Azt hiszem, sokak nevében beszélek, amikor azt mondom, reméljük, a nyomtatott könyvek még sokáig nem mennek ki a divatból. És ha van könyv, akkor könyvjelző is kell. Ez lehet egy „100 éves” buszjegy, a kedvenc múzeumunk belépőjegye, de akár csak egy letépett papirfecni is. Vagy – készíthetünk akár mi magunk is jobbnál jobb könyvjelzőket. Ime, egy egyszerű de nagyszerű megoldás.

Mágneses könyvjelző használatban

kép 1 / 1

Hozzávalók:

14*5 cm keményebb, mintás kartonpapír (lehet bármilyen, akár maradék csomagolóanyag is)

4*5 cm fehér és egy falatnyi piros pöttyös textil maradék (vasalva!)

2 db 3*4 cm lapos hűtőmágnes amit nem sajnálsz elvágni és le tudod húzni/kaparni róla a képes részét. Erre azért van szükség, hogy jobban tapadjon.

Kétoldalú ragasztó, olló, tű vagy varrógép

A hozzávalók

kép 1 / 1

Elkészítés:

A mintás kartonból kivágunk egy 14*5 cm-es darabot és félbehajtjuk, hogy a két 7 centis darab egymásra feküdjön. Én egy csomag karácsonyi üdvözlőlap csomagolásának a hátlapját használtam fel, ami elölről szórt pöttyös volt hátulról pedig natúr színű.

2IMG_20190907_151918

kép 1 / 1

A méretre vágott fehér textilre puha ceruzával felrajzoljuk a tervezett mintát, esetünkben két csipkebogyót és a szárát. Ezután szemre kivágjuk a két bogyót a pöttyös anyagból. Sablont nem kell készíteni a bogyókhoz, hiszen nem vágyunk szabályos formákra, természetesebb lesz a végeredmény, ha kissé szabadabban bánunk az ollóval.

Készül a dekoráció a fehér alapra

kép 1 / 1

Ezután felvarrjuk a bogyókat és a szárakat is, ügyelve arra, hogy a bogyók végén meglegyenek a szöszök. Varrjuk körbe az anyagot, hogy kerete legyen a képnek. Ha szükséges vasaljuk ki.

Ehhez az ajándékhoz én varrógépet használtam, de lehet kézzel is öltögetni, vagy ha végképp el szeretnél tekinteni a tű használatától, akkor ragaszthatod is, kétoldalú ragasztóval. Ez esetben javaslom a fekete alkoholos filcet vagy akril festéket a bogyók díszítéséhez, és a szár, valamint a keret megrajzolásához.

Összeállítás

kép 1 / 1

Ezután kétoldalú ragasztóval felragasztjuk a kartonra a képecskét, majd a belső felére egymással szemben a két darab mágnest. Próbáljuk ki, hogy milyen helyzetben vonzzák egymást és így rögzítsük, nehogy a végén összecsukhatatlan könyvjelzőnk legyen. 😀  Én úgy ragasztottam fel, hogy a mágneseket összetapasztottam, mindkettő hátoldalára feltettem a kétoldali ragasztót, majd az egyikről lehúztam a védő réteget és a helyére illesztettem. Miután odaragadt (hátán a másik mágnessel) a másikról is lehúztam a fóliát, és becsuktam a könyvjelzőt. Így biztosan minden a helyére került.

Ügyeljünk a mágnesek felragasztásánál

kép 1 / 1

Bata Marianna (vendégblogger)