Még a legkisebb lakásban is van egy kis hely az alkotásra. Bár sokszor sóhajtozunk, hogy nincs alkotóműhelyünk, de ha nyitott szemmel nézünk körül a lakásunkban, számos lehetőségre bukkanhatunk. Lehet, hogy csak egy sarok, egy komód vagy néhány polc a falon – de ügyesen kihasználva nagyban megkönnyítheti a kreatív tevékenységeket.

Érdemes körülnézni az interneten is, és lapozgatni egy kicsit mások ötletei között. Lehet, hogy valakinek egész birodalma van, hatalmas asztallal, sok-sok polccal és fiókkal, de az is lehet, hogy csupán egy gurulós polcrendszeren sorakoznak a legfontosabb, sűrűn használatos eszközök és alapanyagok – ha alaposan megnézzük, mások hogyan rendezik be kreatív életüket, számos jó tippet kaphatunk.

Aki nagyon jól képviseli a saját érdekeit a családban, az esetleg birtokba vehet egy egész padlásszobát, vagy használaton kívüli garázst, de a legtöbbünknek szerényebb ötletekkel kell megelégednünk. A lényeg, hogy igenis adjuk meg az alkotás számára azt a fontosságot, ami megilleti. Ne várjunk az ideális alkotóműhelyre. Találjunk egy helyet a lakásban, foglaljuk le, és alkossunk!

1. Válasszunk le a nappaliból egy részt, amelyet művészstúdiónak nevezünk ki. Egy polc, paraván vagy tábla nem csak a határt jelzi, de szükség esetén el is rejti az alkotósarkot.

2. Rendezkedjünk be egy sarokban. Egy asztal, néhány polc kosarakkal, amibe a szükséges holmikat tehetjük, és már kezdődhet is az alkotás.

3. Nézzük át a beépített szekrényeket. Rakjuk kicsit összébb a ruhákat, vagy keressünk nekik egy másik helyet, és alakítsuk át az egyik szekrényrészt alkotósaroknak. Polcok, tárolóeszközök, egy beépített lámpa és egy munkafelület – nagy előnye, hogy egy mozdulattal becsukható, és máris rend van a szobában 🙂

4. A kedvencem falra szerelt asztal, amely egyben tároló is. Számtalan változatban találkoztam már vele, aki elég ügyes, maga is elkészítheti.

Ha lehajtom, asztal, ha felhajtom, faliszekrény forrás: http://bubblewrappd.blogspot.com

5. Átalakíthatunk egy már nem használt bútort is alkotósarokká. A régi asztalt az asztallap alatt bepolcozhatjuk, vagy újrahasznosíthatjuk a már kinőtt kiságyat vagy pelenkázót.

6. Ha pedig még ezekre sincs módunk, még mindig összeállíthatjuk a hordozható alkotóműhelyünket. Kosarakba, vödrökbe vagy akár vászonszatyrokba szortírozva az egy-egy technikához használatos eszközöket, könnyen hozzáláthatunk az alkotáshoz, mert nem kell innen-onnan összekeresgélni a dolgokat, egyszerűen csak leakasztjuk a fogasról 🙂

parafa tábla

festék tárolási tipp

A lényeg, hogy kéznél legyenek az eszközök és alapanyagok, hogy amikor időnk vagy kedvünk van, egyből nekiállhassunk az alkotásnak.

Te hogyan rendszerezed az alkotós cuccaidat, és hol szoktál alkotni?

Orsi (blogger)