Ha már tudjuk, mi a távlati célunk, csak még azt nem tudjuk, hogy jön rá össze a pénz, ideje, hogy nekikezdjünk a pénzbefőzésnek. Egyszerű és hatékony módszer. Persze, egy kis rendszerességet megkövetel, úgyhogy a legjobb, ha előre kijelöljük, hogy pontosan mikor is fogjuk mindig hozzáadni a következő összeget a már meglévőhöz.

Először is találjuk ki, miben fogjuk gyűjteni a pénzt. Ez lehet egy már meglévő szép díszdoboz, de befőttesüvegből akár mi is készíthetünk személyre és célra szabott perselyt.

Válasszunk egy nagyobb méretű üveget, ragasszuk rá a befektetési listát – így mindig ki tudjuk pipálni, ha betettük a heti összeget, és egyben azt is látjuk, hogy mennyi van már benne. Az üveg tetejét vagy másik oldalát díszíthetjük inspiráló képekkel – például az úticélunk térképével, vagy a vágyott tárgy képével. (Képek forrása: YouTube, Lelovics Tünde, vidur.net, brit.co)

És akkor nézzük a matematikát. Ha első héten beteszünk 52×100, azaz 5200 forintot, és minden héten 100 forinttal kevesebbet, akkor év végére 137.800 forintunk gyűlik össze. Jól hangzik, nem?

Akinek lehetősége van, kezdhet 52×200, azaz 10.400 forinttal is. Ez ugyan komolyabb erőpróba, viszont minden hónapban kevesebb lesz az összeg, amit beinvesztálunk, az év végére pedig közel 410.000 forint vár rank.

Köztes megoldás lehet azoknak, akik nem akarnak 10.000 forinttal indulni, viszont az év végén kicsit többet szeretnének látni a perselyben, ha fél évig hetente 100 forinttal kevesebb, majd a 27. héttől hetente 100 forinttal többet tesznek félre. Vagy lehet fordítva is, az év eleji, év végi költekezéseket figyelembe véve 2700 forinttal indulhatunk, nyár közepén elérjük az 5200 forintot, és onnan ismét kevesebbet teszünk hozzá. Az eredmény 205.400 forint.

Az egyes megtakarítások tételesen levezetve, táblázatos formában, itt találhatók.

Az egész folyamat lényege a rendszeresség és a kitartás – úgyhogy ennyi pénzért egyben a személyiségünket is fejlesztjük! 😀

Te mire gyűjtesz?

Orsi