Napjainkban egyre nagyobb szerep jut a takarító- és fertőtlenítőszereknek az életünkben. A hirdetőújságokon és tévéreklámon keresztül ösztönöznek bennünket a színesebbnél színesebb, leginkább műanyag ruhába öltöztetett, és az élő környezetre hihetetlenül ártalmas vegyszerek vásárlására. Mindezek mellett szerényen, és kevésbé hívogató, de általában újrahasznosítható, vagy természetesen lebomló csomagolásban, nagyszüleink tisztítószerei is megtalálhatók a boltok polcain, amelyek a környezettudatosság kérdésének előtérbe kerülésével egyre jobban szerepet kapnak a háztartásokban.

Ezek a szerek a mosószóda, szódabikarbóna, folttisztító só, citromsav, ecet és a mosószappan. A hatásukat illóolajok használatával fokozhatjuk. A legnépszerűbb illóolajok a teafa, levendula, citrom, grapefruit, rozmaring, kakukkfű, fahéj, eukaliptusz olajok.

Íme, néhány egyszerű recept, amelyek sem elkészítési időben, sem kiadásban nem jelentenek nagy befektetést, viszont hatásosak és környezetkímélők.

A nappalink kövének felmosásához, amelyet naponta 3 kutya koszol, így gyakori a felmosás a szobában, a kedvenc receptem az alábbi:
– 2 liter meleg (nem forró) víz
– 1 púpozott teáskanál szódabikarbóna
– fél dl ecet

 Érdemes az arányokat a magunk igényei szerint kikísérletezni, és nagyobb felület tisztításakor többször újabb adagot készíteni, majd azzal folytatni a felmosást. Én figyelem a felmosóvizet. Ha már nagyon elkoszosodott, akkor kiöntöm – az összetevőknek hála, nyugodtan önthetem, egyenesen a ház előtti kőre, mert, ugye, természetbarát – s így a nappali kőpadlója mellett a bejárat előtti járólap is tiszta lesz. Duplán jól járok.

Általános tisztítószer csempe, tűzhely, mosogató, mosdó tisztításához:
– 2 evőkanál citromsav
– 0,5 dl alkohol (vodka vagy házi pálinka is megfelel a gyógyszertárban csak vényre kapható alkohol helyett)
– 3,5 dl víz

Az összetevőket tegyük egy szórófejes flakonba, és összerázás után máris használhatjuk a tisztítandó felületeken.

Légfrissítő spray
– 3 dl víz
– 0,2 dl vodka
– 10–20 csepp illóolaj

 Szórófejes palackban keverjük össze az illóolajat az alkohollal, öntsük fel a vízzel, majd alaposan rázzuk össze. Igény szerint fújjuk a levegőbe a keveréket. Érdemes fertőtlenítő hatású illóolajakat – lásd feljebb a felsorolást – használni a keverékbe.

Kézfertőtlenítő spray
– 100 ml desztillált víz
– 45 ml alkohol
– 1,5 ml teafa-illóolaj
– néhány csepp illóolaj a plusz illatosításhoz (elhagyható)

Az illóolajokat rázzuk össze az alkohollal, majd öntsük fel a desztillált vízzel. Rázzuk össze ismét. Töltsük szórófejes vagy cseppentős üvegbe, és már kész is a használatra.

A keverékben növelhetjük a teafa-illóolaj és az alkohol arányát is. Alkohol helyett használhatunk vodkát; alkoholtartalma általában alacsonyabb a gyógyszertári 60-80 százalékos alkoholhoz képest, így az elkészítés során több vodkát és kevesebb vizet használjunk.

Elkészíthetjük kizárólag alkohollal, víz hozzáadása nélkül, úgy jóval erősebb lesz a fertőtlenítő hatás. Ebben az esetben számolnunk kell az alkohol erős szárító hatásával is, amelyet pár csepp glicerin hozzáadásával ellensúlyozhatunk.

Teafa-illóolaj helyett használható más erős fertőtlenítő hatású illóolaj, például levendula, borsmenta, rozmaring, eukaliptusz, citrom, fahéj, szegfűszeg, fenyő, grapefruit is.

A keverék illatosításához válasszuk valamelyik kedvenc illóolajunkat. A teafával legjobban a citrom és a levendula működik.

Ha gyermekek részére készül a kézfertőtlenítő, elsősorban a teafa, a levendula, a citrom, az eukaliptusz és a kakukkfű illóolajok közül válasszunk.

