Magyarországon, és számos más országban is, május első vasárnapja anyák napja. (Ezen az oldalon azt is megnézheted, hogy hány egyéb időpontban ünneplik még ezt a napot, szerte a világon.) Mindannyiunkat érint ez a nap: gyermekek vagyunk, de egyben lehetünk gyerekes szülők, ünnepelt anyukák és nagymamák is. Vegyük hát ismét elő a kreativitásunkat, és tegyük most egy kicsit egyedivé ezt a napot.

Ha „gyerekek” vagyunk

Írjunk anyák napjára édesanyánknak egy személyes, szeretettel teli levelet. Tegyük ezt meg akkor is, ha együtt élünk vele, vagy személyesen is meglátogatjuk őt anyák napja alkalmából. Vannak dolgok, amiket írásban jobban ki tudunk fejezni, mint személyes beszélgetés formájában. Az idősebbek különösen értékelik a jó öreg levelezési formát. Ráadásul a kedves sorokat később is elővehetik, olvasgathatják.

Akkor is írhatunk ilyen levelet az édesanyánknak, ha már nem él. Ha elkészült, tegyük el valami biztos helyre. Életünk során valamikor mi magunk, és adott esetben gyermekeink is meríthetnek erőt ezekből a szép szavakból.

anyák napi ajándék

Készítő: Béres Kata, AkvarellKa-ta

Ha gyermekeink vannak

Beszélgessünk a gyermekeinkkel egy kiadós anyák napi reggeli mellett arról a pillanatról, amikor először fogtuk őket a karunkban. Meséljünk nekik az örömről, amit akkor éreztünk. Nézegessük közösen saját vagy családtagjaink kisbaba kori fényképeit. Idézzük fel az eddigi életük során közösen megélt szép élményeket, vagy mesélhetünk nekik a saját édesanyánkról, nagymamánkról.

pontozott kavics

Készítő: Kutas Orsolya, stoneart.hu

Ha problémánk van az „anya” témával

Az anyák napja nagyszerű alkalom, hogy szélnek eresszük a bűntudatot vagy régi sérelmeket: nem kell tökéletes anyának lennünk, és nem kötelező, hogy anyánk tökéletes legyen. Fogadjuk el önmagunkat és édesanyánkat is olyannak, amilyen. Hiszen minden anya saját meggyőződése szerint a legjobbat teszi gyermekéért. Ahogy életünk újabb és újabb fázisába érünk, valószínűleg édesanyánk életét és viselkedését és mindig új megvilágításban látjuk. Ünnepeljük anyák napján az örökké változó életet.

Ha a gyerekeink már nagyobbak

Kérjük meg a gyerekeinket és a párunkat, hogy ajándékok helyett inkább egy kis személyes levelet írjanak. Megírhatják benne hozzánk kötődő emlékeiket, ki nem mondott köszöneteket, eljövendő terveiket. Őrizzük ezeket a leveleket a féltett kincsek dobozában. Ha egyszer krízis üti fel a fejét a családban, a doboz tartalma, az újra életre hívott szavak, vigaszt nyújthatnak.

dekupázs doboz

Készítő: Pintér Ferencné Zsuzsanna, Pinterzsu Quillingvarázs

Ha nincs gyerekünk

Használjuk ki az anyák napját, hogy nőként kifejezésre juttassuk anyai oldalunkat. Forduljunk tudatosan a rokonok, szomszédok vagy barátok gyerekei felé. Teljesítsük egy gyerek szíve vágyát. Vállaljunk kötelező jellegű felelősséget egy gyerekért – például keresztanyaként vagy tiszteletbeli anyaként. Csodálatos kötődések tudnak így kialakulni.

Nő a nőnek

Készítsünk valamilyen személyes tárgyat, amely az „anyák vonalát” szimbolizálja, egy úgy nevezett „anyavonal képet”: Ez lehet például egy fénykép összeállítás a család anyáival és lányaival, vagy egy kendő vagy asztalterítő, melybe a család minden édesanyjának monogramja bele van hímezve. Amikor beburkolózhatunk az „anyák kendőjébe”, vagy felterítjük a terítőt az asztalra, lélekben az anyák egész sora velünk lesz, erőt ad nekünk.

Emlékezzünk anyák napján „szellemi” édesanyáinkra is, mindazokra a nőkre, akik életünk során példaképeink voltak, akiktől melegséget, bölcsességet és támogatást kaptunk. Gondolkozzunk el azon, hogyan tudjuk mi is folytatni a sort, és örömet vinni mások életébe.

Az én virtuális képkeretemben nagymamám és édesanyám mellett ott van egy örökké derüs és nyugodt másodnagynéném, és néhány széles mosolyú barátnőm is. Te kiket tekintesz szellemi anyáidnak?

képkeret

forrás: www.lilyardor.com

Orsi (blogger)