Aki szeret varrni, annak nyilván jócskán összegyűltek a kisebb-nagyobb anyagdarabkái az évek során. Én egy ideje tudatosan gyűjtöttem a különböző textileket, várva vártam, hogy legyen unokám, s végre varrhassak neki egy játszótakarót, amelynek az a lényege, hogy minden egyes anyagdarab más és más.

Összevarrhatjuk valamilyen folton-folt technikával is, vagy egy stabilabb alapra mókás foltokként. Én ez utóbbit választottam. Semleges, törtfehér alapra varrtam fel a szögletes textildarabokat.

A vékonyabbakat egyszerűen behajtogattam.

A vastagabbakat danubia szalaggal szegtem.

Ezzel is lehet játszani, a színek harmóniája vagy meglepő kontrasztja újabb játéklehetőség.

Nagyon sokféle anyagot sikerült összegyűjtenem. Van közte: pamutvászon, lenvászon, kendervászon, karton, krepp, tiszta selyem, műselyem, viszkóz, bársony, kordbársony, flanel, frottír, krepp, jacquard szövet, farmer, kézzel és géppel kötött, horgolt, többféle hímzéstechnikával díszített darab. Nyilván létezik még más anyagfajta is. Csak körül kell nézni a rongyosládában (a sajátunkban, vagy akár családtagoknál, barátoknál).

Gombostűvel feltűztem, a vékonyabb darabokat felférceltem, majd nekiálltam felvarrni. Eltartott egy ideig, míg gondosan ide-oda forgattam ezt a hatalmas darabot, de öröm volt figyelni, ahogy alakult.

Két vicces részlet is született közben. Az egyik darabból zseb lett, mert szépen szegett széle volt.

A horgolt edényfogónak meg nem vágtam le az akasztóját fülét, ez is remek babrálnivaló.

Kisunokám boldogan vette birtokba a tiri-tarka, tapogatnivaló játszótakarót.

És még csak most következik, hogy fel is fedezze a takaró lényegét, minden egyes folt tapintása más és más. Remélem sok öröme lesz benne, s ezt kívánom mindenkinek, akinek kedve támad valami hasonlót alkotni.

Ágnes (vendégblogger)

UI: FONTOS! Hiába áll régóta a szekrényben az az adott textildarab, el ne felejtsétek beavatni. Még a szegőszalagokat se. És ne kövessétek el azt a hibát, amit én, pont az alap maradt ki ebből a fontos előkészítő fázisból. Hát így jártam.