Kamarás Evelin neve mára összeforrt a megelevenedő Marvell és Disney figurákkal. Te is biztosan találkoztál már a bögréből kitörő Hulkkal, a cuki unikornisokkal, vagy éppen a vicces és/vagy sokkoló ollós nyaklánccal. Evelin számára nincs lehetetlen, egy kupac gyurmából csodákat tud készíteni. Novemberi interjúalanyunk a KEMM páratlan műhely alkotója.

Szia Evelin, először is köszönjük hogy elfogadtad a megkeresésünket. Először is arra lennénk kíváncsiak, hogy honnan van annyi számtalan ötleted, amiket a gyurmák segítségével megvalósítasz? Honnan inspirálódsz?

Én köszönöm hogy megkerestetek ez hatalmas megtiszteltetés számomra annak fényében, hogy imádom a csoportot és az oldalt is. Az inspirációmnak és a kreativitásomnak nagyon fontos részét képezik a megrendelőim igényeinek való megfelelés. Ők is inspirálnak és folyamatosan fejlesztenek engem. Persze megvannak azok a csatornák is, amiket szerintem mindenki szeret egy kicsit böngészgetni, gondolok itt a Pinterest, vagy a Google (a barátom), de elég ha tvt nézek vagy olvasok vagy sétálok mindig újabb és újabb ötleteken töröm a fejem. Lehet mulatságosan hangzik, de van vagy 5-6 jegyzet füzetem, amibe az új ötleteket vázolom és van egy éjjel a párnám alatt is, ugyanis ha felriadok és egy jó ötletem támad, akkor gyorsan lefirkantom majd alszom tovább és reggel megnézem álomittasan mit firkáltam. 🙂

Többször olvashattuk Tőled, hogy saját fejlesztésű gyurmával dolgozol, ez mit jelent pontosan, egy alapot turbózol fel, vagy minden alapanyagot Te dolgozol össze, mit szabad róla tudni?

Itt minden alapanyagot én dolgozok  össze és színezem őket, ez hasonlít a hidegporcelánra mert az alap ötlet egy hidegporcelán receptből indult ki. A többi összetevő és készítési folyamat  épp oly titkos mint a Zwack Unicum receptje. Maga az anyag gyurma jellegű és tapintású.

A kezdőknek mindig adsz technikai tanácsot a Kreatív hobbik csoportban is, mégis úgy érzem sokaknak az lenne még segítség, ha a legjobb minőségű gyurmával dolgozhatnának. Nem tervezed a saját fejlesztésedet árulni?

Nem, ezt nem szeretném, mert ez része az egésznek, ami én és a termékeim vagyok. De akinek tudok segítek a technikai részben vagy esetleg más anyagokat javaslok, hogy próbálgassák, gyakoroljanak, tanuljanak, kutassanak és persze fejlődjenek.

Mikor találkoztál először ezzel a technikával, mit szeretsz benne a legjobban?

Másfél éve találkoztam vele, vicces módon a süthető gyurma volt az első, de sajnos össze-vissza égettem, így kellet egy más alternatív megoldás, egy másik anyag, amivel dolgozni, alkotni tudok. Hogy mit szeretek benne a legjobban? Azt, hogy feszegethetem a saját határaimat azáltal, hogy egyre nehezebb  és nehezebb mintákat tudok megcsinálni, vagy arra törekszem hogy el tudjam készíteni. Soha nem adok ki olyan dolgot a kezemből, amivel nem vagyok megelégedve. És persze az alkotás öröme, szeretete, a kihívás, hogy mit tudok még elkészíteni, mit tudok még tanulni. Úgy jellemezném magam, mint egy hatalmas szivacs, ami nem csak a kávét, de a tudást is magába szívja. 🙂

Milyen terveid vannak a közel jövőre nézve?

Szívem szerint egy hatalmas kemencét és óriási műhelyt szeretnék majd egyszer, hogy az alkotásaimhoz a bögréket is én magam készíthessem. És persze akkor már sok-sok egyéb lehetőség is megnyílna, szárnyalhatna a fantáziám szabadon. 🙂

Ki a kedvenc alkotód, akinek csodálod a munkáit és ki az, akivel Te is szívesen olvasnál interjút?

Hűha, nehéz kérdés, nincs ilyen jellegű kedvenc alkotóm, persze ha látok valami szépet megcsodálom, de próbálok objektív maradni csak hogy ki tudjam alakítani a saját stílusomat.

Az megint más hogy kiről olvasnék szívesen:

Szabó Henrietta (KHCS vezetője) (köszönöm, igazán megtisztelő, de magammal nem készítek interjút 🙂 -Sz.H.),

Kamarás Frederik és Madai Martina (Character Wood & Resin alkotói)

Kutas Orsolya (stoneart.hu alkotója)

Petkesné Lami Bakos Györgyi (Lami – Painting, ,,Merj művész lenni, festőművész, írónő),

Szentesi Eszter (Bármitartó alkotója),

Varga Orsi (Borsóbarkács kreatív műhely alkotója),

Szalmásné Nagy Tímea (paverpol szobrászművész),

Steidlné Csapó Mária (Mary ékszer alkotója),

Fekécs Henrietta (Filcvarázs alkotója),

Tóthné Ildikó (Alita kreatív műhely alkotója),

Kőszegi Zsanett (Zsand’Arts FaTetoválda alkotója),

Pollák Zsuzsanna (HéVIPart gyantaékszerek alkotója),

Sándor-Molnár Helga (Helga’s Eco Desing alkotója),

Nyíri Ilona (Otthonmelengető alkotója),

Udvardy Krisztina Éva (Cream Design alkotója),

Horváth Edina Katalin (Amatőr festőművész – Art of Kata alkotója),

Kerekesné Papp Éva (KerekesÉva Style alkotója),

Szász Tamás (Strong Paramedic Paracord alkotója),

Dekor Éda (Dekor Éda alkotója),

…tudom sokan vannak de imádom őket és még nagyon sok mindenkit, róluk nagyon szívesen olvasnék egy-egy interjút.

Hol tekinthetjük meg egyben a munkáidat?

A KEMM Páratlan Műhely Facebook oldalán.

Köszönjük szépen az interjút, rengeteg érdekességet tudhattunk meg Rólad, és a munkáidról! További sok sikert kívánunk!

Az interjút készítette: Szabó Henrietta, KHCS admin