Eltelt a “maradj-otthon” időszak első hónapja. Egy részről kezdünk belerázódni az újfajta életmódba, távoktatásba, home office-ba, kötött időpontokban történő vásárlásba, másrészt viszont, az idő múlásával, és a tavasz előretörésével a türelmetlenség, bezártság érzés, unalom is sűrűbben felütheti a fejét. És ki tudja, mit hoz majd az idei nyár.

Nekem, minden elmaradt program közül a legjobban az utazás lehetősége hiányzik. Sajnos, az otthon maradás szigorú szabályain nem lazíthatok, de összeszedtem néhány ötletet arra, hogyan tudunk legalább otthon, a karosszékben “utazni” egy kicsit.

1. Látogassunk el a hazai és nemzetközi múzeumok, látványosságok weboldalaira. Virtuális túrák, ismeretterjesztő anyagok, szórakoztató játékok segítségével, számos nevezetességgel megismerkedhetünk úgy, hogy nem kell (esetleg órákig) sorba állni a belépéshez, és a híres festményeket is addig nézegethetjük, amíg csak akarjuk, senki nem lóg bele a képbe.

Ha pedig aktívabban szeretnénk megélni a művészetet, csatlakozhatunk például a Szépművészeti Múzeum játékához, amelyben adott festményt kell adaptálni mai, otthoni viszonyokra. Minden csak fantázia kérdése! 😀   

2. A színezés a gyerekeknek mindig is kedves elfoglaltsága volt, de mára már a felnőttek körében is nagyon elterjedt. A színekkel, formákkal való szöszmötölés, a koncentrálás és alkotás kiválóan kikapcsolja az agyat, és egyfajta relaxációs állapotot idéz elő. Ráadásul, ha csak 5-10 percre is, de eltávolodunk a műszaki kütyüktől, laptoptól, mobiltól, ami szintén nem utolsó szempont.

Az interneten rengeteg letölthető színezni való képet találhatunk. Ha magyar nyelvű kereséssel nem találunk kedvünkre valót, írjuk be angolul, például hogy „ coloring pages travel” vagy „coloring pages Budapest/Paris/India” stb. és már válogathatunk is a változatos képek között. A kiszínezett képekből akár egy házi tárlatot vagy egy fajta inspirációs falat is készíthetünk.

Forrás: supercoloring.com

3. Nyelvtanulás / nyelvgyakorlás – tudom, ez sokak számára mumus, de aki szeret utazni, annak bizony szüksége van bizonyos szintű nyelvismeretre. És nem is kell véresen komolyan venni a dolgot. Tűzzünk ki célokat: pl. megtanulok rendelni az étteremben, megtanulom az irányokat, hogy tájékoztatni tudjam a hozzám forduló külföldieket, vagy megértsem, ha nekem mondják el az útirányt. Listát írok azokról a szavakról, amelyekre szállásfoglalásnál szükségem lehet.

Nyugodtan vonjuk be a gyerekeket is. Ha el is játszunk egy-egy jelenetet, ők is élvezni fogják, és ráadásul úgy jobban meg is maradnak a szavak az agyukban.

De hallgathatunk az adott nyelven énekelt dalokat, nézhetünk idegen nyelvű videókat vagy egy már jól ismert filmet, ahol a történet ismerete segít a szavak megértésben is.

Tehetjük azt is, hogy magyar turisztikai weblapok – múzeumok, látványosságok, utazási irodák, éttermek – angol (vagy az általunk tanul egyéb nyelvű) oldalait nézegetjük. Így sok hasznos szóra bukkanhatunk, ráadásul, ha valamit nem értünk, mindjárt ott a magyar fordítás is. És ha sikerült rábukkannunk egy hibára, félrefordításra, akkor már tényleg elmondhatjuk, hogy birtokoljuk az adott nyelvet. 😊

4. Ki mondta, hogy mindig csak a megszokott ételeket kell enni? Hétvégén, de ha van időnk, akár minden nap is, főzzük meg egy-egy külföldi ország speciális receptjét. Próbáljuk ki a mexikói tortillát, a francia rattatouille-t (ebéd után pedig megnézhetjük családi mozizás keretében a Lecsó című filmet 😀 ), a kínai sült rizst vagy svéd húsgombócot. Az internet világában a lehetőségek tárháza végtelen.

