A tojásfa német nyelvterületről érkezett, s már hazánkban is divatos. Kertes házakban akár kinti rügyező bokrokat vagy gyümölcsfákat is feldíszíthetjük a szomszédok örömére, de  húsvéti asztaldísznek is remek. A vázába helyezett, tavasz előhírét hordozó, zöld leveles vagy aranyeső ágakra kifújt hímes tojásokat akasztgatunk. A tojás díszítése lehet hagyományos vagy modern, festett, szalvétával dekorált, textillel bevont – vagy magát az igazi tojást is helyettesíthetjük valami mással. A legegyszerűbben kemény kartonból kivágott és különböző technikákkal dekorált tojásokkal. Én a perforálást választottam.

Tojásfa lyukasztott tojásokkal

Kisgyerekes házban két nagy előnye is van ennek a megoldásnak. Az egyik, hogy nem törékeny, mint az igazi tojás, amely bizony egy óvatlan mozdulat esetén könnyen az enyészeté lehet; a másik, hogy az elkészítésében már kisgyerekek is részt vehetnek. Ne féljünk hegyes szerszámot adni a kezükbe, de figyeljünk oda rájuk folyamatosan.

Rajzoljuk meg a kívánt méretű tojások sablonját. Érdemes hosszában kettéhajtani a papír, és úgy megrajzolni és kivágni a tojásformát, így biztos, hogy szimmetrikus lesz. Készíthetünk különböző méretű sablonokat is. Rajzoljuk körbe őket különböző színű, vastagabb kartonpapíron, majd vágjuk ki. Ha van kedvünk, cikcakkos vagy hullámos dekorollóval is körbevághatjuk, akkor még mutatósabb lesz.

Ezután fogunk egy körzőt, zsákvarró tűt vagy spékelőtűt, és szép nagy, egyenletes lyukakkal megmintázzuk a tojásokat. Ha túl kicsit a lyukak, akkor nem lesz áttört a minta, úgyhogy érdemes vastagabb tűvel dolgozni. Szurkálhatunk rá virágot, madarat, hagyományos „írókázott” mintát, vagy akár a családtagok nevének kezdőbetűjét is. Hagyjuk a gyerekeket, hogy saját ötleteik alapján díszítsék a tojásokat, a fantáziájuk kimeríthetetlen, nagy valószínűséggel nekünk is adnak további, inspiráló ötleteket.

Lyukasztott papirtojások3

Az elkészült tojásokat hozzáillő színű szaténszalagra vagy rafiára kötjük, és már akaszthatjuk is az ágakra. Nagyon mutatós ablakdíszként is.

Tojásfa lyukasztott tojásokkal2

Tojásfa, színes kartonból készült tojásokkal – nálam a szobai hibiszkuszt díszíti 🙂

Vigyázat, a tojáslyukasztás függőséget okozhat! Ha egyszer belelendülünk, nem fogjuk tudni abbanhagyni! Ha kedvet kaptatok a készítéshez, örömmel vennénk, ha megmutatnátok az alkotásaitokat.

Orsi (blogger)