Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy ökörepe? Ha egyből rávágod, hogy ebru (esetleg márványozás), akkor Te is azok közé tartozol, akiket már legalább egyszer elvarázsolt ez a látványos technika és művészet.

Az ebru egy művészeti ágazattá fejlődött tradicionális török festési technika, mellyel egy tál vízen kialakított színes mintákat visznek át papírra. Az így elkészült papírok aztán évszázadokon át a könyvkötés fontos díszítőelemei voltak. Az ebrut a mai Kína területén élő újguruk vitték és terjesztették el szerte Anatóliában, ahol a török kalligráfusok és művészek tökéletesítették a technikákat és fejlesztettek ki új formákat.

Batal – minden minta alapja

Az ebru technika alapjai, melyet Európában, a kész alkotások mintázata alapján, helytelenül, márványozásnak is kezdtek neveznek, látszólag könnyűek, de aki igazán komolyan szeretne elmélyedni benne, annak az alapszintek tökéletes elsajátításához is legalább két évre van szüksége.

Még ma is mindent kézzel, egyedileg készítenek hozzá. A festékhez szükséges ásványok, és a víz sűrítését szolgáló gyanta porítását épp úgy, mint a rózsafából és lószőrből álló ecset elkészítését. A festékporokat aztán vízzel és egy kis ökörepével keverik össze, hogy megfelelő állagú legyen, fennmaradjon a víz felszínén, és a kívánt módon lehessen alakítani a mintákat.

Gelgit

Különböző pótanyagokkal már jó párszor játszottam ezzel a technikával. Gyerek koromban édesanyámmal gyártottuk a díszpapírokat úgy, hogy csiriz tetejére terpentinnel oldott olajfestéket cseppentettünk, és azt mintáztunk. Ezzel a technikával később is próbálkoztam több-kevesebb sikerrel.

Kísérleteztem a hobbyboltokban kapható kifejezetten márványozásra meghirdetett festékekkel is, de azok közül egyik sem váltotta be reményeimet.

Tarakli – azaz fésűs mintázás

Nemrég viszont végre sikerült részt vennem egy félnapos workshopon, a Gül baba türbéjében, ahol egy igazi, török ebruművész vezetésével tapasztalhattuk meg az ebru feledhetetlen élményét. Sorra vettük a hagyományos mintákat, a batalt, gelgitet, taraklit, bülbül yuvasit, hogy végül eljussunk a technika csúcsára, a  hatipig, azaz virágmintázásig.

Készül a hatip

Tulipán ebru technikával

Néhány órába persze nem fér bele minden, főleg, ha sokan vagyunk, és alig győzzük kivárni, hogy sorra kerüljünk az alkotásban, de az elmélyült percek, amíg egy-egy alkotás elkészül, és az izgalmas pillanat, amikor a vízre fektetett papírt felhúzzuk, és ténylegesen is megszületik a minta, mindent megér.

A szervezők ígérete szerint lesz még ilyen lehetőség máskor is. Ha sikerül elcsípnem az információt, én biztosan megint ott leszek!

Orsi (blogger)