Amikor utazásról beszélünk, gyakori az a kifogás, hogy az csak a nagypénzűeknek való. Természetesen, akinek számolatlanul van pénze, annak nem okoz nehézséget, hogy befizessen egy világ körüli útra – aztán törje a fejét, hogy hát akkor jövőre már hova utazzon? 😊 De akármilyen hihetetlenül hangzik, a kispénzűek, hónapról hónapra élők sincsenek kizárva ebből a nagy kalandból. Csak egy kis gondolkodásra, tervezésre, elkötelezettségre és némi kreativitásra van szükség.

Íme, 21 ötlet arra, hogyan is gyűjthetünk pénzt egy utazásra.

Sok kicsi, sokra megy

kép 1 / 1

  1. “Utazás” számla – nyiss egy olyan számlát, ami nincs összekötve a bankkártyáddal és egyéb módon is nehéz hozzáférni. Ezzel megnehezíted magadnak, hogy ínségesebb időben megdézsmáld.
  2. Nézd át a banki költségeidet – könnyen lehet, hogy van néhány extra szolgáltatás, amire nincs szükséged. Ha. ezeket lemondod, havonta megspórolsz egy kis összeget, ami mehet máris az Utazás számládra.
  3. Aprópénz befőttesüvegben – talán ostobán hangzik, de látni, ahogy telik az üveg pénzzel, kellemes érzés. Minden nap végén vedd elő a pénztárcádat, és az aprót rakd át belőle a befőttesüvegbe. Meg fogsz lepődni, mekkora összeg tud így összegyűlni! Ha egy szép felirattal is ellátod az üvegedet, az segít, hogy folyamatosan szem előtt legyen a célod: „Egy hét Párizsban”.
  4. Utazáshoz kapcsolódó hitelkártyák – egyes utaztató cégek, például repülőtársaságok, meghatározott bankkal összekapcsolódva, minden vásárlásod után utazásra beváltható bónuszpontokat adnak. A hitelkárya használata azonban csak olyanoknak ajánlott, akik kézben tudják tartani a költségvetésüket.
  5. Gondold át az előfizetéseidet – újság előfizetés, szolgáltatások, online tanfolyam… a sort hosszan folytathatnánk. Valóban kihasználod az általuk nyújtott lehetőségeket? Ha nem, máris lemondhatod őket, az értük kifizetett összeg pedig automatikusan mehet az Utazás számlára. Ha nem tudsz dönteni, egyszerűen próbáld ki. Mondd le az előfizetést, és ha később mégis úgy érzed, hogy szükséged van rá, bármikor újra feliratkozhatsz.
  6. Válts havi előfizetésről évesre – az éves előfizetés vagy tagdíj általában olcsóbb, mint ha havi bontásban fizetnéd. Lehet, hogy húzósnak tűnik egy összegben kifizetni, de erre is készülhetsz előre – a megtakarítás pedig mehet a számládra.
  7. Válts szolgáltatót – nézd meg milyen lehetőséget kínálnak az egyes tévé és internet szolgáltatók. Meg fogsz lepődni, mekkora különbségek lehetnek. A megspórolt havi különbözetből pedig éves szinten egész komoly összeg is összejöhet.
  8. Könyvvásárlás helyett iratkozz be a könyvtárba – Nem tudom, tudsz-e róla, de könyvtárközi kölcsönzéssel a helyi könyvtáradba kérhetsz olyan könyveket is, ami nem tartozik az állományukba.
  9. Vásárlásnál figyelj az árleszállításokra, használd a kuponokat és vásárolj szezonális termékeket, amelyek mindig olcsóbbak, mint a nagy távolságról származó vagy primőr áruk.
  10. Telefonálás helyett használd a skype-ot vagy más internetes programot. Ha már úgyis fizetsz az internetért, miért fizetnél extra pénzt a telefonhívásaidért?
  11. Készítsd el a saját ebédedet – számolj gyorsan utána. Mennyibe kerül egy adag étel a gyorsétteremben, ahova rendszeresen jársz? Ha ezt megszorzod az éves munkanapok számával, magad is meglepődsz mekkora összeg jön ki. Az ebéddoboz összeállításához ITT találsz néhány ötletet.