5. Állítsunk össze egy zenelistát a következő utunkhoz, az úticél ország zenéiből.

6.  Gyakoroljuk a fotózást. Keressünk online tanfolyamokat (az alapozáshoz mindig akad ingyenes is), nézzünk a témába vágó oktatóvideókat – és főleg, gyakoroljunk és kísérletezzünk. Mire ismét utazásra kerül sor, legyünk teljesen naprakészek a fényképezőgépünk vagy mobilunk lehetőségeiből.

7. Induljunk világ körüli útra egy földgömb vagy atlasz segítségével. Tervezzük meg az utat, és gyűjtsünk információkat az érintett országokról – főváros, zászló, pénznem, beszélt nyelv, legismertebb látnivalók, éghajlat/időjárás. Milyen ruhákat kell csomagolni? Mit szeretnénk csinálni az adott országban? Hány napot szándékozunk eltölteni ott? Hogy oldjuk meg az utazást, szállást, étkezést? Mivel most virtuális utazáson veszünk részt, bármi belefér – programban és időben egyaránt. Remek alkalom ez arra, hogy a gyerekek is belepillantsanak egy kicsit az utazás, nyaralás tervezésébe, szervezésébe.

8. Ismerkedhetünk egy országgal a kultúráján keresztül is. Hallgassuk a zenéjét, nézzük a táncait, tanulmányozzuk művészeti alkotásait. Keressünk az adott országhoz kapcsolódó vagy ott játszódó filmeket, könyveket.

A kulturális forradalom alatt nagyjából ennyi volt
egy-egy kitelepített ember vagyona

Amikor először mentem Kínába, a jó szerencse – és a helyi könyvtáros – a kezembe adta Jung Chang: Vadhattyúk – Kína három lánya című regényét. Az 1909 és 1978 között játszódó családregény nem csak izgalmas olvasmánynak, de igen hasznos információforrásnak is bizonyult. Akkoriban még egy szót sem beszéltem kínaiul, de az olvasottak alapján megértettem a kínai történelmet ábrázoló utcai reliefeket, a kulturális forradalomról szóló kiállítást, a Mao-érában készült festményeket. Megnyílt előttem egy zárt világ.

9. Barkácsoljunk térképpel, prospektusokkal.

Rajzoljuk fel egy nagy papírra a célországot (amely akár Magyarország is lehet 😀 ), és jelöljük be a térképen az érdekes látnivalókat. Ha van képeslapunk, prospektusunk, újságkivágásunk, azt is felragaszthatjuk, de akár rajzolhatunk is.

Vagy egyszerűen csak gondoljuk végig, mi mindent lehet dekorálni egy térképpel.

Forrás: apkpure.com

10. És ha mindez nem csillapítja az utazási vágyunkat, menjünk el táborozni. Kertes házban élők számára ez természetesen a kert végét jelenti, de még a 10. emeleten is találhatunk egy helyet, ahol „sátrat verhetünk”. Fő, hogy komolyan csináljuk. Tervezzük meg a táborozás időtartamát, csomagoljuk össze a szükséges holmikat, és ne feledkezzünk meg az ennivalóról és szórakozásról sem. A lényeg, hogy egy napra és éjszakára, vagy akár csak néhány órára is, felejtsük el a lakást, az internetet és a luxus cuccokat, és helyette vegyük elő a fantáziánkat, és varázsoljuk át magunkat egy másik helyre. Sátrat verhetünk a Mount Everest alaptáborában, a Tisza-partján egy kenutúra keretében, vagy akár a spanyol tengerparton is. A fő, hogy az egész család jól érezze magát, és feltöltődve térjen vissza ismét a „karanténba”.

Orsi (blogger)