Találtam az interneten egy remek cikket a házi fagylalt készítésről. Az írás szerint 5 perc alatt elkészül, a gyerekek remekül szórakoznak közben, mivel az egész az ő tevékeny részvételükkel zajlik, és a siker garantált.

Gondoltam, ezt kipróbálom – de persze a magam módján.

Az eredeti recept a következő:

Fél csésze habtejszín
1 tk vanília
2,5 tk cukor

Az alkotórészeket összekeverjük, majd egy lezárható szendvicses zacskóba töltjük. Mielőtt a zacskót lezárjuk, nyomjuk ki belőle a levegőt. Tegyük bele egy másik, hasonló méretű zacskóba, hogy biztosan épen maradjon.

Egy kb. 4 literes lezárható zacskót töltsünk meg félig jéggel, és adjunk hozzá 6 evőkanál durva szemű sót. A kis zacskót helyezzük a jég közepébe, gondosan zárjuk le a nagy zacskót, majd 5-6 percig rázogassuk. A kész fagylaltot akár közvetlenül a zacskóból is megehetjük.

Ha a gyerekeket is bevonjuk, akkor rázogatás helyett dobáljuk a zacskót körbe-körbe. Ilyenkor nem árt a jeget is dupla zacskóba tenni, nehogy kiszakadjon.

Ennyi volt a recept és a leírás, ami alapján nekiálltam kísérletezni.

Mivel kevesellettem a fél csészényi adagot, növeltem a mennyiséget. Habtejszín helyett egy pohár joghurtot és egy pohár tejfölt kevertem össze, amit nem vaníliával, hanem zselés állagú áfonyaszósszal ízesítettem. Ez egyben az édesítést is szolgálta.

Alapanyagok – bár a mézet végül mellőztem

Sajnos, arra nem gondoltam, hogy ehhez rengeteg jég kellene, így csak azt a két adagnyit tudtam használni a kísérlethez, ami volt. A rázásban aztán nem volt hiba, sőt, egy idő múlva már mi is dobáltuk a nővéremmel, mert kezdett elfagyni a kezünk. De vagy az alapanyag volt sok, vagy a jég volt kevés, mindenesetre a jegesedés még egy negyedóra múlva sem kezdett mutatkozni.

Jég között a fagylalt alapanyag

Még szerencse, hogy a fagyasztóban ott volt a vésztartalék csokifagyi. Az áthűlt krémet meg ráöntöttük a tetejére. Remek ízkombináció kerekedett belőle, így aztán, végső soron, nem jártunk rosszul.

És a fagyiról sem mondtam le, előbb-utóbb jön a következő kísérlet, kevesebb alapanyaggal, több jéggel és nagy adag kíváncsisággal.

Ha a Te fagyid hamarabb elkészül, írd meg nekünk a tapasztalataidat!

Orsi (blogger)