Ajándékozz kreatívan – Irány Disneyland

Az utóbbi hónapokban nem sok mindent készítettem. De amikor valakit meg kell ajándékozni, valahogy mindig megtáltosodom, és újra gőzerővel és óriási alkotó kedvvel tudom belevetni magam a DIY projektekbe.

Ajándékkupon kreatívan

Közeledett a keresztlányom születésnapja, nekem pedig az a remek ötletem támadt, hogy elviszem őt Disneylandbe. A repülőjegy árak nézegetése közben kiszúrtam egy egész jó ajánlatot Párizsba, és már tudtam is, hogy a kerilányomon keresztül beteljesítem egy ősrégi gyerekkori álmomat. Dehogy, viccelek, tökre fogom utálni az egészet, nem is akarok menni. Pfúj Párizs, pfúj Disneyland, pfúj jókedv. Csak és kizárólag a keresztlányomért teszem, önfeláldozásból. 🙂

Mikor megvolt az ajándék, már csak azt kellett kitalálni, hogy mindezt hogyan adjam át. Ezért felugrottam a Pinterest oldalára nézelődni, inspirálódni Párizs, Disneyland témakörökben.

Meg is tetszett egy kép, melyet lementettem.

forrás: https://i.pinimg.com

Ezután következett vele még egy kis munka, melyet most lépésről-lépésre leírok Nektek.

Hozzávalók:
– falap
– indigó
– olló
– cellux
– rotring/ceruza
– ecset
– fekete, piros és fehér akril festék
– csiszoló vászon
– flakonos selyemfényű lakk

Vettem egy megfelelő méretű falapot, megcsiszoltam, portalanítottam. Berajzoltam, hogy mekkora lesz majd a puzzle. Ezután felnagyítottam a megfelelő méretre a képet egy poszter készítő program segítségével. Én a Poste Razor-t használtam.

Pár lépésben könnyen feltelepíthető, megadható melyik képet, mily módon szeretnénk poszterré alakítani, és több oldalban kinyomtatni.

Kivágtam a 4 oldalra nyomtatott képet, felrögzítettem az indigólapokkal együtt a deszkára az előre berajzolt helyére.

Átrajzoltam az egész mintát és szöveget, majd jöhetett a festés. Természetesen, aki nálam ügyesebb, és szabadkézzel is meg tudja festeni, annak a fenti lépések kimaradhatnak. Nekem jól jöttek ezek a segédvonalak. 🙂

Biztos kézzel, szép betűket

Ezután jól megbonyolítottam a saját dolgomat, le sem merem Nektek írni, hogy kerestem puzzle mintát, amit szintén méretre kinyomtattam, de még így sem volt tökéletes ezért a szélein még csalnom is kellett. Tehát Ti ne így csináljátok, hanem csak simán számoljátok ki és egy szimpla négyzetrácsot rajzoljatok fel, majd arra már csak az illesztéseknél a kurblikat kell minden négyzetre felrajzolni. Ugye mennyivel egyszerűbb és pontosabb? 🙂

Puzzle tervrajz

A következő lépés az, hogy ki kell vágni ezeket a puzzle formákat. Azt hiszem, nincs minden háztartásban erre megfelelő szerszám, mint ahogyan nekem sem volt. Ezért egy régi jó ismerősömet, Feri barkácsműhelyét

kerestem fel, hogy vágja fel nekem a mintát.  Mint mindig, most is nagyon szép és precíz munkát végzett, a megbeszélteken kívül, önszorgalomból, a hátulját még meg is csiszolta, így a korábbi felrajzolt minta el is tűnt róla. A biztonság kedvéért egyenként átnéztem a puzzle darabokat, és ahol szükséges volt, picit még én is átcsiszoltam 180-as csiszolóvászonnal.

A csiszolópapír elmaradhatatlan

Ahol szükséges volt ott kijavítottam a vágást követő hibákat, szerencsére nagyon kevés ilyen volt.

Portalanítás után pedig lefújtam selyemfényű lakkal a darabokat.

Száradó lakkréteg

Száradást követően, megforgattam minden darabot, és a másik oldalát is lefújtam a lakkal.

Ezután jött megint az agyalás, hogy miben is adjam át a puzzlet. Végül nővérem készített egy hímzett Eiffel-tornyos szütyőt, abba raktuk bele a darabkákat.

A puzzle kirakása az elején nehéznek tűnt az ünnepelt számára, de egy kis összefogással hamar megoldottuk.

Melyik darab illik ide?!?

Utána már csak a feliratot kellett értelmezni.

A „Keep calm and …. „ brit mizéria sok-sok éve kezdődött, de még mindig tart. Nagyjából bármit mögé lehet biggyeszteni, jelentése: Légy/maradj nyugodt és ….  Aki bővebben olvasna erről, ITT megteheti.

Így már könnyen kitalálhatjátok, hogy a mi feliratunk, azaz: I can’t keep calm, I’m going to Disneyland – mit is jelent. „Nem bírok nyugodt maradni, megyek Disneylandbe!”

És tényleg! 🙂

Volt is nagy öröm!

 

Heni (admin)