Az itt felsorolt 5 dolog közül egy vagy több valószínűleg már mindannyiunk életében felmerült. Lehet, hogy el is csüggesztettek, de most talán találsz olyan tippeket, melyekkel legyőzheted őket.

  1. Elbátortalanító szavak

A legtöbb ember ég a vágytól, hogy a dolgai tetszenek másoknak, és ha nem ez történik, akkor csalódott lesz. Pedig bármikor előfordulhat, hogy valaki leszólja az alkotásunkat, vagy akár megkérdőjelezi az alapvető képességeinket egy bizonyos téren.

Hogyan léphetünk túl az elbátortalanító szavakon

A világ tele van emberekkel, és annyira különböző lehet az ízlésük. Természetes, hogy nem felelhetünk meg mindenkinek. Egy dolgot azonban mindig tartsunk észben, bárki volt is az, aki éppen elkedvetlenített bennünket: Amit mondott, az nem rólunk szólt, hanem róla. Az ő érzése, az ő véleménye. Nem A vélemény. Csak EGY vélemény a sok közül.

  1. Valami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna

Hajlamosak vagyunk rá, hogy nagyon magasra tegyük a lécet. Aztán amikor egy alkotás nem olyan lesz, mint a profi fotókon, könnyen lelombozódhatunk. Úgy érezzük, nem is vagyunk jók abban, amit éppen csinálunk, és feladjuk. Pedig hát senki nem képes egész életében csak tökéletes munkákat kiadni a kezéből. Gondoljunk úgy ezekre a kevésbé sikerült dolgokra, mint az egyik barátnőm, aki sosem titulálta sikerületlennek az alkotását, ha nem volt elégedett vele. Egyszerűen csak kijelentette: Ez volt a prototípus. Most jöhet a következő!

Hogyan lépjünk túl az elfuserált projekten

Először is ne feledjük, hogy egy nem-tökéletes darab nem minősíti a teljes alkotói énünket. Még a legjobbaknak is vannak rossz napjai. Ha nem tetszik valami, kezdjük elölről. Minden elrontott darabbal okosabbak leszünk, megtudjuk, mit ne csináljunk! Amikor újból nekilátunk, már figyelembe vesszük, amit az előző darabnál megtanultunk. Ne feledjük, hogy mindenki tanoncként kezdi. Nem csoda hát, ha elsőre, másodikra nem alkotunk olyan tökéleteset, mint amit az újságban vagy a neten láttunk. A lényeg, hogy tanuljunk belőle.

  1. Hiányoznak a megfelelő eszközök

Nagyon bosszantó tud lenni, ha nincs pénzünk vagy lehetőségünk bizonyos eszközök megvásárlására. De nem hagyhatjuk, hogy ez eltántorítson olyan tevékenységektől, amit szívesen tennénk.

Mit tegyünk, ha nincsenek speciális eszközeink

Valójában akkor vagyunk a legkreatívabbak, amikor improvizálnunk kell. Aki rendszeresen főz, szinte egészen biztosan került már olyan helyzetbe, hogy menet közben derült ki, hogy valami fontos összetevő kifogyott, és mással kellett helyettesíteni. Ilyenkor az ember körülnéz a konyhában, és bevett valami új dolgot. Improvizál. Mindig találhatunk másik megoldást, amivel elérhetjük a megfelelő eredményt, és előfordulhat, hogy olyan módszerre bukkanunk, ami jobban is tetszik, mint az eredeti. Ha nincs kalligráfia tollunk, készítsük a feliratot hamis kalligráfiával. Scrapbook papír helyett számtalan módon elkészíthetjük a nekünk tetsző, egyedi hátteret. Ha elfogyott a papírragasztó, főzhetünk csirizt. Valami áthidaló megoldás mindig van.

  1. Váratlan problémák

Bármibe kezdünk is, mindig van valami, ami elromolhat. A papír nem volt elég száraz, és megfutott rajta a festék, a feliratból kimaradt egy betű … számtalan váratlan helyzet adódhat.

Hogyan léphetünk túl a váratlan problémákon

Amikor megtörténik a baj, valószínűleg bosszúságot és csalódottságot érzünk. Dühítő, amikor időt és energiát fektettünk valamibe, és váratlanul tönkreteszi egy (gyakran tőlünk független) apróság. Az első, hogy hagyjunk időt a lehiggadásra. Hagyjuk magára egy időre az alkotást, foglalkozzunk mással. Azután, nézzük meg, van-e mód a hiba eltüntetésére. Ha nincs, vegyünk egy mély lélegzetet, és kezdjük el újra. A váratlan problémák kezeléséhez a kulcs a türelem és a kitartás!

  1. Időhiány

Az időhiány valószínűleg a kreativitás egyik leghatékonyabb gyilkosa. Ha túl sok a feladatunk, valószínűleg nem tűnik túl vonzónak, hogy nekifogjunk egy időigényesebb darab elkészítésének. A stressz nem kedvez a kreativitásnak!

Hogyan lépjünk túl az időhiányon

Ugyanakkor, ha stresszesnek érezzük magunkat, a kreatív alkotás segíthet az ellazulásban. De ahhoz, hogy a stresszt ne növeljük, hanem csökkentsük, érdemes kisebb alkotásokba belekezdeni, amelyek kevesebb időt és energiát igényelnek. A kisebb dolog lehet egy nagyobb része, például, ha egy-két darabot meghajtogatunk egy papírvirág koszorúból de lehet egy önálló alkotás is, mondjuk egy színes boríték, amibe majd egy kupon kerül. Nem érezzük kötelezőnek, hogy minden nap alkossunk. Vegyük könnyedén a dolgot, és iktassunk be egy-egy projektet, amikor csak tudunk, és kedvünk van hozzá.

Persze egy saját barkácssarok, ahol azonnal kéznél van minden hozzávaló, és csak neki kell kezdeni, nagyon sokat segíthet!

Te milyen kreativitás gyilkossal küzdesz, amit itt nem említettünk? Írd meg egy hozzászólásban, együtt talán legyőzhetjük.

Orsi (blogger)