nagy előnye, hogy csak az almavásárlásba kell beruházni (almáskerti ismerőssel, vagy almafával rendelkezők előnyben). Maga az aszalás szabad levegőn, a lapradiátoron történik. A meghámozott almát 2-3 mm-es szeletekre vágom, és szépen, egymás mellett elhelyezem a radiátorra tett alufólián, s már csak várni kell, hogy megszáradjon. Három-négy nap alatt el is készül, mehet a gyűjtődobozba, a radiátorra meg a közvetkező adag. Ünnep előtt aztán szépen szétporciózom kisebb zacskókba. (Kiváló ajándékötlet, ha rájövünk, hogy az egész télre beszerzett almakészlet valamiért hirtelen rohadni kezdett. A hibás részeket kivágva minden kis ép darabot hasznosíthatunk.)

Aszalt alma, mindenki örömére (fotó: pixabay.com)

Csokis dió

Tortabevonó étcsokoládé nagyobbik részét egy mélytányérban, mikróban, nagyjából megolvasztom, majd a mikróból kivéve elkeverem benne a még fel nem olvadt darabokat is. Ezután beleteszem a darabos diót – minél épebbek a gerezdek, annál szebb lesz az eredmény. Kanállal addig keverem, amíg minden diódarab csoki bevonatot kap. Ha látom, hogy marad még a tányérban csoki, adok hozzá még diót. A csokis diót zsírpapírra teszem, darabonként, vagy az apraját kis kupacokban, hagyom megkeményedni rajta a csoki bevonatot, és már csomagolhatom is saját készítésű kis dobozokba.

Dekupázs technikával díszített fadoboz, bonbon alakú gombbal. Igazi díszcsomagolás

 

Kandírozott gyömbér

10 dkg gyömbért megtisztítok, kb. 1 centis kockákra vagdosom, majd 10 dkg cukorból és 1,5 dl vízből főzött szirupban, időnként kevergetve, 1-2 órán át üvegesre főzöm.  Ha kész, a gyömbért leszűröm, kristálycukorba forgatom, és sütőpapíron szétteregetve egy napig szárítom.  Önmagában is nagyon finom, süteménybe remek ízesítő. A megmaradt sziruppal bolondítsuk meg a délutáni teánkat!

Kandírozott gyömbér (fotó: www.thespruce.com)

Kandiscukor

A sok egészséges csemege mellett karácsonykor igazán megengedhetünk egy kis kilengést is magunknak, főleg ha ilyen mutatós.

Készítsünk tömény cukorszirupot, és öntsük befőttes üvegekbe. Fessük meg a szirupokat egy-két csepp ételfestékkel, majd lógassunk az üvegekbe hurkapálcikákat. Tegyük félre az üvegeket egy olyan helyre, ahol kb. egy hétig nem lesznek útban. Az oldatban lévő cukor szépen rákristályosodik a pálcákra vagy fonalakra. Ha elég nagynak találjuk, vegyük ki, és pár perc száradás után csomagoljuk egyenként celofánpapírba. Ünnepi teázásnál a tarka kandiscukor rudak jól mutatnak egy szép pohárban feltálalva.

Kukoricadara puding vodkás aszalt szilvával

Az ünnepi asztalra pedig elkészíthetjük az vodkás aszalt szilvás kukoricakása pudingot (a vodkás aszaltszilváról az előző bejegyzésben olvashattok). Fél liter tejben megfőzünk 4 evőkanál finom szemű kukoricadarát, majd amikor már pudingszerű az állaga, levesszük a tűzről, belekeverünk ízlés szerint 3-4 evőkanál cukrot és az aszalt szilvát. Vízzel kiöblített tálba vagy pudingformákba öntjük. Miután kihűlt, a formából kiborítva már tálalhatjuk is. A családunkban kedvelt pudingformák a nagyobb méretű homokozóformák. A gyerekeknél mindig nagy tetszést arat az ebben készített puding vagy fagylalt. Érdemes nyitott szemmel járni és begyűjteni néhányat a játékboltokban.

Aszaltszilvás kukoricapuding, homokozóformában elkészítve

Ha további ötletekre vágysz, nézegesd Pinterest táblánkat: ITT.

Te milyen gasztroajándékkal lepted már meg a családodat? Oszd meg az ötletedet egy hozzászólásban!

Orsi (blogger)