Mi sem természetesebb, minthogy az adventi naptárt egy kreatív édesanya találta ki a karácsonyt türelmetlenül váró kisfia számára. Az eset még az 1900-as évek elején történt, Németországban, és a kisfiú, felnőve, remek üzleti vállalkozássá fejlesztette az ötletet. Ő is kreatív volt!  😀

Adventi naptárt azonban nem csak vásárolni lehet, hanem saját kezűleg készíteni is. Ez utóbbi nagy előnye, hogy sokkal olcsóbb, ráadásul, ha akarjuk, teljesen személyre szabott is lehet. És, míg a boltban beszerezhető darabokkal általában csak a gyerekekre gondolnak, saját kezű naptárainkkal, egy kis fantáziával, bármelyik korosztálynak örömet szerezhetünk.

(Kép forrása: https://jamiecooksitup.net/)

Ilyen például az emlékek adventi naptára, amit a nővéremtől hallottam először. Fogsz 24 darab cédulát – lehet fehér, ami arannyal átkötve elegáns, vagy színes, ami vidám hangulatot tükröz, esetleg piros és zöld, a karácsony színei – és mindegyikre felírsz egy, a megajándékozotthoz kapcsolódó emléket. A felsodort és átkötött rolnikat egy csinos tálban vagy szép dobozban, esetleg díszzsinórral fellógatva adhatod át. Lehet sorszámozni, vagy a megajándékozott maga is eldöntheti, hogy adott napon melyiket is bontja ki.

Mint minden ilyen ajándéknál, itt is az első öröm az ajándékozóé. Amíg összeszedi a 24 közös emléket, benne is számtalan régi (vagy nem is olyan régi) pillanat elevenedik fel, amit már majdnem belepett a feledés pora. Pedig milyen jó visszagondolni azokra a közös nyaralásokra, a támogatásra, az eltévedésre, a tűzbe esett szalonnára, csónaktúrán vízbe esett családtagra… 😀

Vidám és könnyes, nevetésre sarkaló és megható emlékek éledhetnek így fel, akár olyanok is, amelyekre a másik már nem is gondolt. Milyen nagy meglepetés, amikor hirtelen újra napvilágra kerülnek.

Családunkban és baráti körünkben osztatlan sikere van ennek az adventi naptárnak. Még olyan is megtörtént, hogy a megajándékozott azonnal leült, és gyorsan maga is elkészítette a saját naptárát – na, nem az ajándékozónak, bár az is érdekes lett volna 😀 , hanem egy másik, szívének közel álló személynek.

Lássunk hát neki az emlékek gyűjtésének. December 1-ig még pont elegendő időnk van.

Orsi (blogger)