Ahol van légkondicionáló, ott a hőség idején a legegyszerűbb módszer, ha azt használjuk. De mi van akkor, ha nincs klímaberendezésünk? Vagy érzékenyek vagyunk rá? Esetleg környezettudatos szemléletünk vagy pénztárcánk tiltakozik ellene? Nézzünk néhány alternatív ötletet, melyek egyformán jók a környezet és a pénztárcánk számára.

A külső hőmérsékletet nem tudjuk befolyásolni, de a belső hőmérsékletért mi is tehetünk. A házi elektronikai berendezések folyamatosan hőt termelnek, ezért használaton kívül érdemes teljesen kikapcsolni a hangrendszert, tévét stb.

A konyha is onthatja a meleget. Gondoljuk át a tennivalókat, és igyekezzünk megfőzni még a reggeli, hűvösebb órákban, vagy válasszunk olyan ételeket, amelyek rövidebb idő alatt elkészülnek. A sütő használatát különösen érdemes átgondolni.

A természetes légáramlás az egyik leghatásosabb hűtőrendszer. Kis odafigyeléssel, hamar kitapasztalhatjuk, melyik ablakok megnyitásával tudunk leghatásosabban légmozgást előidézni a lakásban.

Figyeljünk az ablakok tájolására és a napszakra. Függönyözzük be az ablakokat, vagy húzzuk le a redőnyt, mielőtt elkezdene rásütni a nap. Ha az ablaküvegeket UV-szűrő bevonattal látjuk el, az hosszú távon is megoldást jelent.

Függöny helyett használhatunk szobanövényeket is. Kevésbé veszik el a fényt, mint egy vastag sötétítőfüggöny, de mégis jelentős mértékben árnyékolják a napot. A levelek között átszűrődő fény, és a természetérzet, amit a növények jelentenek, szintén nyereséget jelent.

Amennyiben van szagelszívónk vagy fürdőszobai levegő elszívónk azt is bevethetjük a lakás hűtésére. Felülre szerelt helyzeténél fogva, tökéletesen megfelelnek a lakásban lévő meleg levegő elszívására.

Ha szimplán az ablakok kinyitásával nem tudunk megfelelő huzatot teremteni, és olyan szerencsések vagyunk, hogy két részes ablakunk van, akkor a lakás egyik felében nyissuk ki a felső ablakot, az átellenes irányban pedig az alsót. A meleg levegő felfelé szál, és természetes módon távozik a felül nyitott ablakon, elősegítve a friss levegő beáramlását az alsó nyitott ablakon keresztül. Többszintes lakásban hasonló hatást tudunk elérni, ha a meleg levegő (napos oldal) irányában a felső részben nyitunk ablakot a kiáramló levegő számára, míg a beáramló hűvösebb levegő számára az alsó szinten tárjuk ki az ablakot.

Általában nem használjuk nap közben az egész lakást. Ha a használaton kívüli helyiségek a napos oldalon vannak, tartsuk az ajtajukat csukva, hogy a meleg levegő ne áramoljon be a többi szobába. Ha módunk van rá, akár a szobák funkcióját is váltogathatjuk a téli és nyári időszakban, aszerint, hogy igényünk van-e a benapoztatásra vagy sem.

Használjuk ki a levegő éjszakai lehűlését. Nyissuk ki az ablakokat éjszakára, és hagyjuk lehűlni a belső levegőt, reggel pedig csukjuk be az ablakokat, amikor kezd odakint felmelegedne a levegő. A megfelelően szigetelt lakásban, csukott ablak mellett, a hűvös levegő akár több órán át is megőrizhető. A legegyszerűbb és leghatásosabb módszer, és még a kisujjunkat sem kell megmozdítani érte.

Remélem, a fenti módszerek használata is segít, hogy kellemes legyen a nyár utolsó hónapja.

Orsi (blogger)