Számos más kreatív emberhez hasonlóan, én is nagy gyűjtögető vagyok. Ami egy átlagember számára csak kacat, vagy kidobásra ítélt holmi, abban én hasznos alapanyagot, átalakítandó tárgyat, „ez még biztosan jó lesz valamire” ötletet látok. Emelje fel a kezét, aki – velem együtt – még a ruhák vállából kivágott színes szaténszalagokat is gondosan elteszi. Hányszor teljesítettek már jó szolgálatot, egy-egy képeslap, vagy koszorúalap dekorálásánál!

De azért ami sok, az sok. Időről időre elfogott ez az érzés, aztán amikor költözésre került a sor, már nem halogathattam tovább a kreatív cuccok átnézését, és drasztikus szortírozását. Persze, nem kell megvárni egy költözést, hogy sort keríts erre a műveletre. Íme, néhány trükk, ami segíthet.

chaos-order

Forrás: pixabay.com

  1. Selejtezd ki, amire nincs szükséged

Gondosan nézd át az összes kreatív holmit, amit sikeresen összegyűjtöttél az elmúlt években, és szigorú szemmel nézve döntsd el, valóban szükséged van-e rá. Amihez 1-2 éve, ne adj isten, a hozzád kerülése óta nem nyúltál hozzá, ahhoz valószínűleg a közeljövőben sem fogsz. Légy határozott, és ne hallgass a füledbe suttogó kisördögre, hogy jaj, valamikor majd biztosan szükség lesz rá.

Nem kell azonban, hogy ezek a számodra felesleges holmik a kukába kerüljenek. Nézz körül a környezetedben, barátok, ismerősök, óvodák, iskolák, művelődési házak, alapítványok – számos olyan hely van, ahol örülnek az ilyen adományoknak. Ne feledd, ami számodra felesleges, másnak még lehet kincs!

muanyagpoharak

Ha eddig nem csináltál belőle ceruzatartót, ezután sem fogsz. Ajándékozd el, vagy dobd a szelektívbe. (Forrás: pixabay.com)

  1. Válj meg az „egyszer majd” projektektől

Egy kopott váza, amit „egyszer majd” átalakítok, parkettadarabok, amiből „egyszer majd” ajtódísz lesz, a gyerek kinőtt ruhái, amiből „egyszer majd” gyönyörű patchwork takarót varrok… Számos megvalósításra váró ötlet alapanyaga búvik meg a kreatív cuccok között. Légy őszinte, és valld be magadnak, hogy ezek jó részét sohasem fogod megvalósítani. Mehetnek tehát az elajándékozandó kupacba.

  1. Számítsd ki, mi fér bele az életedbe

Vegyél elő papírt és ceruzát, és gondold végig, mit alkottál az elmúlt fél évben. Ha mondjuk 5 alkotást sikerül felsorolni, az azt jelenti, hogy évi 10 darabbal számolhatsz. Ha az általad összegyűjtött anyagok akár 100 vagy még több darabra is elegendőek, vajon hány évig tart, amíg mindent feldolgozol? Ne feledd, csak egy életed van (ki tudja, a következőben mi leszel, de az biztos, hogy az összegyűjtött gyöngyöket és papírhengereket nem viheted magaddal 🙂 ). Ami nem fér bele az elkövetkező öt évbe, attól határozottan válj meg.

rendszerezes

Ha nagyon pedáns vagy, a rendszerezés után akár így is kinézhetnek a polcaid. (Forrás: pixabay.com)

  1. Állíts fel prioritást – és kezdj neki

Miután ily módon hatalmas érvágást végeztél a felgyülemlett holmikon, nézd át, ami megmaradt. Először is, vedd elő ismét a listádat, és nézd meg, milyen típusú dolgokkal foglalkoztál az elmúlt félévben. Ezek a darabok nagy valószínűséggel az elsődleges érdeklődésedet jelzik.

Ezután vedd számba alkotói ötleteidet és befejezetlen alkotásaidat, és a prioritást is figyelembe véve, fogj neki az egyiknek. Addig alkoss, amíg el nem készült. (Szándékosan nem írtam, azt, hogy dolgozz. Ha már munkának tekinted az egész kreatív tevékenységet, akkor nyugodtan mehet is minden a kukába. Munkát enélkül is találsz eleget a ház körül 🙂 )

Érdemes egy könnyen befejezhető projekttel kezdeni, hogy a gyors befejezéssel lendületet kapj a további alkotáshoz. És valósítsd meg sorban mindazt, amit eddig csak halogattál.

  1. Ne vásárolj!

Hát igen, ez a legnehezebb. Hiába van már annyi mindenünk, hogy három élet sem lenne elég a feldolgozáshoz, ha valamiért bemegyünk egy kreatív boltba, csak nem álljuk meg, hogy megnézzük a leértékelt áruk polcát. És ki hagyja ott azt a leárazott keresztszemes mintakészletet, szalvétaválogatást, sablont, fadobozkát – hiszen, mikor kapom meg ilyen jó áron!

De légy erős, és ahogy az élelmiszerboltba, úgy a hobbiboltokba is listával menj, és szigorúan ragaszkodj ahhoz, ami ott szerepel. Gondolj bele, mi az olcsóbb: leértékelten megvenni mindenfélét, amit ki tudja, mikor fogsz felhasználni, vagy csak azt megvenni (akár teljes áron is), amire tényleg szükséged van az alkotáshoz.

(Ez persze nem csak az alapanyagokra, hanem az eszközökre, szerszámokra is vonatkozik. Én, 6 banános doboznyi egyéb holmi mellett, 10 sniccert és 6 fejesvonalzót ajándékoztam a helyi családsegítő szolgálatnak 🙂 )

Ha sikeresen túlélted a selejtezést, és örömmel nézegeted az így felszabadul helyet és a sokkal jobban átlátható kincseidet, akkor már csak a tárolást és rendszerezést kell továbbfejlesztened. Következő cikkünk erről fog szólni.

Orsi (blogger)