A street art, szó szerinti magyar fordításban utcaművészet, jellegzetesen városi képzőművészeti ágazat. Egyik ága a graffiti, amely az egyszerű falfirkáktól a komplex, nagyon részletesen kidolgozott és nagy kiterjedésű, szórófestékkel készült képekig terjed, de a street art ennél jóval több – egyedi falfestmények, mintázatok, domborművek, installációk is ide tartoznak.

A street art alkotásokat gyakran ismert művészek készítik, megrendelésre és engedélyezve. Az alkotás célja a fantázia megmozgatása, humor, irónia becsempészése a hétköznapokba, a nézők “elvarázslása” – ráadásul a csupasz fal- vagy utcaelem felületeket is dekorálja.

Mural Art Festival, Tirana

Street art alkotásokkal szinte minden városban találkozhatunk. Budapesten például érdemes elsétálni a Sas utca és Arany János utca sarkára, vagy végig menni a Dob utcán, de ha nyitott szemmel járunk, számtalan helyen bukkanhatunk szemgyönyörködtető alkotásokra.

A Street art művészetet az unalmas vagy lehangoló környezet feljavítására keltették életre fantáziával megáldott, újító szellemű alkotók.

Tavasz ünnepi street art

Nem rég egy hetet töltöttem Albániában. Az utakon óriási mennyiségben száguldoznak (a szó valódi értelmében!) a szép és drága kocsik, az emberek öltözéke és a boltok kínálata is normál szintű jólétet sugall, az épületek állapota viszont még bőven hagy kívánni valót maga után. Mindenhol a felújítások nyomai látszanak, elsősorban a középületeket és turisztikai látnivalókat igyekeznek renoválni, felújítani – a lakóházakra még nem igen került sor. Helyette (?) 2018 nyarán megrendezték a Mural Art Festivalt, ahol albán és külföldi művészek 13 falfestménnyel színesítették a városképet.

street art

Polip a tóban, Tirana

A tűzfalakat ékesítő hatalmas képek mellett megtalálhatjuk az új köntösbe öltöztetett áramelosztót, vagy telefonvezetékeket rejtő utcai fémdobozokat, a graffitivel dekorált bolti redőnyöket is, melyek mellett meglepően színes házfalak, vagy egész lakótelepnyi pöttyös ház is magára vonja a járókelők figyelmét.


Csúnyából szépet – vagy legalább érdekeset -, semmiből valami művészit alkotni, mi ez, ha nem igazi kreativitás. Járjunk nyitott szemmel saját környezetünkben, ki tudja, mi mindent vehetünk észre, ami eddig elkerülte a figyelmünket.

albania street art
Orsi (blogger)