Május első vasárnapja anyák napja. Legalábbis Magyarországon. Mert a világ sok országában ettől eltérő időpontban ünneplik, a legtöbb országban például május második vasárnapján. (Ezért nem is szomorkodom, ha a Kínában élő fiam nem köszönt fel első vasárnap, mert tudom, hogy a következő hétvégén biztosan eszébe juttatja valaki. 😊 )

Anyák napja gyerekkorom emlékezetes ünnepe. Vasárnap reggel elsétáltunk apuval a közeli kertészetbe, ahol mindenki maga választhatta ki a szabadföldi tulipánágyásokból, hogy melyik szálat szeretné. Később, amikor már nagyobb voltam, csapatostul mentünk orgonát szedni. Általában ilyenkor kezdtek el bimbót bontani a bokrok, és hatalmas, félig nyílt csokrokkal tértünk haza.

És, persze, ott voltak az óvodában, általános iskolában készült apró ajándékok is. A gimis években ezek elmaradtak, de később, amikor már elköltöztem hazulról, ismét előjött a régi hagyomány, és gyakran saját készítésű lappal köszöntöttem anyut. Például kivarrt szívvel díszítve.

Egy időben nagy kedvenceim voltak a kivarrt képeslapok. Szeretettem a minták kiszúrásával és a kivarrással járó békés, meditatív hangulatot, és a kevés anyagból életre kelő alkotásokat – nem utolsó sorban pedig azt, hogy egy-egy alapmintát, egy kis fantáziával, milyen sokféleképpen lehet módosítani.

Anyák napjára az egyik legszebb szimbólum a szív. A szívalakban kiszúrt pontokat számtalan módon össze lehet kötni egymással, mindegyik más, egyedi lesz.

Egy sablon - 6 változat (Fotó: Harrach Ágnes)

kép 1 / 2

Én általában a képeslapnál kisebb kartont használok a minta elkészítéséhez, amelyet aztán ráragasztok a képeslapra, így a hátoldala rejtve marad. Ahhoz, hogy a két karton szépen felsimuljon egymásra, kezdéskor és befejezéskor nem teszek csomót a cérna végére, hanem cellux-szal rögzítem.

A legegyszerűbb minta, amikor a szív szimmetriatengelyének alsó vagy felső pontjából vezet a cérna az első lyukhoz, majd a másodiktól vissza a középponthoz, és így tovább, amíg körbe nem érünk, de sok más variáció is létezik. A képen csak néhányat mutatok be közülük.

Érdemes egy lyukasztósablont készíteni, és azután annak segítségével kilyukasztgatni a mintákat, így nem kell mindig újra szerkeszteni az egészet. A lényeg az, hogy páros számú lyuk legyen, mert bizonyos minták csak így fognak szépen kijönni.

Jövő vasárnapig még van idő, akinek kedve támadt, fogjon hozzá!

Orsi (blogger)