A mostani alkalommal egy igazán különleges hobbival bíró hölgyet szeretnénk nektek bemutatni, aki nem más, mint Pete Móni, aki pirográffal varázsol szebbnél szebb dolgokat fa tárgyakra.

Mondj néhány dolgot magadról.
Pete Móni vagyok. Egy szuper férj felesége és két imádni való fiú anyukája. Kereskedelmit végeztem és abban is dolgozom.  Jelenleg itthon vagyok a kisebbik fiammal, aki 15 hónapos lesz.

Mikor és miért kezdtél el alkotni?
Már gyerekkoromban is szerettem alkotni, mindent. Ehhez most is tartom magam.
Szeretek mindenfélét kipróbálni. A gravírozástól kezdve, a nászajándék ládán és bútorpingáláson át, az égetésig. A pirográfiával négy éve találkoztam először, azonnal tudtam, hogy ez az, amit mindenképp ki szeretnék próbálni. Először hobbinak indult, mára kinőtte magát szerelemmé.

Honnan merítesz ihletet?
Sok helyről. Képekből, pirográfus társaktól, egy darab fa deszkától. Mindig nyitott szemmel járok. Az elmúlt négy évben rengeteget tanultam nálam sokkal jobb, profi pirográfusoktól. Az Ő videóik munkáik ösztönöztek arra, hogy tanuljak, kipróbáljak minden „trükköt” amivel jobb és jobb lehetek, hogy tanuljak a kudarcokból és folytassam tovább.

Hogyan alkotsz?
Csendben. Szeretem a sistergő fa hangját és az illatát. Van képem, amin több órát dolgoztam egy huzamban, van amit napokig csináltam. Minden nap egy kicsit. Van, mikor napokig nem ülök le alkotni. Várom az ihletet.

Az alkotás melyik részét szereted a legjobban?
Mindegyiket. Az első ceruzavonástól, a lakkozásig. Amikor portrét égetek és elkészül a szem, már látom fejben a kész képet. Minden apró részlettel egyre jobban felismerhetővé válik az, akit ábrázol. Na az varázslat. Imádom. Az utóbbi munkáimat gázforrasztóval készítettem. Hát az egy szuper találmány.

Mi volt az első alkotásod, amire a mai napig emlékszel?
Amikor megérkezett az első kis anonim masinám, egy kis fa lapra ráégettem, hogy „Pete család”. Emlékszem fenyő lap volt és borzalmasan nézett ki. Akkor megtanultam az első leckét. „Fenyőre nem égetünk.”

Van olyan alkotásod, ami igazán a szívedhez nőtt?
Nem tudnék választani. Mindegyiket szeretem, mindegyik egy kicsi belőlem. Talán Al Pacino portréja az, amitől soha nem válnék meg. Meg Marilyn Monroe.

Miért léptél be a csoportba? Miért szereted? Mit adott neked a csoport?
Véletlenül bukkantam rá és nagyon örülök, hogy rábukkantam. Szeretem csodálni mások alkotásait, akkor is, ha csak egy kis valami, ami szívből készült. Mindenféle technikát megismerni, amikről még talán nem is hallottam. Köszönöm, hogy megoszthatom veletek a munkáimat, hogy talán én is inspirálhatok másokat.

Amikor nem alkotsz, akkor mivel töltöd az időd?
A családommal. Akiknek elmondhatatlanul hálás vagyok, hogy támogatnak és ösztönöznek. Legfőképp a férjemnek. A pirográfus barátaimnak, akik biztatnak, segítenek, inspirálnak. Nélkülük nem tartanék itt. Nekik köszönhetem, hogy idén nyár végén teljesül egy rég dédelgetett álmom és saját önálló kiállításom lesz. Akit érdekelnek majd a részletek kövesse az oldalamat, mert a későbbiekben megosztom majd az információkat.

Hol lehet téged megtalálni, követni?

Facebookon és Instagramon is.
Az AnKaságok havonta rendezett jótékonysági kézműves vásárain is találkozhattok velem és licitálhattok a munkáimra.

 

FRISSÍTÉS! 2019. aug 26-tól szeptember 14-ig Pete Móni: Tűzzel festve című kiállítás lesz a tatai Magyar Zoltán Művelődési Házban.

 

Köszönöm a beszélgetést és további sok sikert kívánok!

Aradi Mónika