Amikor az ember már azon a ponton van, hogy nem igazán tud olyat adni a másiknak, amije még nem lenne, akkor már csak a kreativitás marad. Persze még mindig bevethetjük, hogy „vásárlok neked valami nagyon látványos, nagyon drága, ám alig-alig használható izébigyót”, de egy frappáns ötlet sokkal többet ér!

Gondolkozhatunk egy különleges csomagoláson, egy mindent kifejező jókívánság kártyán, bedobhatjuk a illető kedvenc színét vagy motívumait. Vagy – feladhatunk egy rejtvényt is. Ezzel aztán jócskán elnyújthatjuk az ajándékozás vidám, izgalommal és várakozással teli pillanatait, és hosszú távon sokkal maradandóbb élményt tudunk nyújtani, mint egy simán átadott „gyémánt diadémmal”, ami ráadásul magában foglalja a viszonzás kötelezettségét is. És hát, lássuk be, az ilyen láncreakció néha nagyon messzire tud vinni.

Emlékszem, amikor egyszer új helyre költöztem, felköszöntöttem a kedves és igazán segítőkész szomszédasszonyomat a születésnapján egy tál gyümölcszselével, amiben őszibarackból kirakva egy virág díszlett. Ő meg teljesen kétségbe esett, hogy „Jaj, el ne kezdjük már ezt az ajándékozást, mert a szomszédasszonyommal is egy tábla csokival kezdtük, de az ember nem akar kevesebbet adni viszonzásként, ezért inkább mindig egy kicsit többet ad, és a végén már az egy ruhára való anyagnál tartottunk, amikor valahogy sikerült megszakítani a szokást!”.

Persze nem szükséges, hogy a dolgok így elfajuljanak, de azért ne feledjük, hogy egy kis ötlet néha többet ér egy csomó pénznél. És már vissza is kanyarodtam a rejtvényes ajándékátadáshoz. Legutóbb ugyanis az ajándékok mellé egy fényképet is csomagoltam. Illetve a csomagolás úgy készült, hogy elsőként a fénykép kerüljön az ünnepelt kezébe. A fényképen ott volt az összes eszköz és alapanyag, amit az ajándékkészítéshez használtam. Az ajándékot pedig csak akkor bonthatta ki, amikor már kitalálta, hogy mit is fog kapni. Persze az egész társaság segített a találgatásban, és igazán frappáns ötletek születtek (ilyenkor szoktam fejben vadul jegyzetelni, hogy el ne felejtsem, még mi készülhet ebből-abból, vagy hogy ki mire vágyik. Játék közben igazán értékes információkhoz juthatunk a többiekről!)

alapanyagok

kép 1 / 1

Márványpapír, notesz, virágmag, gyufa és egy ragasztópisztoly. Szerinted milyen végeredmény született? Te mit alkotnál ezekből az anyagokból?

Hogy egy kicsit izgalmasabbá tegyem a játékot, én nem egy, hanem mindjárt négy apróságot készítettem.

tárgyak-marvanypapirral

kép 1 / 1

Virágmag díszes borítékben, egy könyvjelző, márványpapírral bevont notesz, és zsebragacs, vészhelyzetre. A márványpapír saját alkotás, erről egy korábbi cikkemben írtam, itt. A zsebragacs feliratú gyufával kombinált vészragasztóról pedig ebben a cikkben olvashatsz.

A lányok becsületére legyen mondva, szinte mindent kitaláltak. Igaz, eltartott egy darabig, de közben remekül szórakoztunk. Nektek is csak ajánlani tudom, próbáljátok ki egyszer.

Orsi (blogger)