Finom virágok, légies szirmok, a természet apró kincsei köszönnek vissza Kertész Ágnes alkotásaiban. A friss, könnyed, színekben tobzódó alkotások között nem tudunk úgy nézelődni, hogy néhány ékszer meg ne szólítson bennünket. De mit lehet tudni az alkotójukról?

Mondanál pár szót magadról?

Kertész Ágnes vagyok, Erdélyből származom, van egy csodálatos 5,5 éves kislányom. Többször olvastam alkotók bemutatkozásait különböző felületeken, és mindegyik bemutatkozás úgy kezdődött, hogy már gyerekkorom óta éreztem, hogy ezzel fogok foglalkozni… Nálam nem. Sokáig nem is hittem, hogy van türelmem, kézügyességem, tehetségem a kézműveskedéshez. Édesanyám még ma is sokszor rácsodálkozik, hogy vajon kitől örökölhettem a kézügyességem. 🙂 Középiskolai, és egyetemi éveim alatt önkénteskedéssel foglalkoztam egy országos ifjúsági szervezetben, melynek elnöke is voltam. Az ifjúsági élet megszervezése, rendezvényszervezés, civil szféra volt a fő tevékenységi körünk, rengeteget utaztunk. Az elmúlt évek viharos, és stresszes időszaka alatt, elöször a papírvirág készítésével ismerkedtem meg, majd a varrással. A zajos élet mindennapjaiból a színes krepp papír, és a rengeteg féle mintás textil nyújtott kikapcsolódást. Közben próbálgattam a szárnyaim, és nagyon sok féle kreatív technikát kipróbáltam, de megmaradtam a gyanta világánál.

Mikor kezdtél ékszerkészítéssel foglalkozni?

Vannak-e véletlenek, vagy sem, azt mindenki döntse el magában, de én pont egy évvel ezelőtt ismerkedtem meg a gyantaékszer készítéssel. 2018. február végén voltam a legelső gyantaékszer készítő tanfolyamon Tóth Tildinél. Az első alkalommal mindkét típusú tanfolyamán részt vettem. Annyira megtetszett, hogy az azt követő hétre is bejelentkeztem. Beszereztem az összes szükséges alapanyagot, és belevetettem magam a gyakorlásba. Tildivel hamar megtaláltuk a közös hangot, és azt követően sok tanfolyamán már segítőként vettem részt. Nemcsak a mentorom lett, hanem a barátom is! A gyantaékszerek mellett ismerkedem az ásványokkal, gyöngyökkel, és egyéb ékszerkészítési technikával is. Számomra nagyon fontos a Kreatív Hobbik Csoport. Ez által ismertem meg személyesen olyan csodás alkotókat, mint Tóth Tildi, Béres Kata, Erdei Málna, Kutas Orsi és nem utolsó sorban Szabó Heni….  és virtuálisan titeket, akik részese vagytok ennek a csoportnak.

Honnan jött az ötlet, hogy pont ezt a kézműves ágazatot válaszd?

Akinek a munkái megihletek, sajnos vele még nem találkozhattam személyesen, ő Kurucz Brigitta, a Britta-Art alkotója. A meseszép karkötői, és ékszerei elvarázsoltak, és eldöntöttem, hogy ki fogom próbálni ezt a technikát. Így találtam rá Tildi tanfolyamaira – bár mindketten más-más típusú gyantával dolgoznak. Én maradtam  az egykomponensű gyantánál, azóta ezt használom az alkotásaimhoz. Egy kis érdekességként megjegyzem, hogy én soha nem hordtam ékszereket, és mégis úgy alakult, hogy most ékszereket alkotok. 🙂

Mi inspirál egy-egy alkotás elkészítésénél?

