Elmúlt már a farsang, és messze még a Halloween? Oda se neki, mindig van valami lehetőség, hogy feldobjuk egy kicsit a hétköznapokat. Itt van például Szent Patrick napja, március 17-én. Még egy egész hetünk van, hogy mindent zöldbe borítsunk, és összeállítsunk egy igazi ír menüt.

Kobold papírtányérből (forrás: cellcode.us)

Szent Patrik ugyanis Írország védőszentje, aki az 5. században elvitte a kereszténységet a szigetországba. A Római birodalomban nevelkedett, majd fiatal felnőttként ír kalózok kezébe került, és rabszolgaként érkezett Írországba. Néhány év múlva hazakerült, de később misszionáriusként visszatért, hogy megtérítse az íreket. A népszerű legenda szerint Szent Patrick kergette el a kígyókat is Írország földjéről. Halála után mintegy 1000 évvel nyilvánították ünnepnappá március 17-ét, halálának feltételezett napját. Azóta a világszerte szétszóródott írek mindenfelé elvitték ezt az ünnepet, mely nem csak egyházi megemlékezés, de vidám felvonulások, eves-ivás, és közös mulatozás is kapcsolódik hozzá.

A Szent Patrick nap legjellemzőbb szimbóluma az élénkzöld szín és a lóhere, a szent háromság egyik jelképe. Az emberek zöldbe öltöznek, felvonulásokat tartanak, és ír ételeket, italokat fogyasztanak.

Jellemző még erre a napra kígyó és a kelta kereszt, mely a legenda szerint úgy született, hogy Szent Patrick az írek jól ismert szimbólumát, a napot adta hozzá a kereszthez, ezzel hozva közelebb egymáshoz a két hitet. Sok helyen feltűnik a hárfa is, melyet évszázadokon át használtak Írországban, és nem maradhat el az ír kobold sem, meg a fazék arany, amelyet rejteget.

 Szóval milyen is legyen a parti? Öltözzünk zöldbe, és lepjük el a lakást is minél több zöld dekorációval. Lóhere füzéreket bárhova felaggathatunk, de kiegészíthetjük a díszítést ír zászlókkal, szivárvánnyal (melynek a végén megtalálhatjuk a fazék elásott aranyat!), koboldokkal is.

Lóhere szívekből formázva (forras: www.parenting.com)

Tálaljunk ír ételeket és italokat, ezeket, az ünnep szokásainak megfelelően, lehetőleg fessük meg zöldre. Ezen a napon zöldből semmi sem elég!

Kínáljunk például ír szódás kenyeret spenótos mártogatóssal (spenót, petrezselyem, hagyma, majonéz, só, bors), ír gulyást, zöld sört, alkoholmentes üdítőt vagy smoothie-t, ír kávét, aranyat rejtő csokis muffint. Arannyal bevont csokipénzek is helyet kaphatnak a büféasztalon.

Ha a félbevágott tojások fehérjéjét pár percre zöld ételfestékkel színezett vízbe áztatjuk, zöld töltött tojást készíthetünk. (Ha ettől idegenkedünk, lehet a töltelék is zöld, csak fantázia kérdése, mivel ízesítjük a tojássárgáját.)

Zselés-tejes parfé (forrás: http://www.albanystudentpress.net)

A partihoz természetesen ír zene illik – és ha egy kicsit bevállalósak vagyunk, ír tánc is. Alternatív megoldásként nézzük meg Michael Flatley legendás Lord of the Dance előadásának egy felvételét. Garantált a hamisítatlan ír hangulat!

Orsi (blogger)