  12. Autó helyett használd a tömegközlekedést – de ha hosszabb útra készülsz, és az autód eladását tervezed, akkor tedd meg most, azonnal. Megtakarítod az üzemanyag, a biztosítás, a vizsgák és javítások árát. Ráadásul az ökológia lábnyomodat is csökkented.
  13. Keress másodállást – vállalj kutyasétáltatást, nyelvtanítást, alkalmi takarítást. Az így befolyt összeg tisztán az utazásodat szolgálhatja.
  14. Keresd az ingyenes szórakozási lehetőségeket – ingyenes kiállításokat, városnézést ingyen túravezetéssel, ingyenes koncerteket. Például a Zenélő Budapest augusztus 18-ig kínál számos hangulatos koncertet város szerte.
  15. Bulizz barátokkal batyusbál alapon – ahelyett, hogy valahova beülnétek sörözni, rendezzetek inkább házibulit, amihez közösen dobjátok össze az enni- és innivalót.
  16. Jól lakottan menj el hazulról – akár bulizni mész, akár a boltba, ha éhes vagy, az veszélyes lehet a pénztárcád számára. Indulj útnak inkább tele gyomorral, és a megspórolt pénz mindjárt mehet a befőttesüvegbe.
  17. Keress egy lakótársat – ha egyedül élsz egy lakásban, keress magadnak egy lakótársat. Így megoszlanak a rezsiköltségek, és még bérleti díjat is kaphatsz.
  18. Airbnb – ha megfelelő a lakásod, és turisták által kedvelt helyen élsz, regisztrálj az Airbnb-re, és add ki a lakásodat minden hónapban néhány napra. Ez idő alatt meghúzódhatsz a szüleidnél vagy barátaidnál – vagy kirándulhatsz egyet valahova a környékre. Így szinte költségek nélkül fenntarthatod a lakásodat.
  19. Jófogás – nézz körül a lakásodban, és keresd meg azokat a dolgokat, amelyeket már legalább 6 hónapja nem használsz. Biztos, hogy szükséged van még rájuk? Ha nem, irány valamelyik adok-veszek oldal, ahol értékesítheted, és a befolyt összeg mehet a számládra. Ráadásul a lakásod is komfortosabbá válik, ha kevesebb a felesleges holmi benne.
  20. Állítsd kisebbre a fűtést – ha a nap nagy részében nem vagy otthon, nincs szükség egész nap fűteni a lakást. Saját fűtésű lakásban a termosztáttal beállítható, hogy a reggeli ébredéskor és a délutáni hazaérkezéskor meleg szoba fogadjon – a köztes időben pedig nyugodtan lejjebb veheted a hőmérsékletet. És úgy egyáltalán. Állítsd alapból 1-2 fokkal alacsonyabbra a hőszabályzót – meglepő mértékben csökkeni fog a fűtésszámlád.
  21. Hasonlóan pénzzabáló a légkondicionáló is. Nyári melegben használj inkább egy alkalmi ventilátort, és gyakoribb hideg zuhanyt. Ha utazásod során délnek veszed az irányt, akkor amúgy sem árt, ha hozzászoksz a meleg, párás levegőhöz.
  22. Ne vásárolj – miután a felesleges dolgokat már eladtad, vagy elvitted egy adományboltba, ne vásárolj új dolgokat – persze ez az élelmiszerekre és tisztítószerekre nem vonatkozik 😀

Amikor vásárolni akarsz valamit, gondolj az utazásra, és az elkölteni szánt pénzt inkább tedd a számládra.

Pénzt gyűjteni egy utazáshoz sokféleképpen lehet, de mindenképpen egy kis tervezést kreativitást és odafigyelést igényel. De megéri. Ha csak egy-két dolgot betartasz a fenti listából, már összespórolhatsz annyit, amiből megveheted a következő utadra szóló repülőjegyet.

Neked milyen megtakarítási ötleteid vannak?

Orsi (blogger)