Nem győzőm figyelmeztetni magam, hogy a karácsonyi ajándékok elkészítését nem szabad az utolsó napokra hagyni. Persze igaz ez mindenféle más ajándékra is. Ha túl sokáig halogatom, nem csak az fordulhat elő, hogy összetorlódnak a feladatok, vagy valami váratlan esemény jön közbe, ami minden időmet leköti, de az alkotós ajándékok sokszor elég hosszú előkészületet, gyűjtögető munkát is igényelnek, ami az utolsó pillanatban, legtöbb esetben nem szokott sikerülni.

Az elkövetkező hetekben néhány ilyen ajándékötletet mutatok be. A jó hír, hogy igazán nem pénzigényesek, mivel az ajándék lényege inkább a beleforgatott gondolkodás – ami viszont nem kerülhető el, hiszen pont ettől lesz egyedi, személyre szabott az ajándék.

Ajándékozhatunk például tippeket. Na, nem lóversenyre (bár az is belefér), hanem a szabadidő eltöltésére, az eredményes nyelvtanuláshoz, baráti kapcsolatok ápolására – gyakorlatilag bármire.

Kaparós tábla: 100 film, amit feltétlenül látni kell!

Az első feladat, hogy összegyűjtsünk megfelelő számú tippet. Pl. 31 tipp januárra – Hogyan tartsd be az új évi fogadalmakat. Vagy 52 hét 52 tipp – Önismereti kérdések minden hétre. Esetleg 100 tipp, ha nem tudod, mivel töltsd a szabadidődet.

Ezután válasszunk egy megfelelő méretű kartonlapot, és tervezzük meg, hogyan fogjuk elrendezni rajta a tippjeinket. Rajzoljuk be a megfelelő számú formát – négyzetet, kört, szívet, csillagot… Természetesen kell az egész fölé egy jó kis cím is.

A formákba írjuk bele egyenként, fekete vagy színes tollal, a tippjeinket. Fedjük le fedőfestékkel, és már kész is az ajándék.

A megajándékozott aztán tetszőleges sorrendben lekaparhatja a feliratok rejtőrétegét, és napvilágra kerülnek bölcs ötleteink 🙂

A hozzávalók közül kimaradt a gyertya

A lekaparható fedőfesték elkészítéséhez keverjünk össze 1 rész mosogatószert 2 rész tetszőleges színű akrilfestékkel.

A kaparós felület kialakítására két módszert is kipróbáltam.

  1. módszer

Rajzoljuk a kartonon lévő formákkal megegyező formákat öntapadós átlátszó fóliára.
Fessük be a fólián megrajzolt formákat két-három rétegben a festékkeverékkel. A rétegeket hagyjuk alaposan megszáradni.


Mivel az akrilfesték beszáradás után vízzel már nem hígítható, az ecsetet minden használat után gondosan mossuk ki (ne hagyjuk a vízben állni, nem tesz jót neki), a kikevert festéket pedig takarjuk le, hogy lassabban száradjon.

Én műanyag kupakokat szoktam használni kis mennyiségű akrilfesték keverésére. Egy másik kupakkal letakarva akár 24 órát is kibír beszáradás nélkül.
Ha megszáradt a harmadik réteg is, vágjuk ki a formákat, és ragasszuk fel a táblánkra úgy, hogy elfedje a feliratokat.

  1. módszer

A kartonra rajzolt, tippjeinkkel ellátott formákat dörzsöljük át alaposan gyertyaviasszal. Ügyeljünk, hogy mindenhova jusson, a feliratok területén akár többször is végigmehetünk.

Én egy teamécsest használtam a viaszozáshoz, de a hosszú karácsonyfagyertával még könnyebb

A festékkeveréket most is két-három rétegben, a rétegek közt a száradást kivárva, vigyük fel, közvetlenül a karton viaszozott felületeire.

Kész is vagyunk. A végső próbánál úgy tapasztaltam, hogy mindkét módszer jól működik, bár az öntapadós fóliára kent festék lekaparása kicsit nagyobb erőt igényelt. A feliratok azonban egyformán jól olvashatók

A csomagba tegyünk egy kaparásra alkalmas pénzdarabot is – lehet ez, a vicc kedvéért, akár egy már forgalomból kivont érme is.

Te milyen tippgyűjteményt ajándékoznál szeretteidnek?

Orsi (blogger)