A teafa olajat önmagában is használhatjuk kézfertőtlenítésre.
Cseppentsünk egy-két cseppet a tenyerünkbe, majd alaposan oszlassuk el a kézfejünkön. A teafa illóolaj hígítás nélkül is alkalmazható a bőrön.

Hiperszuper mosogatógép tabletta a Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett Tiszta Otthon Ökokör receptjei közül.

Bruttó 5 perc alatt készen van – az alapanyagok előkészítésével maximum 10 perc – és kenterbe veri az összes boltban kapható normál és öko címkés mosogatószert. 5 alapanyagból készül és csillagos ötösre vizsgázott több konyhában és többféle mosogatógépben, így jó szívvel ajánljuk az elkészítését és a használatát is.

Recept:
– 3 evőkanál szódabikarbóna
– 2 evőkanál citromsav
– 2 evőkanál só
– 1 evőkanál folttisztító só (nátrium perkarbonát)
– 1 evőkanál mosószóda

Az alapanyagokat egy nagy tálban összekeverjük és sima vizet spriccelünk a száraz anyagokra addig, amíg „vizes homok” állagú nem lesz. Vigyázni kell a vízzel, mert nagyobb mennyiség esetén felpezsegnek az alapanyagok. Ha összeállt a nedves alapanyag, kisebb formákba nyomkodjuk. Praktikus szilikon formába tenni, de normál jégkocka tartót is használhatunk, de abból kicsit nehézkesebben jön majd ki. A betöltött formával nincs más megoldás, mint 24 órára félretesszük. 1 nap száradás után kész a tabletta, most már csak a mosogatógép tabletta tartójába kell tenni, és beindítani a kiválasztott programot.

A keverék por alakban is működik, ebben az esetben megspóroljuk a formába nyomkodást. De azért valami vicces vagy kedves formában vidámabbá teszi a nem szeretem munkát is.

WC bomba
– 2 egység szódabikarbóna
– 1 egység citromsav
– 1 egység kukoricakeményítő

A keveréket illóolajjal is illatosíthatjuk. A hatás fokozása érdekében, érdemes baktériumölő illóolajat választani.

A száraz alapanyagokat összekeverjük, és kevés vizet spriccelve vizes homok állagúra keverjük. Formába nyomkodjuk, ahogyan a mosogatótabletta esetében, és 24 órát állni hagyjuk.

A kész tablettát, a takarítás elején, dobjuk a WC kagylóba. Felpezseg a tabletta, finom citrom és illóolaj illatú lesz a helyiség, és a feloldódott szerrel körbe tudjuk mosni a kagylót. Tisztaság és finom illat pár mozdulattal a lakás legkisebb helyiségében is.

Vízforraló vízkő-mentesítése

Nálunk hagyományos, gázon melegedő vízforraló van, gyakran használjuk. Közepes vízkeménység mellett is viszonylag gyakran kell az edény aljára rakódott vízkövet eltávolítani.  Szokásos módszer a másfél liter vízbe egy dl ecet felforralása, ami hatásos is, de van, akit az ecet szúrós illata zavarhat. Jó megoldás lehet az ecet felváltása citromsavval.

Egy evőkanál citromsavat tettem a vízforralóba, majd a szokás módon felmelegítettem a vizet, ami a forráspontig érve megtisztította a kannát a lerakódott vízkőtől.  Tiszta edény, finom friss illat a konyhában.  Kettő az egyben öröm a háztartásban. 😊

Tepsi tisztítás természetes alapanyagokkal

A kijárási korlátozás egyik hátulütője, hogy rengeteg időt tartózkodunk a konyhában. Sok finomság készül, így az edényeken gyakran nehezen tisztítható foltok alakulnak ki. Így járt az egyik tepsink is, amiben 2x egymás után kakaós csiga készült. A sütőlap alumínium, így nem akartam nagyon súrolni. Mosószódával és szódabikarbónával megszórtam, hagytam kicsit állni az odaégett részeken, majd az éppen felforrt citromos vízzel felöntöttem a tepsit. A pezsgés lecsendesedése után vártam kicsit. A keverék megtette a hatását, fellazította az odaégett részt, amit kefével könnyen fel tudtam szedni a tepsi felületéről.  Érdemes kipróbálni ezt a trükköt is, el nem feledve a régi mondást: Este örömmel, reggel körömmel. Jó mosogatást mindenkinek! 😉

Ekler Éva, ÖkoKör csoport vezetője Soroksár-Újtelep