Mi készülhet papírcsíkokból? Szinte bármi – vagy legalábbis nagyon is sok minden. Amint elkezdtem érdeklődni a papírcsíkból alkotás iránt, innen is, onnan is új ötletek kerültek a szemem elé. És persze a fantáziám is beindult. Az ilyesmit csak elkezdeni nehéz, befejezni …. majdnem lehetetlen

Elsőre egy egyszerű kosárkával megpróbálkoztam. A jól bevált reklámújságokból hajtogattam csíkokat. Félbe hajtottam a lapot, majd mindkét szélét behajtottam középre, még egyszer középre, végül összehajtottam a középvonal mentén. Igy kb. 2 cm széles csíkokat kaptam.

A papírfonás a csíkok hajtogatásával kezdődik

Kétszer három darabot összefűztem, ez lett a kosár 6×6 cm-es alja. Az összefűzött csíkokat összeragasztottam.

Készül a kosár alapja

Az összefűzött csíkokat összeragasztottam, majd egy vonalzó mentén felhajtottam a szabadon álló csíkokat, és egy újabb csíkot vízszintesen elkezdtem belefűzni a felhajtott csíkokba. Ha nagyobb alapú kosár készül, egy csík nem fogja körbeérni, ilyenkor egy kis átfedéssel, egy csepp ragasztóval megerősítve hosszabbítsuk meg a fonócsíkot. Minden sort új csíkkal kezdtem, mivel a csíkok szélesek, a spirálisan haladás nem lehetséges.

A kosár oldalához a felhajtott csíkok közé fűzzük be a vízszintes csíkot.

Amikor elértem a kívánt magasságot, a függőleges csíkok maradékát visszahajtottam és leragasztottam. A másik megoldás, ha a visszahajtott végeket a felső sor alá dugjuk (ha túl sok maradt, vágjunk le belőle). 

A ragasztó megszáradásáig a csipeszek fogják össze a felületeket.

Íme, az elkészült papírkosár.

Fonás helyett tekerhetjük is a papírcsíkokat. A csíkot hosszában nem kell összeragasztani, elég ha szorosan feltekerjük, és csak a végét, illetve a következő csík elejét ragasztjuk hozzá a tekercshez. A kezdéshez használjunk egy hurkapálcikát.

Hajtogatott csík, hurkapálca, és néhány elkészült tekercs

Érdemes különböző vastagságú csíkokkal kísérletezni. Ehhez először hosszában félbe, illetve négybe vágtam a lapot, majd azt hajtogattam csíkká.

A kisebb körökből készülhet fülbevaló, a nagyobbakból poháralátét,  edényalátét vagy ajtódísz alap.

Ha több kört ragasztunk össze, különböző érdekes formákat hozhatunk létre, például karácsonyfa díszeket, vagy nyakláncot:

karácsonyi csillag

Retro nyaklánc

A papírcsíkok hajtogatásához, de akár a tekeréshez is, érdemes összehívni a családot vagy néhány barátot. Beszélgetés közben, jó hangulatban gyorsabban túljutunk az első, kevésbé érdekfeszítő lépéseken, és utána már csak a tényleges alkotás izgalmas szakasza marad.

Orsi (blogger)