Találtam az interneten egy remek cikket a házi fagylalt készítésről. Az írás szerint 5 perc alatt elkészül, a gyerekek remekül szórakoznak közben, mivel az egész az ő tevékeny részvételükkel zajlik, és a siker garantált.
Gondoltam, ezt kipróbálom – de persze a magam módján.
Az eredeti recept a következő:
Fél csésze habtejszín
1 tk vanília
2,5 tk cukor
Az alkotórészeket összekeverjük, majd egy lezárható szendvicses zacskóba töltjük. Mielőtt a zacskót lezárjuk, nyomjuk ki belőle a levegőt. Tegyük bele egy másik, hasonló méretű zacskóba, hogy biztosan épen maradjon.
Egy kb. 4 literes lezárható zacskót töltsünk meg félig jéggel, és adjunk hozzá 6 evőkanál durva szemű sót. A kis zacskót helyezzük a jég közepébe, gondosan zárjuk le a nagy zacskót, majd 5-6 percig rázogassuk. A kész fagylaltot akár közvetlenül a zacskóból is megehetjük.
Ha a gyerekeket is bevonjuk, akkor rázogatás helyett dobáljuk a zacskót körbe-körbe. Ilyenkor nem árt a jeget is dupla zacskóba tenni, nehogy kiszakadjon.
Ennyi volt a recept és a leírás, ami alapján nekiálltam kísérletezni.
Mivel kevesellettem a fél csészényi adagot, növeltem a mennyiséget. Habtejszín helyett egy pohár joghurtot és egy pohár tejfölt kevertem össze, amit nem vaníliával, hanem zselés állagú áfonyaszósszal ízesítettem. Ez egyben az édesítést is szolgálta.
Sajnos, arra nem gondoltam, hogy ehhez rengeteg jég kellene, így csak azt a két adagnyit tudtam használni a kísérlethez, ami volt. A rázásban aztán nem volt hiba, sőt, egy idő múlva már mi is dobáltuk a nővéremmel, mert kezdett elfagyni a kezünk. De vagy az alapanyag volt sok, vagy a jég volt kevés, mindenesetre a jegesedés még egy negyedóra múlva sem kezdett mutatkozni.
Még szerencse, hogy a fagyasztóban ott volt a vésztartalék csokifagyi. Az áthűlt krémet meg ráöntöttük a tetejére. Remek ízkombináció kerekedett belőle, így aztán, végső soron, nem jártunk rosszul.
És a fagyiról sem mondtam le, előbb-utóbb jön a következő kísérlet, kevesebb alapanyaggal, több jéggel és nagy adag kíváncsisággal.
Ha a Te fagyid hamarabb elkészül, írd meg nekünk a tapasztalataidat!
Orsi (blogger)
Hagyj üzenetet