Rózsa Ágnest csak az alkotásain keresztül ismerem. A facebook oldalán felbukkanó fényképek apró nemezfigurákat ábrázolnak, tündéreket, légies lánykákat, hetyke legénykéket. Színes gyapjúból készült, mesebeli figurák. Vajon hogyan keltek életre? Erről és egyebekről kérdezem alkotójukat.

Ági, mesélj magadról egy kicsit.

Somogy megyében, Nagyatádon élek. Középiskolai éveimet Keszthelyen töltöttem, ahol vendéglátó érettségit szereztem, majd Pécsen végeztem egy 2 éves fényképész iskolát. Sok éven keresztül a kereskedelemben dolgoztam, majd 2 évet a közszférában, mígnem vállalkozó lettem.

A facebookon gyakorlatilag csak a gyapjúfiguráiddal vagy jelen. Hogyan és mikor kezdődött ez a szerelem?

Több mint 4 éve, egy őrségi kirándulásunk alkalmával találkoztam a nemezeléssel. Egy tulipánt készítettem először, hagyományos, vizes-szappanos nemezeléssel. Nagyon megfogott a gyapjú, mint alapanyag, mesés színeivel. Sokat böngésztem az interneten nemezeléssel kapcsolatban, amikor csodás kis figurákra találtam. Kislány korom óta kedvelem a tündérek, manók varázslatos világát, és most találkozott a két dolog: a nemezelés és az apró, kedves lények. Színes gyapjúkat rendeltem, és sok keresgélést, utánajárást követően, nekikezdtem az első tűnemezelt babámnak.

Honnan veszed az ötleteket, mi késztet egy-egy emberke elkészítésére?

Eleinte sok fényképet néztem hasonló témában, de volt, hogy egy rajz ihletett meg, majd saját elképzelésem alapján születtek újabb és újabb tündérek, angyalok, manók. Sokszor a megrendelők kérései adják az alapötletet.

Az életre keltett figuráid között sok a hasonló, mégis mind más, egy kicsit egyedi. Amíg gyártod őket, személyes történetet is álmodsz mögéjük? Miről szoktak mesélni neked?

Két csoportra osztanám a figuráimat: egyik csoportjuk mesebeli lények, a másik valós emberek apró másai. Ha egy családtag, barát, kedves ismerős fényképe alapján születik meg a tündér, akkor adott a történet. Igyekszem a leginkább jellemző tulajdonságokat megjeleníteni, ebben főként a frizura, ruházat, kedvenc elfoglaltság vagy egy fontos életesemény segít. Nagyon jó érzés, ahogy a megrendelők sokszor megnyílnak előttem, tapasztalva, hogy ezek a kis apróságok szeretettel, odafigyeléssel készülnek.

A szívemhez legközelebb a tündérek, manók, angyalok megformálása áll. Mint ahogy írtam is, mindig jelen voltak az életemben, és ez főként az utóbbi időben tudatosult bennem. Rég vásárolt tárgyak kerülnek elő, amelyek őket ábrázolják, eszembe jutnak gyerekfilmek, amelyeknek ők voltak a szereplői.  A miniatűr világ, a valóság kicsinyített ábrázolása, mindig izgalommal tölt el. Csodálattal nézem Lovas Schwarze Zsuzsanna alkotásait, de nagyon szeretem párom modellvasútját is.

Nemegyszer megtörtént, hogy miután megszületett egy tündérke, jött egy kép, egy történet, és alig vártam, hogy fényképezhessem a megálmodott környezetben.

Voltak egyéb korszakaid is a gyapjúbabák előtt? Milyen más kézműves technikákat próbáltál ki? És hogyan kötöttél ki végül a gyapjú mellett?

Mindig is szerettem alkotni, gyerekkoromban sokat rajzoltam, belekóstoltam a kötésbe, keresztszemes hímzésbe, gobelin készítésbe, dekupázsolásba, csuhébaba készítésbe, de ezek nem tartottak hosszú ideig.

Kb. 10 éve készítettem el első szappanomat, nagyon megszerettem ezt a tevékenységet, ebbe is igyekeztem szépséget vinni, természetes színezőkkel, pecsétekkel díszítettem. A mai napig magam készítem a tisztálkodási szereinket.

Úgy érzem a nemezelésben találtam igazán magamra.  Amióta megszületett első tündérkém, talán nem is telt el úgy nap, hogy ne fogtam volna gyapjút a kezembe.

Milyen technikával készülnek a bábuid? Egyedül dolgozol, vagy szoktál csapatban is alkotni, másokat tanítani?

Tűnemezeléssel készítem babáimat, néhány tárgy született hagyományos vizes-szappanos nemezeléssel, amiben szeretnék még elmélyedni, sokat tanulni. Egyedül dolgozom, szeretem a csendet. Van, hogy zenét vagy számomra értékes emberek előadásait hallgatom közben. Úgy érzem, ez nem csak alkotásról, megélhetésről szól, hanem önmagamhoz való közelebb jutásról is, egy olyan életforma megvalósításáról, amiben boldog lehetek. 

Mik a jövőbeli terveid?

Jövőbeli terveim? 🙂 Hogy folytathassam, amit elkezdtem, sok-sok mese, álom válhasson valóra (sajátom és a megrendelőké).

Régi álmom, tervem egy számomra nagyon kedves mese életre keltése nemezfigurákkal.

Tervezek tanfolyamokat tartani, ahol mindenki elkészíthetné saját tündérkéjét. Erről a későbbiekben oldalamon foglak titeket tájékoztatni. 

A nemezelés megváltoztatta az életem, hálás vagyok azért, hogy rátaláltam. 

Köszönöm a beszélgetést!

Orsi