Bulvárlapokban szokott megjelenni időnként olyan írás, amikor híres emberek egy ABC-lista alapján osztanak meg gondolatokat a saját életükből. Hasonló listát mi is készíthetünk magunkról, hogy aztán megosszuk szeretteinkkel, barátainkkal – vagy egyszerűen csak elsüllyesszük (szigorúan feldátumozva) a fiók mélyére, ahonnan évek múlva előkerülve érdekes olvasmány lesz saját magunk számára is.

De hogy is nézzen ki egy ilyen ABC-lista? Az alapszabály egyszerű. Felírjuk egy papírlapra sorban, egymás alá az ABC betűit, A-tól Zs-ig, aztán elkezdjük mellé írni, ami az adott betűvel kezdődően az eszünkbe jut. Elsősorban persze olyan pillanatokat és dolgokat, amelyek örömmel töltenek el.

A, mint Almáspite. Óh, azok a gyermekkori nyarak, amikor érett a finom, kásás nyári alma, és hetente többször is hatalmas tepsiben sült az almáspite! Amikor Nagyi kitálalta, egy pillanat alatt felfaltuk, mint a sáskák.

B, mint Bogár. A Shantung színű Volkwagenünk, amelyhez annyi jó családi utazás emléke kapcsolódik. És a festmény, amit a napokban készítettem egy Bogár-felvonulásról.

C, mint Cikkcakk olló. Barkácsolások, képeslapgyártás…

És így tovább, végig az egész ABC-n, amíg minden betűhöz találok valamit, ami jó érzéssel tölt el. Néha nem egyszerű a dolog, vannak betűk, amelyek hosszabb utángondolást igényelnek. Közben pedig rengeteg gondolatot, érzést, élményt hoznak felszínre. Mélyedjünk el bennük nyugodtan. Időnk aztán van most bőven.

Ha valóban átengedjük magunkat ennek a játéknak, a befelé figyelésnek, gondolkozásnak, meglepően erős és jó hatással lehet ránk. Csökkenti a stresszt, a félelmet, a bosszankodást. Ahogy megyünk végig a betűkön (persze nem muszáj sorrendben), egyre élvezetesebbé válik a játék, igazi kihívás, hogy teljesítsük a listát. Nem nagy dolgokról van itt szó, hanem bármilyen apróságról, ami örömet szerez. Bevethetjük a jó tulajdonságainkat, az elért sikereinket, a képességeinket, bármit amire büszkék vagyunk. Egy-egy betűhöz akár több szót is társíthatunk.

K, mint Kávéscsésze, amikor együtt kávéztünk; L, mint Lendület; M,mint Májusi eső, amikor gumicsizmában a szivárványszín esernyőmet sétáltatom az utcán; N, mint Napló, na, arra is bőven van most idő….

Az ABC-lista elkészítése segít kitölteni az időt, de egyben önismereti, önfejlesztési gyakorlat is, amely segít, hogy kézben tartsuk az életünket most, és visszahozzuk a régebbi történések megerősítő szerepét.

Erőre és önfegyelemre van szükség, amikor az ember örömteli dolgokra akar gondolni, miközben a helyzet és az élet annyira rossznak látszik. Pont ezért jelent igazi vitaminbombát egy ilyen gyakorlat. Azt üzenjük vele az agyunknak, hogy nem csak a szorongással, a helyzet szomorúságával foglalkozhat. Sajnos, sokkal egyszerűbb negatív dolgokra gondolni. Valószínűleg még az ősember életösztönébe kódolódott bele. Mára azonban már sokat változott a helyzet, és 180 fokos fordulatra van szükség – az életben maradáshoz a pozitív gondolatokat kell erősítenünk. Elő hát a papírral és ceruzával, és kezdjünk el gondolkozni azokon a dolgokon, amelyek örömet jelentenek számunkra. Még ha olyan apróság is, mint az ibolya, amelyik most kezd el virítani a kertekben, vagy a járdaszegélyek réseiben.

(A cikk Thomas Brezina: Auch das geht vorbei – Glücklich bleiben in schweren Zeiten című könyvéből vett ötlet alapján készült. A teljes könyv, német nyelven, ingyen letölthető.)

Orsi (blogger)