Hurrá! Jövő hétvégén gyereknap! Egy plusz ok és lehetőség arra, hogy bármilyen korúak is vagyunk, egy kis időre ismét gyerekké váljunk. Bár az én anyukámnak még különleges alkalomra sem volt szüksége ehhez. Bármikor számíthattunk rá, hogy meglep bennünket valami saját készítésű játékkal, játékos ötlettel, háztartási eszközökből összeállított fizikai vagy kémiai kísérlettel.

Mégis, a gyereknap egy különleges nap, amikor tudatosan is arra törekszünk, hogy a játéké és a vidámságé legyen a fő szerep. És, persze, a kreativitásé is! Hiszen két legyet ütünk egy csapással, ha mindjárt a játékokat is együtt készítjük el. Az alábbi összeállításban néhány házilagosan előállítható játékok mutatok be, jó és rossz időre egyaránt gondolva.

Türelemjátékok

Számos változatban, és alapanyagból készülhetnek, és hosszú ideig szórakozást nyújtanak.

Az igényes megoldás: füles fatálcára lefestett tipliruadkból vagy vastagabb hurkapálcából alakítjuk a labirintust. Üveggolyót pedig biztosan találunk a kincsesfiókunkban – vagy a gyerekében 🙂

Megvannak még a régi CD-tokok? Vastagabb spárgából vagy zseniliadrótból izgalmas útvesztőket alkothatunk belőlük.

Ha semmi más nincs kéznél, megteszi egy egyszerű Mackó sajtos doboz is. A képen látható darabnak külön érdekessége, hogy még édesanyám készítette, a 60-as években. Átélt 50 évet, egy költözést és több selejtezést is. Mert az ilyen darabokat őrizni kell!

Türelemjáték-sajtos-dobozbol

Türelemjáték sajtos doboz fedeléből

Dobozoljunk

Tegye fel a kezét az, aki nem őriz otthon legalább 2-3 üres dobozt, „jó lesz ez még valamire” felkiáltással. Most eljött az ő idejük is.

Építsünk dobozvárat, dobozvárost. Engedjük szabadon a fantáziánkat. Az alkotásnak csak az alapanyagok mennyisége szab határt.

dobozváros_251x500

Dobozváros (forrás: Pinterest)

Masszívabb cipősdobozból, hurkapálcából és néhány ruhacsipeszből mobil csocsót készíthetünk, ami a szobában és a szabadban, egy pikniken is jó szórakozást nyújt.

csocsoasztal-ciposdobozbol_472x500

Csocsóasztal cipősdobozból

Egy nagyobb dobozból pedig remek akváriumot készíthetünk a gyerekszobába.

Ha tovább akarjuk dekorálni, hagyjuk meg a hátlapját is, és fessük be az egészet kékre. A felülről lelógó halak mellé a háttérre is rajzolhatunk néhányat, és kövekkel, korallokkal, kagylókkal is tovább dekorálhatjuk.

Persze, ilyenkor már érdemesebb az akváriumot inkább egy komód tetején elhelyezni.

Társasjátékok

Ezzel a társasjátékkal nem csak szórakozni lehet, egyben, észrevétlenül a számokat is gyakorolhatjuk. Kisiskolásoknál már két kockát is bevethetünk, hogy összeadással, kivonással érjék el a kívánt számot, ahol megszerezhetik a csigaház egy-egy darabkáját, és bónusznak egy-egy szem cukorkát is (de édesség nélkül is ugyanolyan izgalmas lehet, hogy ki tud több színes lapocskát begyűjteni).

A tálcás tojástartó, egy kis festegetés után remek célbadobó játékká alakul. A célba dobáshoz használhatunk lapos kavicsot, pingpontlabdát, de akár PET-palackok kupakját is.

Tojástartóból célba dobó játék

Elő a fantáziával

Konzervdobozból egész cirkuszt is készíthetünk,egyensúlyozó állatokkal és artistákkal. Nehezékként, és ellensúlyként az egyensúlyozáshoz, használjunk egy nagyobb vasgolyót, vagy vízzel töltött orvosságosüveget.

Sok gyerek számára remek szórakozás a színes ceruza. Ezeket a kis teknősöket különböző méretekben kivághatjuk, és a páncéljukat szebbnél szebb mintákkal díszíthetjük

A díszítéshez színes ceruzán kívül nagyszerűen megfelel a zsírkréta is. Túl sok már a törött vagy csonkig elhasznált zsírkréta maradvány? Semmi gond, a sütőben új, szivárványos krétákat készíthetünk. A módszer külön előnye, hogy muffinpapírt használva nem kell beáldoznunk egy szilikon sütőformát.

zsirkréta-olvasztás-a-napon_167x500

Zsírkréta új élete

Kertben, parkban

A szappanbuborék fújás még egy sima szívószállal is remek móka, hát még akkor, ha egész kazalnyit lehet fújni belőle egyszerre.

Azt is tudjuk már, hogy a szappanbuborék alaplevének a fontos része a glicerin, amit gyógyszertárban lehet beszerezni. Ez a recept viszont még egy titkos összetevőt tartamaz:

  • 5 dl langyos víz
  • 2,5 dl mosogatószer
  • 3 evőkanál glicerin
  • 1 teáskanál cukor

A langyos vízhez lassan öntsük hozzá a mosogatószert, tegyük bele a glicerint és a cukrot. Óvatosan keverjük össze, majd hagyjuk állni egy éjszakán át, de a legjobb, ha 24 órát pihen.

És hogy mindenkinek gyereknap legyen, sütés-főzés helyett tálaljuk fel ezt a pofonegyszerű desszertet. Joghurt fagyi, egyenesen a pohárból!

Ti mivel töltitek a gyereknapot? Örömmel olvasnám az ötleteiteket.

Orsi (blogger)