Amióta gyantaékszereket készítek, minden apróságban látok lehetőséget, vagy, ha azonnal nem is, majd jó lesz valamire. 🙂 A séták, túrázások, bicajozások alkalmával nem csak a gyerekem, de én is gyűjtögetek különböző virágokat, terméseket. Sok ékszeremet a természet ihletett, és előszeretettel használom a szárított virágokat, leveleket, terméseket. Ezek mellett többször keresnek meg babahajas ékszer készítésével, vagy esküvői csokor emlékörző kérésekkel.

Az ékszereidet bemutató fotók tökéletesen kiemelik egy-egy darab lényegét. Te magad vagy a fotós? Hogyan születnek ezek a képek?

Még magam fotózom a termékeimet. Igyekszem folyamatosan fejleszteni a tudásom, és a technikai felszereltséget, de még nagyon sokat kell tanulnom. Korábban saját készítésű fotobox-ot használtam, amit később gyárira cseréltem. Különböző képszerkesztő programokat használok, és dolgozom a megfelelő beállítások megtalálásán. Nem egyszerű a feladat, és számomra a fotózás, és az azt követő utómunka sokkal több időt igényel, mint elkészíteni egy ékszert.

Van olyan hely, ahol egyben meg lehet nézni az ékszereidet?

Egyelőre csak a Facebookon, a Mirdák Ékszer oldalon lehet megtalálni az alkotásaimat. Tavasszal tervezek webáruházat indítani. A webáruház mellett szeretném, hogy a termékeim kézzel foghatóan, üzletben is megjelennének, ezzel kapcsolatosan folynak egyeztetések.

Mik a hosszú távú terveid? Megmaradsz az ékszereknél, vagy vannak más irányú elképzeléseid is? Egyelőre az év elején megálmodott éves terveim szeretném megvalósítani. Szeretnék később egy saját üzletet, ahol nemcsak az ékszereket, hanem az üzlet dekorációját is magam készíteném, és különböző workshopokat is lehetne tartani. Ezen túlmenően van egy nagy elképzelésem, hogy a Mirdák Ékszer ne csak egy egyszerű kézműves termék legyen, hanem üzenet- és értékhordozó. Számomra a Mirdák Ékszer a kitartás és a kiút szimbóluma. Ezáltal szeretném felhívni a figyelmet egy égető társadalmi problémára, hogy a párkapcsolaton belüli erőszak nem egy olyan dolog, ami csak a családra tartozik, hanem ez a társadalmunk felelőssége! (a témáról a Nyíltlapokkal c. blogban olvashattok bővebben) Ezáltal a nőiségünk megtartása, a nőnek maradás, az önbizalom felépítése, és a hit abban, hogy értékes emberek vagyunk, ezt jelenti a Mirdák Ékszer, és ez a motivációm, célom, hogy azt a torzult énképet, melyet mások akarnak ránk eröltetni, le tudjuk vetkőzni, és feltölteni egy valódi ÉN-azonos képet, amit akár a Mirdák Ékszer, vagy az általam felvázolt hit-és értékrendszer jelent. Ezért választottam szlogenként, hogy “A boldogság kézzel fogható!” Tudom és hiszem, hogy akkor tudunk boldogok lenni, ha önmagunk lehetünk.

Van olyan személy az életedben, akinek különösen sokat köszönhetsz, és támogatást ad ahhoz, hogy kibontogathasd a benned lévő képességeket?

Első körben természetesen mentorom, és barátom, Tildi, aki egyengeti az utam, jótanácsokkal segít, néha kissé anyáskodóan, de szeretetteljesen. A párom is támogat minden elképzelésemben, és mellette úgy érzem, hogy igazán önmagam lehetek. Támogat a meredekebbnél meredekebb kreatív ötleteimben, és tanácsaival, véleményével igyekszik mindig jobbá tenni – nemcsak az alkotásaimat, hanem bennünket is.

Köszönöm az interjút, és további jó alkotást kívánok.

Az eddigi interjúkat megtaláljátok a honlapon az Alkotói interjúk menüpontban.