A hétvégén csoportosított születésnapot ünnepelünk. A saját szülinapomon ugyan csak ünnepelt vagyok, de a nővérem, az unokaöcsém, a felesége, a másik unokaöcsém barátnője szintén ünnepeltek, és persze, mindenkit szeretnék meglepni valami aprósággal. Így jutottam el a zsugorkázáshoz is.

A zsugorka, komolyabb nevén zsugorodó fólia egy hobbyboltokban kapható műanyag lap, amely a hő hatására összezsugorodik, egyidejűleg vastagabb és keményebb is lesz. Hőkezelés előtt színesceruzával, filccel vagy festékkel bármit rajzolhatunk rá, így akár személyre szabott kulcstartót, fülbevalót, medált, kitűzőt is készíthetünk belőle.  A felhasználási területeknek csak a fantáziánk szab határt.

A hobbyboltban vásárolt zsugorodó fólia csomagolásában általában részletes leírást találunk a használatáról. Melőtt nekikezdünk az alkotásnak, ezt mindenképpen érdemes elolvasni.

A lényeg, hogy a kész alkotás kb. negyed akkora területű lesz, mint az eredeti, erre ügyeljünk a minták kiválasztásánál.

Alaprajz és a kész darab

kép 1 / 1

A kész darab az eredeti negyedére zsugorodik össze

A zsugorodó kafólia áttetsző, opál és fekete kivitelben kapható. Az opál és az áttetsző alapállapotban nem igazán különbözik egymástól, hőkezelés után viszont valóban eltérőek. Ezért a maradék darabokat érdemes gondosan megjelölt zacskókban, külön gyűjteni. Vagy – ahogy velem történt – utólag megörülni a váratlan eredménynek 😀

Három különböző alapanyagból

kép 1 / 1

A fekete panda opak fóliára készült, a narancssárga áttetszőre, az alsó kép műanyag tál kivágott darabjára.

A zsugorfóliának az egyik fele teljesen sima, a másik durvább felületű (ha nem így lenne – időként lehet kapni előkezelés nélküli zsugorlapot is -, akkor egy finom smirglivel dörzsöljük fel a felületet, mert úgy tudunk rá jól mintát rajzolni).

A mintát a felcsiszolt felületre rajzoljuk. Ha feliratot is készítünk, fontos tudni, hogy opál vagy áttetsző lesz a végeredmény, mert az áttetsző lapnak a  fényes fele lesz az eleje, tehát ha feliratot teszünk rá, azt tükörírásban írjuk. Az opál lapnak az a fele a teteje, ahova a színes ábra kerül.

Hasonlóan fontos információ, hogy ha a kész alkotást fel akarjuk majd akasztani, akkor a kilyukasztást is még hőkezelés előtt kell elvégezni. Vigyázat! A lyuk is összemegy, érdemes legalább fél centi átmérőjű lyukasztót használni.

Kíváncsiságból kipróbáltam, hogy működik-e más, a háztartásban fellelhető, műanyaggal is. Egy sima műanyagból készült tálból vágtam ki egy darabot, és az egyik mintát arra rajzoltam.

Miután megrajzoltam és kiszíneztem a kívánt mintákat, majd kivágtam a megfelelő formára, következett a hőkezelés. Erre több módszer is van. Korábban, egy tepsibe téve, sütőben vagy a szendvicssütőben készítettem. Ez alkalommal viszont a hőlégfúvót vetettem be. Az asztalra egy fa vágódeszkát tettem, arra egy fém tepsit (ami bírja a meleget), és azon dolgoztam.

A műanyag lap zsugorodás közben először összevissza hajlik, de ne ijedjünk meg, általában magától kisimul, ha nem, melegen egy késsel még kicsit rásegíthetünk. Az egész nagyon rövid ideig tart, sütőben készítve ne hagyjuk magára, mert megég.

Hőlégfúvóval melegítve mindjárt menet közben tudunk a késsel segíteni, ha annyira visszahajolna, hogy hozzáragadjon saját magához. Érdemes segítséget is kérni. Az egyik ember kezeli a hőlégfúvót, a másik két késsel óvatosan kiigazítja, ha valami nagyon nem stimmel. De a végső munka a magas hőmérsékleté. Vigyázzunk, hogy a kivágott darab minden pontja megkapja a megfelelő mennyiségű hőt, hogy mindenhol egyformán zsugorodjon össze.

Készül a mintadarab

kép 1 / 1

Hőlégfúvóval melegítem, közben egy késsel tartom a helyén, és igazgatom, ha túlságosan összegyűrődik

A műanyag dobozból kivágott darab is szépen összezsugorodott, bár kisebb mértékben és egyik irányban jobban, mint a másikban. Mivel kevésbé zsugorodott össze kevésbé kemény és vastag, de így is elég merev, például örökmozgó vagy más lógó dekoráció készítéséhez.

Újrahasznosított műanyag

kép 1 / 1

A műanyag csomagolóanyag nem olyan arányosan zsugorodik. Hosszában kevésbé, magasságában jobban összement.

A kész zsugorka kemény, az eredetinél élénkebb színekkel. A korábban említetteken kívül készítettem már belőle könyvjelzőt, ajándékkísérő címkét és házi citromlikőrjeim számára dekorációt is.

Italcímkék zsugorkából

kép 1 / 1

Orsi (blogger)