Az interneten kóborolva belebotlottam a japánok étkezési szokásaiba, amelyben fontos szerepe van a japán ételdoboznak, azaz a bento boxnak. A lényege az, hogy egy praktikusn kialakított ételdobozba olyan ételek kerülnek, amelyek egészségesek, könnyen fogyaszthatók és ráadásul még a vonzóak is.

A japánok arról híresek, hogy az ételeket művészettel kombinálják, és ez meglátszik a bento dobozok tartalmán is. Egy kis extra képzelőerővel és élénk színek kombinálásával a bento dobozok tartalma gyönyörködteti a szemet, és kóstolásra csábít. A bento ebédek és uzsonnák olyan népszerűek, hogy az ázsiai országok után már a nyugati világban is egyre jobban terjednek. És persze a népszerűség növekedésével a kereskedelmi ágazat is egyre több fantáziát lát a dologban.

A történet ugyanis két részből áll. Egyrészt olyan ételeket kell összepárosítani, amelyek, összességükben megfelelő tápértéket és minden szükséges tápanyagot biztosítanak, másrészt pedig az egészet úgy kell tálalni, hogy minél mutatósabb, vonzóbb, szórakoztatóbb legyen – főleg, ha gyerekeknek készül az uzsonna. Na, és itt lép be a kereskedelmi kínálat – vagy a kreativitás.

A lényeg, hogy egészséges ételt kínáljunk játékosan művészi formában. A bento ebédek tipikus összetevője a rizs, hús, hal, tojás, pácolt hal vagy savanyított zöldség, friss zöldség és gyümölcs, esetleg desszert. A nyugati világban pedig ehhez jönnek még a saláták, tészták és pékáru is.

A bento dobozokban minden étel jól elkülönítve kerül tálalásra. Sokszor maga a doboz is rekeszes, de beleillő tálkákkal vagy magával az étellel, pl. sárgarépa csíkokkal is feloszthatjuk. Külön előnye, hogy környezetbarát, mivel nem kell csomagolni a szendvicseket.

A bento ebédet könnyű összeállítani, és, mivel mindenből csak kis adag kerül bele, jól felhasználhatók hozzá a maradékok.  Lehet például főtt tészta sajttal, mediterrán saláta, néhány szem eper. Vagy, ha nem akarunk főtt ételt, akkor kétszersült, főtt tojás, sonkatekercs és egy fél narancs. Egy mexikói ihletésű bentóba kerülhet mexikói húsgombóc, avokadokrém, paradicsom, vörösbab és sajt összekeverve, tortillachips. Nyugodtan variáljuk az összetevőket.

Forrás: 1. kép, 2. kép, 3. kép, 4. kép, 5. kép, 6. kép

A hagyományos bento ebéd 50% fő fogásból és 50% köretből áll, bőségesen kiegészítve zöldséggel. Az arány lehet 4:3:2:1 is, amikor a fő fogás a legnagyobb rész, ezt követi a köret, majd a zöldség és végül egy rész desszert.

És akkor jöjjön a dekorálás. Ez az a rész, ahol semmi nem szab határt a kreativitásunknak. Mire is lehet szükségünk?

Szilikon muffinformák – amelyekben jól elkülöníthetők az egyes ételek

Forrás: 1. kép, 2. kép, 3. kép

Színes kis dobozkák – mártogatósoknak, krémeknek, ketchupnak

Zöldség formavágók – uborka, répa, sajt kivágására. Bármilyen fém sütemény szaggató is felhasználható erre a célra, így válik igazán különlegessé a dekoráció

Kép forrása: healthwisehome.wordpress.com

Tojás és rizs formázó – természetesen különböző formákban kaphatók, de kis méretű homokozóformákkal is remekül helyettesíthetők, amibe beletömködjük a picit ragacsosra főzött rizst, aztán kiborítás után még dekorálhatjuk.

Forrás: 1. kép, 2. kép

Figurás fogpiszkálók – na, ez már tényleg csak hab a tortán. Szerintem, ha kicsit körülnézünk, találhatunk ilyet is némelyik szaküzletben, vagy végső soron irány az internet. De a közönséges fa vagy műanyag fogpiszkálót is kidekorálhatjuk némi ügyességgel.

Kép forrása: picclick.com

Itt van az egész nyár, hogy a gyerekekkel együtt mélyedjünk el ebben az új  módiban. Találjuk ki együtt, mi kerüljön az uzsonnásdobozba. Remek szórakozás lehet közösen megalkotni a minél mutatósabb összeállításokat. Közben a gyerekek is megtanulják, hogy csökkentsük az ételmaradékok mennyiségét, a maradékok felhasználásával, és a megfelelő méretű adagok kiválasztásával. És talán, mire eljön a szeptember, már természetes lesz, hogy az iskolába, munkahelyre nem a hagyományos szendvicset, hanem ilyen vidám és változatos falatokat viszünk magunkkal.

Én most mindenesetre nagyon belelkesedtem 😀

Orsi (blogger)