A környezettudatosság egyre “divatosabb” lesz, egyre többen vagyunk, akik igyekeznek odafigyelni arra, hogy jelenlétünkkel minél kevésbé terheljük a természetet, a Földünket. Ennek egyik módja, a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentése, amire egyre nagyobb figyelem irányul a hétköznapok során. De vajon figyelünk-e rá az ünnepek alatt is?

A karácsonyt sokan nem tudják elképzelni csillogó-villogó csomagolópapírok, szebbnél-szebb ajándéktasakok nélkül – melyek azonban igen csak rövid életűek, a karácsony végeztével legtöbbször a szemétben landolnak. Pedig ez nem szükségszerű.

Ha a csomagolópapírt óvatosan bontogatjuk le az ajándékról, nem csak az izgalmas várakozás pillanatait tudjuk elnyújtani egy kicsit, de a csomagolópapírt is megmenthetjük, és jövő karácsonykor (meg azután, meg azután) ismét felhasználhatjuk. Persze egy kicsit mindig sérül, mindig gyűrődik, de az ép részeket kivágva kisebb ajándékokat még mindig csomagolhatunk bele.

Aztán ott van a másik megoldás is, amikor a drága díszcsomagoló papírok helyett magunk készítünk valami szépet. Alapnak tökéletesen megteszi a közönséges bolti csomagolópapír (mennyivel olcsóbb a gyártása, és a környezetet is mennyivel kevésbé károsítja!). Dekorációként rajzolhatunk rá filctollal, vagy nyomdázhatunk pl. krumplinyomdával, de akár tenyér- vagy ujjnyomattal készült karácsonyi motívumokat is. Gyerekek számára igazi szórakozás – persze, akkor nem lehet az utolsó napra hagyni 😊

A karácsonyi égők ujjlenyomattal

A karácsonyi égők ujjlenyomattal

De készülhet csomagolóanyag napilapokból is (bár az ilyesmi már egyre ritkább a mai háztartásokban). A fehér lapokra nyomtatott fekete betűkre vízfestékkel festhetünk karácsonyfát, csillagokat, vagy bármilyen más karácsonyi motívumot – igazán mutatós, ahogy a festék alól áttűnnek a betűk.

Az is lehet, hogy a Te szekrényed alja is tele van ajándéktasakokkal, mert nem volt szíved kidobni, miután megkaptad benne az ajándékot – karácsonykor, születésnapra, anyák napjára… Remek! Nyugodtan kapd elő, és használd fel újra. Sőt, idén karácsonytól, most már tudatosan figyelj rá, hogy az ajándékok bontogatása közben ne kallódjanak el a tasakok, szedd össze őket, és őrizd meg következő karácsonyokra.

Akik nagyon hagyomány követők, talán kicsit idegenkednek a gondolattól, hogy a karácsonyi “díszletek” körét ennyire tágítsuk, de nálunk nem csak karácsonyi újratasakok vannak a fa alatt, hanem mindenféle – viragos, boros, születésnapi jó kívánságos, sőt a legkülönbözőbb közönséges reklámszatyrok is. A pálmát egy kb. 25 éves darab viszi, amely, most már, ennyi év után, az egyik legféltettebb kincsünk is, és ugyanúgy a karácsonyi hagyományok része lett, mint a kocsonya, a beigli, és az a bizonyos karácsonyfadísz, amelyik minden családban megvan, és elmaradhatatlan a fáról.

Csomagolhatunk reklámszatyorba, textilzacskóba, selyemsálba …

Ha nem akarod “szedett-vedett” tasakokban a fa alá tenni az ajándékokat, varrj textilzacskókat. Remek karácsonyi mintás textileket lehet kapni, így, december táján. A különböző méretű zacskók aztán családon belül éveken át újra és újra felhasználhatók (arról nem is beszélve, hogy év közben is milyen jó hasznukat veheti az ember, ha hirtelen egy zacskóra van szüksége, amikor utazáshoz csomagol, vagy apróságokat egyben akar beletenni a táskájába …)

Nem (feltétlenül) újra-csomagolóanyag (bár lehet, hogy találkozunk vele jövőre valaki más csomagján 😊 ) a kendő vagy vékony sál. Akár a turikban is vadászhatunk ezekre év közben, aztán karácsonykor felhasználhatjuk, mint csomagolóanyagot. 2 in 1 – a megfelelően kiválasztott sál önmagában is örömet okoz a megajándékozottnak.

De rejthetjük az ajándékot egy zsebkendőbe, vagy egy pár zokniba is. Ezek önmagukban általában nem túl fantáziadús ajándékok, de ha csomagolóanyagként kerülnek a fa alá, mindjárt érdekesebbé válnak.

Mindenkinek – akár becsomagolta már az ajándékait, akár még csak holnap lát majd hozzá – nagyon szép karácsony estét kívánok!

Orsi (blogger)