Ilyenkor, karácsony táján, mindig előkerül a kérdés, hogy vegyünk-e karácsonyfát vagy sem. Mindkét oldalnak vannak környezetvédelmi, gyakorlati és érzelmi érvei is.

Karacsonyfa csipketeritőkből

Karacsonyfa csipketeritőkből

Igaz, hogy karácsony közeledtével rengeteg fenyőfát kivágnak, de ezzel nem a természetet pusztítják (kivéve, aki maga szerzi be az erdőn), hiszen ezeket a fákat kifejezetten erre a célra ültették, nevelték.

A karácsony hangulatához hozzátartozik a szépen feldíszített fenyő, minél nagyobb, annál jobb. Mások szerint viszont igazi pénzkidobás, hiszen egy-két nap múlva úgyis leszedi az ember, ráaádásul a lehullott fenyőtűkkel is mennyi baj van.

A műfenyőfák kiábrándítóak, vélik egyesek, míg mások szerint néhány illatozó fenyőág és egy alternatív karácsonyfa ugyanolyan szép és ünnepi hangulatot teremthet.

Az alternatív karácsonyfa is sokféle lehet. Készülhet műanyagból, az eredetit utánozva, esetleg mindjárt teljesen havas kivitelben, vagy lehet hangsúlyozottan stilizált, 2 vagy 3 dimenziós – makramébólkarácsonyi égősorból, pomponokból vagy tetőlécekből.

Vagy készíthetünk stilizált karácsonyfát kivágott papírcsipkéből is. (Aki nem akar lemondani a valódi karácsonyfa élményéről, az karácsonyi dekorációként is elkészítheti.) Külön előny, hogy mindenkit be lehet vonni az elkészítésbe – remek családi program. Úgy kezdődik, hogy mindenkire csak egy csillag kivagdosása van rábízva – de az első elkészülte után már nincs megállás, mindig újabb és újabb darabok születnek. Lehet csillagalakú, vagy terítőszerű, tömött vagy légiesebb, kicsi, nagy – a végleges  összeállításnál mindegyik darab helyet kap majd. (Ha valakinek végleg semmi ötlete nincs, hogyan is kezdjen a papírcsillag kivágáshoz az interneten számtalan példát találhat, például itt, vagy itt, vagy itt ….)

Amikor elkészültek a kivágott csipkék, jöhet a következő lépés, ami már igazi türelemjáték. A kész darabokat úgy kell elhelyezni az ablakon, hogy karácsonyfa format (azaz egy elnyújtott háromszöget) adjanak ki. Érdemes először egy nagy asztalon vagy a padlón elrendezni a csillagokat, és csak utána nekikezdeni a felragasztásnak (erre a cellux kiválóan megfelel). Rendezgetés közben még kiderülhet, hogy hiányzik egy-egy speciális méretű csillag, de sebaj, a papír és az olló kéznél van, gyorsan ki lehet vagdosni a megfelelő darabot.

Csipke karácsonyfa

Csipke karácsonyfa

Az eredmény pedig magáért beszél!

(Az ötletgazda Harrach Ágnes.)

Orsi (blogger)