Természetesen a kínai újévről beszélek, amely, Gergely-naptártól eltérően nem január 1-én, hanem a hold állásától függően változó időpontban, valamikor január 21. és február 21. között van. Az idén például február 5-én. Mivel a fiam és a menyem Kínában él, üdvözlőlapot készítettem nekik erre a jeles napra.

Egy régebben begyűjtött ötlet adta az alapot. Éveken át ugyanis lampionos képeslapok készültek, és idén szerettem volna változtatni, így arra gondoltam, hogy egy malacot állítok a középpontba.

Az ötlet a 100 kort című holland barkácsfüzetből származik

Az alapötlet tehát megvolt, már csak a színválasztás volt hátra. Mivel tudom, hogy Kínában sok színnek van fontos jelentése, és több olyan szín is van, ami erősen másra utal, mint nálunk (például a fehér a gyász színe, bár a fiatalok körében, nyugati hatásra, már teljesen bevett menyasszonyi ruha szín is), ezért tanácsot kértem egy kínai barátnőmtől, hogy a zöld-rózsaszínnel nem lövök-e bakot. Ő nem csak az általam választott színekre bólintott rá, de mindjárt meg is ajándékozott egy kínai közmondással: 礼轻情意重, ami szabad fordításban kb. annyit jelent, hogy nem az ajándék értéke, hanem a gondolat számít. Ez azért megnyugtató 😀

Kezdődhetett tehát a tényleges munka. Először is kivágtam a megfelelő méretű kartonlapot, amit félbehajtás előtt bígeltem. Ez a jól hangzó szó azt jelenti, hogy a hajtás vonalában egy megfelelő célszerszámmal vagy egyszerűen egy tompa hegyű/élű tárggyal (pl. pöttyözővel vagy csontkéssel) jól benyomom a papírt, majd a képeslapot a mélyedéssel ellentétes (!) irányba hajtom. Így szép marad a hajtás éle, nem lesznek benne megtört, szakadozott szálak.

Egy vágógéphez kaptam anno ezt a bígelő szerszámot. Nagy kedvencem a képeslap gyártásnál.

A malachoz szükséges darabokat rárajzoltam egy rózsaszín papírra, kivágtam, az esetleges ceruzavonásokat kiradíroztam. Elkészítettem a fejet. Az orrát távtartó kockával ragasztottam fel, szerintem így jobban mutat. Megrajzoltam a szemét, orrlyukait, felragasztottam a füleket. A fenékrészre felragasztottam a farkincát, és egy két vonallal azt is kicsit élethűbbé tettem. A szükséges helyeken meghajtottam a malac különböző részeit, hogy a ragasztásnál ezzel már ne kelljen foglalkoznom.

Az általam tervzett szabásminta, rajta a hajtási vonalakkal

A kivágott, és előkészített darabok

Most már minden készen állt az összeállításhoz. Először a fenekét ragasztottam fel a képeslapra, úgy, hogy a patái már az alsó lapon legyenek.

 

Felragasztom a hátsó részét

Most jött a trükkös rész. Ahhoz, hogy a mellső lábak jó helyre kerüljenek, az első részt mérjük hozzá a fenékrészhez, és jelöljük meg az első rész magasságát. Ehhez a segédvonalhoz igazítjuk aztán a visszahajtott ragasztandó részt.

Bejelöljük a ragasztás vonalát

Miután ezt is felragasztottuk, az elülső részt szépen rásimítjuk a vízszintes kartonra, és a mellső patákat oda ragasztjuk, ahova simán elfektetve esnek. 

Ráragasztjuk az első részt a hátlapra és az alaplapra

Most felkerül a fej is, és íme, már kész is a 3D-s kismalacunk.

A kész kismalac

Az üdvözletet kézzel írtam rá, a képeslap elején lévő évszámhoz viszont sablont használtam. Kicsit gondolkoztam a szöveg színén, de nem akartam tovább tarkítani sárgával vagy arannyal, így inkább a Fekete mellett döntöttem, ami teljesen elfogadott szín az újévi dekorációkon.

Boldog kínai újévet!

Persze, ha már így rájöttem az összes lépésnél, nem álltam meg egy képeslapnál, mindjárt többet is készítettem belőle, így a budapesti kínai barátnőimet is meglephetem vele.

Mindenkinek sikereket és boldogságot kívánok a Föld Disznó évében. 😊

Orsi (blogger)