Örökzöld karácsonyfám

Volt az életemben egy olyan időszak, amikor karácsonykor mindig kétlakiak voltunk. A 24-e estét ötthon töltöttük, aztán másnap reggel felkerekedtünk, átutaztuk a fél országot, hogy haza menjünk (akkoriban éppen három különböző helyet mondtam „otthon”-nak, amikor beszélgettem valakivel, vagy éppen csak rágondoltam), és csak az új évben tértünk vissza a feldíszített karácsonyfánkhoz.

Amely addigra legtöbbször már csak egy feldíszített csonk volt, lehullott levelekkel. Fájt a szívem a fenyőfáért, fájt a hangulatért, és persze a pénztárcámért is. Akkor érett meg bennem a környezettudatos karácsonyfa gondolata.

Tetőléc, seprűnyél, egy kis zöld festék és pici kampós fejű csavarok – csupán ennyi kell hozzá. A tetőléceket tetszés szerinti hosszúságúra vágjuk – én minden méretből három darabot vágtam, így a végeredmény egy szép, gömbölyded fácska lett. Ne feledkezzünk el az „ágak” közti kisméretű távtartó darabokról sem.

Alternatív karácsonyfa. Tároláshoz laposra rendezhető.

Most jön a dolog egyetlen izgalmasabb része. A seprűnyél méretének megfelelő lyukat kell vágni minden egyes lécdarabba. Ha a saját lakásunkban nincs lyukmaró, érdemes körbekérdezősködni az ismerősök között, sok férfi rejtett készleteiben ott bujkál.

Budapestiek pedig akár a Creator Nyitott Műhelybe is ellátogathatnak, ahol minden szerszám rendelkezésünkre áll a barkácsoláshoz, sőt még tanácsokat és segítséget is kaphatunk.

A méretre vágott, kilyukasztott lécdarabokat kissé megcsiszoljuk, majd lepácoljuk zöldre – de akár az eredeti fa színét is megtarthatjuk. Matt lakkal, vagy viasszal lekezeljük a felületét. A talphoz a második léc két szélére szintén ragasztunk egy-egy távtartót, hogy szétforgatva négy ponton támaszkodjon a fácskánk. A seprűnyelet csak a legalsó talpdarabba ragasztjuk be, hogy az összes többi léc (a felső talpléc is) forgatható legyen.

Csavarozzuk bele az ágakba a kis kampós csavarokat. Minél több a csavar, annál szabadabban tudjuk majd feldíszíteni a fánkat.

Végül húzzuk a lécdarabokat megfelelő sorrendben a söprűnyélre, forgassuk el az ágakat, és rendezzük el őket, hogy szép térhatású, egyenletes formájú alakzatot kapjunk, és már jöhet is a díszítés. Mire az utolsó gyöngysor és aranyszál is rákerül, ugyanúgy fog tündökölni, mint ha valódi fenyőfa állna a szobánkban.

Minél gazdagabban díszítjük, annál szebb lesz a végeredmény

Típusánál fogva ezen a fán nagyon jól mutatnak a házilag készített díszek, hajtogatott papírcsillagok, horgolt angyalkák, szódabikarbónás „gyurmából” készült dekorációk. Ez utóbbiról hamarosan szintén olvashattok. Addig is, nézzetek szét Pinterest oldalunkon további ötletekért.

Amikor elmúlnak az ünnepek, csak egy síkba forgatjuk a léceket, és zsákba húzva pormentesen, kis helyen tárolhatjuk majd valóan örökzöld karácsonyfánkat a következő ünnepig.

Orsi (blogger)