Jövő vasárnap gyereknap lesz. Számos módon különlegessé tehetjük ezt a gyerekek számára. Megfőzhetjük a kedvenc ételeiket, játszhatjuk a kedvenc játékaikat. Elmehetünk állatkertbe, kimehetünk a strandra, kirándulhatunk egyet vagy beülhetünk egy cukrászdába – igen, ezeket már mind szabad, ha közben odafigyelünk a távolságtartásra.

De mi van akkor, ha valami egész mást csinálunk ezen a napon. Például feje tetejére állítjuk a világot, és fordított napot rendezünk. Legyenek ezen a napon a gyerekek a felnőttek, próbálják ki, éljék át milyen is egy egész napig felelősséget vállalni egy családért. 

Persze nem kell véresen komolyan venni a dolgot. De rengeteg lehetőség van, amiben átvehetik a szerepünket. Reggel ők kelnek korábban és elkészítik a reggelit – akár ágyba is hozhatják, ha általában nekik is ez jár egy-egy ünnepi alkalommal. Természetesen, a déli menü összeállítása és az ebéd elkészítése is az ő feladatuk. És hát, ebéd után bizony mosogatni is kell. Még ha a gyerek kiadja is feladatnak a mosogatást, hisz olykor, mi szülők is ezt tesszük, akkor is neki kell észben tartania, hogy bizony ezt a feladatot is el kell végezni, mert különben miből eszünk vacsorát, ha már nincs tiszta edény.

Beoszthatják a napot. Hiszen nem csak reggelire, ebédre, főzésre, mosogatásra kell időt találni, de a többi, szórakoztató program is. Ők dönhetik el, hogy mi legyen a napi program, és ők is szervezik meg.

Ha kirándulás mellett döntenek, ők lesznek a túravezetők, akik az erdőben elől mennek, és az irányt mutatják a térkép segítségével, de azt is ők döntik el, mikor van az uzsonnaszünet – és persze csakis olyan dolgok fognak előkerülni a hátizsákból, amit előtte ők beletettek.

Ha mozi a program, ők választják ki a filmet, és a jegyet is ők rendelik meg a neten – adott esetben persze egy felnőtt vagy nagyobb testvér felügyeletével. Egyáltalán, ha több gyerekről van szó, egymás között is remekül beoszthatják a feladatokat, és persze közösen ötleteslhetnek, mitől is lesz igazán vicces és emlékezetes ez a nap.

Lemoshatjuk együtt a kocsit – miközben a gyermek játssza a “komoly, irányító felnőttet”, és apu, anyu buzgón igyekszik gyerekként a kedvében járni (vagy kibújni a feladat alól).

Vagy összehívhatják a családi tanácsot, hogy megtervezzék az idei nyaralást. Most bármi megtörténhet, hiszen ők a “felnőttek”. De pont ezért, azt is nekik kell tekintetbe venni, hogy mikor, mennyi időre, és milyen pénzügyi keretek között tud a család együtt nyaralni. Közben a szülők néhány jól irányzott „akadékoskodó” kérdéssel felvezethetik a döntési szempontokat. Persze egyetlen délután nem lehet a családi költségvetés teljes tudományát átadni a gyerekeknek, de ha ilyen játékos körülmények között kezdjük bevonni őket is a közös gondolkodásba és felelősségvállalásba, az általában sokkal jobban megmarad bennük, mintha csak prédikálunk nekik a takarékosságról vagy beosztásról.

Engedjük szabadjára a gyerekeink fantáziáját. Még egy egész hetünk van rá, hogy kigondoljuk, megszervezzük ezt a fordított napot. Üljünk le, és ötleteljünk a gyerekekkel. Ha az első tippeket még mi mondjuk is, meglátjuk, milyen hamar rákapnak az ízére.

És ne lepődjünk meg azon se, ha egyik-másik választásukkal nem feltétlenül hízelgő, de mindenképpen elgondolkoztató tükröt tartanak elénk.

Bármiről is szóljon ez a nap, a lényeg a vidámságon, a karikaturista szerepjátszáson legyen. “Gyerekként” mi is túljátszhatjuk a szerepünket, és időnként, akár kicsit túlzó formában is, behozhatjuk azokat a vonásokat, melyeket oly nagy előszeretettel próbálunk kigyomlálni a gyerekeinkből, de ők épp olyan elszántsággal próbálnak megőrizni. Hadd lássák ők is magukat, most egyszer a másik oldalról.

Nevessünk együtt a kissé torz, de részben igazmondó fordított világon. Estére mindannyian gazdagabbak leszünk – élményekkel, tapasztalatokkal. A gyerekek biztosan nagyon fogják élvezni az irányító szerepet, és nagy a valószínűsége, hogy utána más szemmel nézik majd a mi mindennapi tevékenykedésünket is.

Ha van kedvetek, meséljétek el kommentben, nálatok hogy zajlott a fordított nap, és mi volt a legviccesebb vagy legemlékezeteseb pillanata.

Orsi (blogger)