Ha nyári kirándulásaink során folyóparton vagy bányatónál járunk, gyűjtsünk kavicsokat. Remek barkácsalapanyagok, annyi minden izgalmas dolgot lehet velük csinálni! Mozaikozni, társasjáték figurákat készíteni, faliképet kirakni belőlük. A nagyobb darabokat levélnehezéknek is megfesthetjük a gyerekekkel, akár már most gondolva a karácsonyi ajándékokra, szülőknek, nagyszülőknek.

A kavicsfestés egyik módszere az olvasztott zsírkréta technika. Az eredménye egy sima felületű, színes kavics lesz, amely a polcon, vagy ablakpárkányon, dekorációként is megállja a helyét. Ne feledjük, hogy ez a technika felnőtt felügyeletet igényel, mivel a kövek forrók, és vigyázatlanság esetén megégethetik a gyerekeket!

Válogassunk ki sima felületű kavicsokat, mossuk le róla a port, rakjuk egy kibélelt tepsibe, és tegyük, kb. 10 percre, forró sütőbe. Nagyon jól működik a grill/szendvicssütő is erre a célra.

Amíg melegszik, készítsük elő a hőálló munkafelületet. Ez lehet egy több rétegbe hajtott, ami arra is jó, hogy a gömbölyűbb kavicsok sem mozognak, dülöngélnek rajta annyira, de lehet például egy sima, fa vágódeszka is. Borítsuk le a felületet alufóliával, vagy zsírpapírral, ami nem engedi át a megolvadt zsírkrétát. Használhatunk hulladék kartont is, azt nem is kell bevonni, a játék végén mehet a kukába.

Amikor a kövek átforrósodtak, konyhai fogókesztyűvel óvatosan tegyük át őket a tepsiből az előkészített, hőálló felületre, ahol majd dolgozni fogunk velük. Mindig csak annyi kavicsot vegyünk ki a sütőből, amennyivel éppen dolgozunk. A többi, a zárt sütőben tartva, elég sokáig megőrzi a forróságát, de szükség esetén újra is melegíthető.

Most jön a móka. Fogjuk a zsírkrétadarabkákat, és nyomjuk a kavicsra. A kréta egyből olvadni kezd, és elterül a kavics felületén, lecsorogni az oldalán. Váltogassuk a színeket, készítsünk különféle mintákat.

Minél tovább tartjuk egy helyen a zsírkrétát, annál vastagabb lesz ott a színes réteg. Rajzoló mozdulatokkal, vékonyabb rétegeket, vonalszerűbb alakzatokat tudunk létrehozni.

Utólag is visszamehetünk bármelyik felületre, hogy további zsírkréta réteget vagy újabb színt vigyünk rá.

Ha a színek összeérnek, egymásba folyhatnak, ami szintén érdekes mintákat ad.

Kísérletezzünk bátran!

h

Fontos, hogy a gyerekek tudatában legyenek annak, hogy a kövek sokáig forrók, úgyhogy nem szabad hozzájuk érni, még jóval azután sem, hogy már elkészültek! Ha a kő kicsit is mozog, kesztyűvel támasszuk meg, nehogy a gyereknek véletlenül is eszébe jusson odakapni hozzá!

Ha elkészültek a kavicsok, várjunk amíg lehűlnek, és a zsírkréta megkeményedik. Ez akár egy óráig is eltarthat.

Egy másik módszer, ha a kavicsokra még hidegen rajzolunk a zsírkrétával, vagy zsírkréta forgácsokat teszünk a kavics felületére, majd úgy forrósítjuk fel a sütőben. Ne feledjük itt se, hogy a kő lehűlése hosszabb ideig eltart. Ne nyúljunk hozzá hebehurgyán.

Olvasztás előtt és után

Jó szórakozást, jó alkotást+

Orsi (blogger)