Bocsánat, teljesen belezúgtam az akvarellezésbe. Ez látszik a blog bejegyzéseimen is. Most, hogy már ilyen jó idő van, még a festés is élvezetesebb kint a szabadban, mint egy zárt szobában.

A plein air egy francia kifejezés, és eredetileg a szabad térben alkotó impresszionistákkal kapcsolatban használták. Mára már hatalmas tábora van, tájképek mellett portrék, sőt csendéletek is készülnek a szabad ég alatt. A plein air az új golf! Szórakoztató, kihívást jelent, a szabad levegőn zajlik, új helyszínek felfedezésére sarkall, bárki megtanulhatja, aki kedvet érez hozzá (nem, nincs szükség hozzá tehetségre, sokkal inkább szorgalomra, kitartásra és főleg kedvre!). Igazi társas tevékenység is lehet, és számtalan új barátot szerezhetsz általa.

plein air

Plein air

Ha kezdő vagy, természetesen nem árt, ha csatlakozol egy alkotókörhöz, vagy beiratkozol egy megfelelő tanfolyamra. Ha erre nincs módod, ott az internet. Rengeteg hasznos oktatóvideót találhatsz a festés témakörében is. A lényeg azonban mindenkor a gyakorlás, gyakorlás és még több gyakorlás. És persze a bennfentes trükkök és tippek, melyekből itt adok közre egy csokorra valót, gyakorló festők tapasztalatai alapján.

Kezdd a téma gyors felvázolásával. Nem kell minden részletet kidolgozni a ceruzával, de jelöld be a fő formákat, amelyek a kép alapját adják.

Az első vonal a horizont legyen.

Festés közben a nagyobb egységektől haladj a kisebb felé. Először nagy foltokat, tereket rajzolj, tedd fel a jellemző formákat és színeket, és csak ezután kezdj hozzá a mélyebb részletek ábrázolásához, fokozatosan, mindig visszatérve, és új részletekkel gazdagítva a képet, ha szükséges.

Időnként állj meg, és lépj hátra. Az egységet nézd, ne a részletekre figyelj. Meg fogsz lepődni, hogy távolabbról nézve mennyit változik a képed megjelenése.

Jól gondold át a ruházatodat, készülj fel a várható hidegre, melegre, és mindig legyen nálad nylon, amivel a képedet megvédheted az esőtől.

Dolgozz limitált számú színnel. Ha jól ismered a palettádon lévő színeket, akkor biztos kézzel tudsz választani közülük, és mindig tudod, mire számíthatsz.

Vedd át az irányítást a festmény felett. Nem a természetet kell festened, hanem azt, amilyennek látni szeretnéd.

Tervezz előre. Gyűjtsd össze a helyeket, amelyeket le akarsz festeni, és a dátumokat, napszakokat, amikor a legjobbak a fények.

Mindig legyen nálad egy vázlatfüzet! Még jobb, ha egy úti festőkészlet is van veled (néhány szín egy kis fém vagy műanyag dobozban, és egy patronos ecset már elég is egy gyors akvarellhez).

Az, hogy mit festesz, kevésbé fontos, mint az, hogy hogyan. Kísérletezz különböző technikákkal.

Légy nyitott a „szerencsés véletlenekre”. Előfordul, hogy rálöttyen valami a képre, vagy a szín, amit felviszünk, messze nem az, mint amire számítottunk. Ha elég rugalmasak vagy, az ilyen véletlen balesetek eredményét gyakran nagyon ügyesen beépítheted a kompozícióba.

Ha túl „unalmasnak” tűnik a kép, vizsgáld meg az árnyékokat. A világos és sötét foltok egymásra hatása teszi élővé a festményt.

Festésnél kerüld az élénk színű ruhákat, mert a papírra vetett tükröződésük megzavarhatja a színérzékelést.

Mindig rögzítsd az alapot, amire dolgozol. Soha nem tudhatod, mikor támad egy váratlan szélroham.

Kerüld a tűző napfényt. Mindig árnyékban dolgozz, sokkal jobban tudod úgy érzékelni a színeket.

Tartsd észben, hogy a természet a rend és a káosz kombinációja. Figyelj a rendre, de ne hagyd, hogy teljesen beszippantson.

Mindig viselj kalapot vagy napellenzős sapkát. Nem azért, hogy védd a fejed a nap ellen, hanem hogy kitakarja az ég oda nem illő fényét, amely kifakítja a szemünk előtt lévő táj színeit és tónuskülönbségeit. Próbáld ki, micsoda különbség!

A lehető legnagyobb ecsettel dolgozz.

Készíts színminta táblázatot.

Amikor letáboroztál a helyszínen, ne kezdd el azonnal festeni, magad előtt látsz. Lassan tegyél egy 360°-os kört, és nézz körül. Lehet, hogy a legszebb látvány éppen mögötted van.

A szabadtéri festés egy sport. Gondoskodj megfelelő felszerelésről. Ne feledd el a tartalék vizet (festéshez és iváshoz), némi harapnivalót, hosszú ujjú inget a leégés ellen, széket vagy szivacsot, amire leülhetsz… Gondold át, mi mindenre lehet szükséged, de igyekezz minél könnyebb hátizsákkal vagy válltáskával nekiindulni.

Útra kelni, és különböző helyeket lefesteni, olyan, mintha egyedi fényképeket készítenénk egy vakáció vagy egzotikus utazás során. Remek szórakozás, de ne feledjük, hogy legerősebben a saját gyökereinkhez kötődünk. Nem kell világszép helyekre utazni ahhoz, hogy gyönyörű festményeket készíthess, csak nézz körül a közvetlen környezetedben, és hallgass a szívedre. A legszebben azt tudod megörökíteni, ami a legközelebb áll hozzád.

fess a szabadban

Harrach Orsolya: Gellérthegy, akvarell

Jó szórakozást, élvezetes alkotást kívánok mindenkinek!

Orsi (blogger)