Közeledik a nyár, és vele a szabadtéri programok. A kirándulást, horgászást, szabadtéri játékot vagy esti tábortüzet gyakran megkeserítik a szúnyogok. Próbáljuk ki ellenük a szúnyogriasztó karkötőt.

Tavaly már foglalkoztunk ezzel a témával, amely sosem veszít akutalitásából – hiszen még a reklám is azt mondta annak idején, “A nyár még nem múlt el. Sőt, lesz jövőre is!” És ugyanez a szúnyogokra is érvényes.

Most egy másik házireceptet ajánlok. Mindenki kísérletezze ki, melyik a neki megfelelő.

A szükséges összetevők listája rövid: borsmenta olaj és víz. Töltsünk meg egy kis permetezőflakont vízzel, és csepegtessünk bele 4-5 csepp borsmenta olajat. Vigyázat, ne kerüljön az olaj közvetlenül a bőrünkre, mert bőrirritációt okozhat!

Rázzuk jól össze a folyadékot, hogy elkeveredjen az olaj, majd próbaképpen fújunk egy kicsit a levegőbe. Ha nem érezzük a borsmenta illatát, tegyünk bele még egy-két cseppet. Addig ismételjük ezt, amíg a keveréknek érezhető illata lesz. (Egyes tapasztalatok szerint ez a szúnyogriasztó más rovarok, például hangyák ellen is hatásos.)

Színes fonalakból készítsünk egy fonott karkötőt. A legegyszerűbben sima copffonást is alkalmazhatunk, vagy kipróbálhatjuk az itt bemutatott fonást.

Vegyünk 3 vagy 4 színű fonalból 4-4 szálat, a karkötő hosszánál 5-5,5-szer hosszabb méretben. (Vékony, például hímzőfonal esetében érdemes több szálat venni, vastag fonalból kevesebb is elég.

Hajtsuk félbe a szálakat, helyezzük egymásra, majd csomózzuk össze a hajtott végén.

A fonáshoz rendezzük el a szálakat úgy, hogy a színek mindkét oldalon azonos sorrendben legyenek, kívülről befelé. Az első pár mozdulatnál ez még némi igazítást igényel, de később, már magától rendeződik.

Tűzzük hozzá a fonalak végét valami fix ponthoz, hogy munka közben ne mozogjon. Maga a fonás egyszerű. Fogjuk meg a bal oldali legkülső szálköteget, és a mellette levőkön áthajtva tegyük a jobb oldali szálak alá. Ezután a jobb oldali legkülső szálat hajtjuk a bal oldaliak alá.

Most új külső színünk van, amivel megismételjük ugyanezt a mozdulatsort, és így folytatjuk, amíg a fonalak végére nem érünk.

A kész fonás végét egy újabb csomóval erősítjük meg. A fonat mindkét végén hagyjunk elég hosszú szálakat, hogy meg tudjuk kötni a karkötőt a csuklónkon.

A szúnyogriasztó oldatból öntsünk egy lapos tálkába, és áztassuk bele jó alaposan a karkötőt. Hagyjuk megszáradni, majd kössük a csuklónk vagy a bokánk köré, és már indulhat is a szabadtéri móka.

Orsi (blogger)