Vége az iskolának, itt a nyár és a rengeteg szabadidő. A gyerek egész nap azt csinálhatja, amit akar. Na, de mit is akar igazából?

Tegnap az unokahúgommal beszélgettem, akinek 5 gyerek van, a legkisebb fél, a legidősebb 14 éves. A nyári tervekről volt szó, és én csak hallgattam, ahogy sorolja, hogy szaladnak a nagylányok egyik táborból a másikba, míg csak véget nem ér a nyár. “Hát a szabadság hol marad?”, kérdeztem, mire elmesélte, hogy a szülők egyik legnagyobb kihívása napjainkban az, hogyan tudják kivonni a gyerekeiket egy kicsit az internet bűvös hatása alól. “Néha rászólok valamelyik lányra, hogy a mobil pötyögtetése helyett inkább játsszon az öccsével. El is kezdenek valamit, de mire kettőt fordulok, már együtt bámulják a telefon képernyőjét. Hát ezért próbáljuk inkább táborokkal lekötni a figyelmüket.”

Az biztos, hogy számos remek tábor és csoportos foglalkozás létezik mostanában, ami tényleg szórakoztató és élvezetes a gyerekek számára – a legtöbb gyerek, még ha duzzogva indul is el, lelkesen, élményekkel teli érkezik haza. De a köztes, otthon töltött időszakra is számos olyan tevékenység van, amivel leköthetjük a figyelmüket – ráadásul új képességeket is felfedezhetnek magukban. Íme, néhány ötlet a sok közül.

Nyári rajzkihívás – Helló, nyár!

  1. Rajzkihívás

Határozzunk meg egy időtartamot – egy hetet, egy hónapot -, amikor minden reggel megadunk egy témát, és estére mindenki elkészít egy azzal kapcsolatos rajzot, festményt. Egy kis extra, ha a témákat is közösen választjuk ki. Pl. úgy, hogy mindenki felír néhány feladványt külön-külön cédulákra, amelyeket aztán egy dobozba, vagy üvegbe teszünk, és abból húzzuk ki a napi kiadványt. Az elkészült képeket pedig mindjárt ki is rakhatjuk a szekrényekre, vagy ajtókra ragasztva. Mire vége a kihívásnak, igazi családi galériánk lesz.

  1. Vadászat fényképezőgéppel

A feladat hasonló, mint az előző esetben. Egy adott témához kapcsolódó fényképe(ke)t kell elkészíteni adott időre. Ha közel lakunk a természethez, akár “igazi” vadászatra is indulhatunk, de még a nagyvárosokban is számtalan lehetőség van állatok fényképezésére, a parkokban egymással veszekedő szarkáktól kezdve, a Feneketlen-tó teknősein át egészen a Lánchidat őrző oroszlánokig. Vajon hány fenevadat sikerül lencsevégre kapni a nyár végéig?

  1. Mit vinnél egy lakatlan szigetre?

Gondoljuk át, milyen felszerelésre is lenne szükségünk, ha egy napot, egy hetet, egy évet töltenénk el egy lakatlan szigeten. Rakjunk ki valahova egy nagy ív papírt, amire bárki ráírhatja az ötleteit. Esténként aztán összeülünk, és megbeszéljük, hogy miért tartjuk fontosnak pont azokat a dolgokat, és valóban szükség van-e rájuk. Az ilyen beszélgetések igazi ötletbörzévé alakulhatnak, ahol egymást érik a mókás felvetések, miközben a gyerekek is számos fontos dologra rájönnek. Ki tudja, a végén talán még kedvet is kapnak egy kis túlélő túrához!

  1. Képes napló

Egy füzet – lehetőség szerint kicsit vastagabb lapokkal, hogy sokat kibírjon. Lehet bele írni (igen, kézzel, ceruzát vagy golyóstollat használva 🙂 ), rajzolni, fényképet, jegyeket, innen-onnan kivagdosott képeket ragasztgatni – bármit, am segít később visszaemlékezni az adott napra.

  1. Készítsünk képeslapokat

A képeslap készítés igazán remek szórakozás. Lehet rajzolni, festeni, kivarrni, hajtogatott mintákkal díszíteni. Készíthetünk 3D-s képeslapot, vagy olyat, amelyben mozgó elemek vannak – a lehetőségek forrása kiapadhatatlan. Az elkészült képeslapot aztán elküldhetjük a nagymamának, a táborozó testvérünknek, a kedvenc tanárunknak vagy barátunknak. Egy ilyen képeslappal biztosan bárkinek örömet csempészünk a napjába.

Töltött krumpli – tényleg (szinte) minden belefér

  1. Főzzünk együtt, és alkossunk valami újat

Nézzünk körül a hűtőszekrényben vagy a kamrában, és ötleteljünk, milyen új kreációt tudnánk kipróbálni. Persze nem biztos, hogy pont a lekvárt és a zöldséget kell összekeverni, de mi például a múltkor remek felfújtat készítettünk egy kis maradék krumplipüréből, spenótból és juhtúróból. Hagyjuk szabadon szárnyalni a fantáziánkat, és nem mondjunk rögtön nemet a gyerek ötletére sem. Egy kis simítással még az egész “vad” kompozíciók is finomíthatók. Az igazán jó receptek pedig rögtön be is kerülhetnek a családi repertoárba.

  1. Rakjunk rendet

Nem csak úgy egyszerűen, hogy minden a helyére kerüljön, hanem pont fordítva. Vegyünk ki mindent a gyerek szekrényeiből és fiókjaiból, és nézzük át együtt. Valóban szüksége van még rá? Jó még rá? Szokta hordani? Játszik még vele? Amit mi már nem használunk, az másnak még nagyon jól jöhet. Kutassuk fel együtt a lehetőségeket, hová is kerülhetnének a számunkra már felesleges tárgyak. Elvihetjük egy adományboltba, amit a gyerek talált a közelben valahol, rendezhetünk garázsvásárt, megpróbálhatjuk újrahasznosítani, összehívhatjuk a barátokat, ismerősöket egy csere-bere akcióra. Ha a régi dolgok helyett újak kerülnek a gyerek birtokába (még ha az az új valaki más használt dolga volt), már az is izgalmas élmény lehet. Ha pedig sikerült még helyet is nyernünk a régi holmik elhelyezésével, még jobb. Jövő nyárig úgyis megint felgyülemlik ugyanennyi.

Ti mivel töltitek a nyarat? Elmeséled nekünk?

Szeretnél többet olvasni a képeslap készítésről, vagy valamelyik itt felsorolt ötletről? A bejegyzés rovatban örömmel olvassuk véleményedet.

Orsi (blogger)