A miniatűr világ nagy mesterével, Lovas Schwarze Zsuzsannával beszélgettünk különleges formavilágáról, extrém méretű, gyönyörű, élethű alkotásairól, melyek a Kreatív hobbik csoportban is  visszatérően, a legnépszerűbb top5 bejegyzések közt szerepelnek.

Az első, ami rögtön eszembe jut az alkotásaidról, miután a WOW szó önálló életre kelvén elhagyja a számat, hogy ezeket a nagyon apró dolgokat hogyan tudod ennyire gyönyörűen kidolgozni? Milyen eszközöket használsz az alkotásod során? És használsz-e nagyítót?

Nem használok nagyítót, számomra csak az a miniatűr élvezhető, amit még szabad szemmel tisztán részleteiben gazdagon tudunk megcsodálni. Sok féle anyaggal dolgozom, az alap általában újrahasznosított karton, de ezen felül még sokszor használom a balsafát is, ami könnyen formázható, és a makettezők is szivesen dolgoznak vele, illetve bármilyen apró kacatot is, ha belelátom mi lehetne belőle.

Milyen anyagból készülnek például a bútorok? Minden darabot magad készítesz, vagy használsz kész darabokat is?

A bútorokat is kartonpapírból készitem, idönként balsafával kiegészítve, ennek az oka, hogy a karton sokkal olcsóbb és egy ragasztási technikának a segítségével szinte fa keménységűvé lehet varázsolni. Ezt szoktam aztán lefesteni akril festékkel. Nagyon ritkán használok kész darabot, általában az üveg és porcelán árut rendelem csak a neten.

Rengeteg témát (karácsony, nagymama konyhája, röltex bolt, spájz, kert, zöldség, gyümölcs és még sorolhatnám) láthattunk már Tőled miniatűr megvalósításban. Ha választanod kellene, melyik téma lenne a kedvenced, és miért?

Még mindig a kedvenc házikóm a tanyaház, amit a sógornőm kérésére készitettem aki Szabolcsból származik és ezzel szerette volna visszaidézni a szegény, de boldog gyermekkorát.

Mi az elkészült alkotásaid sorsa? Kiállításra készülsz velük, tehát megtartod őket? Esetleg rendelésre dolgozol, vagy a megálmodott világot megvalósítás után értékesíted?

Az elkészült miniatűrök kiállításra kerülnek, vagy iskoláknak adom kölcsön. Amikor pedig hazakerülnek akkor a férjem raktárában pihennek. Eladásra nem készítek miniatűrt, mert szentimentális módon nekem a művészet eljuttatása a cél az emberekhez, nem a termelés.

Mennyi időt vesz igénybe ennek a csöppnyi adventi koszorúnak az elkészítése, hogy egy egész betlehemet már ne is merjek kérdezni. 🙂

Egy teljes dioráma elkészítése 4-5 napot vesz igénybe, az adveni koszorú, ehhez képest csak pár óra volt. A legtöbb idő a „térbetöltésre” megy el, a falak gyorsan megvannak, de életet beletenni nehezebb.

Mi lesz a következő téma amit megvalósítasz?

Sokszor csapongok, nem tervezek előre, hirtelen döntésekkel dolgozom. Persze vannak a bakancslistámon végtelen hosszúságú ötletek, miket lehetne elkészíteni még…csak az időhiány hátráltat a tervek sokaságának megvalósitásában.

Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve, várható esetleg kiállítás az apró csodaországból?

Nem feltétlenül a kiállítás a cél, mondom így pár kiállítással a hátam mögött, de ha kell majd az is megtalál még… Igazából sosem az volt a cél, hanem hogy megismerjék ezt a művészeti formát az emberek Magyarországon is, és azt hiszem jó úton haladok ezzel…

Hol tekinthetjük meg egyben a munkáidat?

Januárban a Campona üzletközpontban lesznek láthatóak a játszóházban, illetve Január végén még a Soproni modellvasút kiállításra is meghívtak.

Van olyan csoporttag, akivel Te is szívesen olvasnál interjút? Mit szeretnél megkérdezni tőle?

Bárkivel szivesen olvasnék interjút! Szerencsére rengeteg tehetséges embert hordott össze a szél a kreatív hobbik csoportba.

Köszönjük szépen az interjút. Boldog, sikerekben és alkotásokban gazdag új évet kívánunk Neked és Minden alkotótársunknak!

Szabó Henrietta, KHCS admin