Hahó! Ugye, senki nem felejtette el, hogy idén szökőév van. Ráadásul február 29., a szökőnap, szombatra esik, így különösen jó alkalom egy kis extra parti-napra. Ne hagyjuk ki ezt a lehetőséget, hiszen a legközelebbi alkalom csak 4 év múlva lesz.

Tudtátok, hogy már a régi egyiptomiak is rájöttek, hogy szükség van szökőévre? Gyakorlatban viszont Julius Caesar kezdte el alkalmazni, amikor az addig használatos holdnaptár helyett bevezette a Juliánus naptárt, amely már 12 hónapból, 365 napból és négy évente egy szökőnapból állt.

De vajon tényleg minden negyedik év szökőév? Bizony, nem. A Juliánus naptár helyett ezért vezették be később a módosított Gergely-naptárt.

És akkor itt a beugratós kérdés: az alábbi évszámok közül melyik NEM szökőév: 1620, 1776, 1848, 1900, 1944, 2000, 2020? (A választ a bejegyzés végén árulom el.)

De miből áll egy szökőév parti? Mivel a szökőév és a szökőnap is szökik, azaz szökken, így a béka jegyében remek tematikus bulit csaphatunk. Jöhet minden ötlet, ami kapcsolódik a békához (de akár szöcskéhez is, ha az szimpatikusabb  😀 ), az ugráláshoz, és persze a leveli béka zöldje is segít egységes stílust adni.

Mit kínáljunk a résztvevőknek? Fő ételnek kiváló egy gusztusosan tálalt spenótos pite, de tálalhatunk például brokkoli krémlevest is. Ha hidegtálat kínálunk, a különbözőképpen felvágott uborkával remek zöld dekorációt készíthetünk bármilyen szendvicsre.

Tehetünk az asztalra különböző kencéket, spenótos humuszt, tojásos avokádó krémet, mellé tortillachipset vagy kiflikarikákat.

Békaszendvics, nem csak gyerekeknek (Forrás: howdoesshe.com )

Desszertnek remek a zöld színű zselé, zöld krémmel dekorált muffin, mellé zöld színben pompázó mentaszörp vagy mentás koktél.

De kínálhatunk “mexikói ugróbab salátát” és “békacombot” is, mellé italnak “békanyálat”. Használjuk nyugodtan a fantáziánkat. (Saját káromon tanulva mondom, hogy kiwiből ne készítsünk turmixot, mert a szétturmixolt magok igen sajátos ízt kölcsönöznek az italnak 😀 )

A szökőév parti remek alkalom gyerekeink szórakoztatására is. Keressünk békás közmondásokat, olyan énekeket, amelyekben szerepel a béka szó. Helyezzünk el békás matricákat a lakás különböző pontjain, és versenyezzünk, hogy ki találja meg először az összeset – vagy adott idő alatt a legtöbbet. Gyűjtsünk olyan kifejezéseket, szólásmondásokat, vagy földrajzi neveket, amelyekben szerepel a zöld szó (pl. kékül-zöldül, zöldfülű, Zöld-foki szigetek).

Béka WC-papírgurigából. Ropi kinálónak is remek. (Forrás: www.learncreative )

Barkácsolhatunk is. Készíthetünk békát WC-papír gurigából, papírtányérból, konzervdobozból, vagy egyszerűen csak zöld (vagy a gyerek által zöldre festett) papírból.

Készítsünk időkapszulát. Irjuk le a terveinket, céljainkat, és négy év múlva, a következő szökőévpartin meglátjuk, mit sikerült megvalósítani belőle. De elhelyezhetünk benne egy kérdőívet a gyerekek aktuális kedvenc dolgairól, a kézlenyomatukat és egy-egy zsinórt, amely a gyerekek magasságát jelzi. Érdekes lesz négy év múlva visszatekinteni, hogy milyenek is voltak régebben.

Egy zöld kör, két tenyérlenyomat – ennyiből áll egy béka (Forrás: funhandprintartblog.com )

Játszhatunk ugróiskolát, hajtogathatunk békát papírból, amivel aztán békaugrató versenyt is rendezhetünk. Ha jó az idő, ugrálókötelezzünk a szabadban, hideg esetén pedig rendezzünk spontán előadást a Békakirályfi című Grimm-meséből.

Mindegy is, mivel töltjük a napot. A lényeg, hogy együtt legyünk a barátainkkal vagy a családunkkal, és tegyük egy kissé mássá ezt a csupán négy évente előforduló dátumot.

És hogy a rejtvény megfejtésével se maradjak adós : 1900 nem volt szökőév. A 100-zal osztható évek ugyanis csak akkor szökőévek, ha egyben 400-zal is oszthatók. Ez egyenlíti ki a szökőnapok által még mindig nem pontos négy éves időciklusokat.

Segédeszköz a szökőév eldöntéséhez

Orsi (blogger)