Mery Balcony Se alkotása

Az alkotóművészet az idők kezdete óta fontos része volt az emberiségnek, hiszen az első „írásos“ emlékek is, melyek segítenek, hogy képet alkothassunk a régmúltról, barlangrajzok, őskori szobrocskák formájában születtek.

A festményeken megjelenő ruhák stílusa, a csendéletben ábrázolt gyümölcsök, egy jelentéktelennek tűnő fél mondat egy több kötetes tudományos műben, mind az emberiség – és az egyén – rejtett vagy elveszett valójából tár fel egy részletet.

Két éve, Angliában egy TourInform irodában valami alkalmi akvarellkiállítást nézegettem, és odajött hozzám a kiállítás rendezője beszélgetni. Kérdezte, hogy én is művész vagyok-e, mire mondtam, hogy nem vagyok művész, csak szoktam festeni. „Hát ez nekem úgy hangzik, mint egy művész” – válaszolta.

Ilyen szemmel nézve, minden alkotó művész. 

A Nemzetközi Művésznap azoknak a kreatív embereknek szolgáltat tiszteletet, akik jelen tevékenységükkel a jövő számára hagynak olyan „feljegyzéseket“, amelyek nem kerülnek bele a történelemkönyvekbe. A kreatív alkotás közben alkalmazott anyagok és stílusok legalább olyan fontos kortörténeti információkat rejtenek, mint a tudományosan összeállított szakmai művel.

Egyszerű alkotás a 60-as évekből.
Ki emlékszik még erre a fajta szaloncukorra?

A Nemzetközi Művésznap célja, hogy megünnepeljük az alkotók által világszerte létrehozott csodálatos és kreatív alkotások világát. Ne feledkezzünk meg arról a hihetetlen benyomásról sem, amelyet a művészet gyakorol ránk és a minket körülvevő világra.

Az alkotóművész egy speciális embertípus, aki a korlátait feszegeti, természeténél fogva kreatív és általában egyedi szemszögből nézi a dolgokat. A Nemzetközi Művésznap ünneplésének legjobb módja, ha támogatjuk a helyi alkotókat – figyelemmel, elismeréssel vagy bármely egyéb módon. Ha szeretnénk valamivel feldobni a nappalinkat, vagy ajándékot keresünk valakinek, a környezetünk alkotóközösségeiben nézzünk szét, ahol biztosan találunk az alkalomhoz illő egyedi darabokat.

Ha mi magunk is kreatív hajlamúak vagyunk, a Nemzetközi Művésznap jó alkalom arra, hogy visszatérjünk az alkotáshoz, és valami személyes művészi hatással dobjuk fel az életünket. A környezetünk számára is terjesszük az alkotás és kreatív tevékenység fontosságát, legyen szó a saját gyerekeinkről, vagy alkotóművészet iránt érdeklődő tágabb körökről.

Jó alkalom a Nemzetközi Művésznap arra is, hogy megismerkedjünk híres művészek életével és műveivel. Múzeumban, tárlatokon, online kiállításokon az alkotásokat csodálhatjuk meg, könyvekből, filmekből az alkotók hátteréről, munkásságáról, gondolatairól tudhatunk meg többet. Az ismert, világhírű művészek mellett ne feledkezzünk meg a velünk élő, ismeretlen, vagy csak szűk körben ismert alkotóművészekről sem. A Nemzetközi Művésznap, minden év október 25-én, a világ minden alkotó emberét köszönti.

Orsi (blogger)