A masnit gyakran használjuk dekorációként különböző helyzetekben. A leggyakoribb, amikor egy ajándékcsomagot díszszalaggal átkötözünk, és végül a szalagot masnira kötjük. De masnit – vagy hamis masnit – használhatunk önmagában is díszítőelemként, csomagolásra, képeslap készítéshez, hajdísznek és még számos esetben.

Összeszedtem néhány módszert, melyekkel hamis masnit készíthetünk, és megmutatom, hogyan köthetünk szépen álló igazi masnit.

Hamis masni filcből

A filcanyag széle nem foszlik, ezért elég, ha kivágunk egy téglalapot, és a közepét összefogjuk azonos vagy harmonizáló színű kis filc gyűrűvel. Még szebb, ha a téglalap végeit lekerekítjük.

A masnit hajcsatra erősítve egyszerű hajdíszt készíthetünk, biztosítótűre vagy kitűzőre erősítve a ruhánkat vagy táskánkat dekorálhatjuk vele.

(Forrás: luxdeluxarts.blogspot.com)

Hamis masni szalagból

Vágjunk le egy darab szalagot a kívánt masniméret duplájánál kicsit nagyobb méretben. Varrjuk össze a szalag két végét, hogy egy gyűrűt kapjunk, majd a közepénél cérnával erősen húzzuk össze. Az összehúzás elrejtésére használhatunk egy vékonyabb szalagot, vagy keskeny csíkból varrt gyűrűt.

Mutatós masni készülhet úgy, hogy két szalaggyűrűt egymásba csúsztatunk (a külső legyen egy kicsit keskenyebb), és így húzzuk össze masninak. Ha a külső szalaggyűrű például csipkéből készül, akkor elegáns lesz a masnink, de készülhet masni vidám színkombinációkból is.

(Forrás: duniakita15.blogspot.com)

Megkötött masni dekorációnak

Vágjunk egy darab szalagot, ami legalább kétszer olyan hosszú, mint a kívánt masniméret.

Csináljunk két hurkot, majd az egyik hurkot vezessük el a másik előtt, és bújtassuk át a középső lyukon. Óvatosan húzzuk meg a hurkot, és közben igazgassuk el a két alsó szálat.

(Forrás: vaydamchobe.weebly.com)

Masnikötés villával

A villa ágainak távolsága pontosan megadja a masni méretét, így egyforma nagyságú masnik születhetnek. A masni csomójának szebbik fele a villa hátoldalán lesz.

(Forrás: thewhoot.com)

Ha több hurkú, dúsabb masnit szeretnénk, fonjuk be a szalaggal többször a villát, mielőtt a csomót megkötnénk.

(Forrás: tinanantsou.blogspot.com)

Hasonló technikával készíthetünk nagyobb masnit is, pl. erősebb fésű vagy krumplinyomó fogait felhasználva.

Alapmasni díszcsomagoláshoz

Igazi masnit kötni úgy, hogy a két hurok felfelé, a két szál meg lefelé álljon, nekem mindig kihívás volt. Ezzel a módszerrel viszont elsőre sikerült. Persze, gyakorolni kell még jó sokszor, hogy belemenjen a kezembe meg a fejembe, de ha odafigyelek, mindig jó lesz a masni. Nézzük, hogyan.

Kötök egy fél csomót.

A lefelé álló szálból egy hurkot formálok, erre ráhajtom a felfelé álló szárat.

Hurkot formálok ebből a szálból, és a hurok tetejével felfelé átbújtatom a másik hurok alatt úgy, hogy masni közepétől jobbra essen.

Ezután a két hurkot megfogva szorosra húzom, és a megfelelő hosszúságúra igazítom.

(Ez így egy jobb kezes csomó, de tükrözve bal kezeseknél is működik.)

Remélem, tudtam segíteni a masnikötés nehéz mesterségében, a legközelebbi ajándékcsomagolásnál már neked sem kell a csálé masni miatt mérgelődnöd 😀

Orsi (blogger)